Ziarul de Duminică

Cu microfonul în mormânt/ de Stelian Ţurlea

Cu microfonul în mormânt/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

14.12.2012, 00:05 76

O carte care pe noi, cei trecuţi printr-o dictatură comunistă, ne tulbură peste poate*). Se va fi întâmplat şi aici ca în Albania lui Ismail Kadare, în orice caz dacă nu faptele ca atare, atmosfera a fost aceeaşi. Albania e împărţită în două, cea de sus şi cea de jos, între care separările sunt totale, până şi în limbă.

Cei de "sus", adică liderii comunişti şi instrumentele lor, Securitatea, vor să deţină controlul total asupra celorlalţi, chiar şi asupra gândurilor intime, vor să ştie tot, instaurează teroarea pentru a-şi atinge scopul. Totul se înregistrează, totul se ascultă, totul este îndosariat, toţi sunt bănuiţi de activităţi duşmănoase. Pentru ca reuşita să fie deplină, autorităţile importă din China o cantitate impresionantă de dispozitive de întregistrare care sunt cusute în hainele oamenilor. Unele dintre ele se numesc "prinţi", nu sunt mai mari decât un nasture şi, de regulă, sunt ascunse vederii. "Trei ani, «prinţii» fuseseră «plantaţi» şi «culeşi» de multe ori, trimiseseră în puşcărie sau în lagăr zeci de oameni, uneori familii întregi, făcuseră tot oraşul să delireze în somn, şi totuşi, acolo, sus, nimeni nu era mulţumit. Găseau mereu câte un pretext să strâmbe din nas." Unul dintre cei cărora li se implantase un "prinţ" însoţea o delegaţie de senatori francezi şi era urmărit cu atât mai mult cu cât se presupunea că ar oferi cine ştie ce informaţii străinilor. Dar bărbatul are un accident oribil şi este îngropat cu prinţul ataşat la haină. "Îngroparea «prinţului» împreună cu victima e un fapt demonstrat fără niciun dubiu." Dar Securitatea nu se poate mulţumi cu această afirmaţie. Cere dezgorparea cadavrului şi recuperarea "prinţului", în speranţa că înregistrarea va oferi ceva indicii, chiar şi după trei ani. "Nu era vorba de o anchetă banală, ci de un mesaj pe care duşmanii din interior reuşiseră, după cum se părea, să-l transmită, în urmă cu trei ani, prin senatori francezi, întregului Occident. Şi toate astea din cauza nepăsării dumneavoastră. Pentru că firul care duce la sursa răului aici s-a pierdut. Şi, în loc ca lucrul acesta să vă alarmeze serios, ne trimiteţi rapoarte peste rapoarte pentru a justifica pierderea, pentru a o minimaliza, utilizând chiar şi figuri de stil..."

Fireşte, povestea este mai complicată decât acest fir narativ, se dezvoltă halucinant, cuprinde întreaga societate care e înspăimânattă de arestările fără şir, ajunge chiar la vârful ei, dictatorul însuşi cerând eliminarea tututor opozanţilor, dar nu mai ştii dacă o face dictatorul în persoană, ori sosia lui care apare în toate întrunirile publice, de teama atentatelor. Se anchetează tot ce mişcă, tema e atotcuprinzătoare pentru că "cuvântul aduce moartea". "Ceea ce ajunge la urechile lor era lipsit de sens, ori putea avea fel de fel de înţelesuri, care mai de care mai ciudate. Aceeaşi nemulţumire o aveau şi cei care descifrau benzile magnetice. Înregistrarea era perfectă, cuvintele limbii, aceleaşi, doar că ceva era modificat în utilizarea lor. Expresii necunoscute până atunci, porecle, prescurtări surprinzătoare, care te făceau să crezi că eşti în faţa unui dialog între nişte oameni scăpaţi de la balamuc." Interceptările permanente determină populaţia să recurgă tot mai des la un limbaj codificat, un soi de păsărească ininteligibilă, iar anchetatorii sunt depăşiţi. Recursul la cultură e imposibil, pentru că piesele de teatru care însemnau o descătuşare sunt interzise. Decodificarea înregistrării microfonului scos după trei ani din mormânt dezvăluie cuvinte de neînţeles, dar cu suficientă forţă cât să înspăimânte populaţia, Securitatea şi chiar pe Dictator. Nu vom afla niciodată ce i-a trimis de dincolo de mormânt şefului securităţii locale, dar sigur l-a transformat şi pe el într-un damnat.

Cum bine s-a spus de multe ori, "Spiritus" este un roman al obsesiei autorităţii. Un roman coleşitor.

*) Ismail Kadare - Spiritus. Editura Humanitas fiction, colecţia "Raftul Denisei". Traducere din albaneză de Marius Dobrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO