Ziarul de Duminică

Crime în marginea reuniunii puternicilor lumii/ de Stelian Ţurlea

Crime în marginea reuniunii puternicilor lumii/ de...

Autor: Stelian Turlea

11.04.2013, 23:54 95

Cam toată lumea spune că Ian Rankin este cel mai bun autor de romane poliţiste din Marea Britanie. Oricum unul care a publicat foarte mult, a vândut foarte mult, a fost tradus foarte mult. Multe dintre romanele sale au fost transformate în seriale pentru televiziune. Este creatorul unui personaj cunoscut, inspectorul John  Rebus. Cine vrea să se convingă, poate citi „Apelul morţilor”*), apărut în româneşte la Editura Leda.

Titlul este împrumutat de la o ceremonie în onoarea celor morţi în Iraq, care a avut loc la Edinburgh în 2005. Exact în vara acelui an a avut loc la Edinburgh şi reuniunea la nivel înalt G8. O asemenea adunare de şefi de stat şi de guvern presupune măsuri de securitate extreme, mai ales dacă, la fel cum se întâmplase în toate oraşele şi ţările unde se organizaseră reuniuni similare, mişcările de protest anunţate erau de amploare, cu zeci de mii de participanţi veniţi de pe întreg continentul. Iar unde se adună asemenea mase de oameni, tulburările sunt inevitabile, unii căutând înfruntările cu poliţia şi forţele de ordine, dar şi devastarea locurilor. Exact înaintea reuniunii G8, poliţia din Edinburgh descoperă un lanţ de trei asasinate şi e obligată să acţioneze în aşa fel încât nici presupusul criminal în  serie să nu mai poată acţiona, dar nici lucrările reuniunii să nu fie tulburate. Inspectorul Rankin, însărcinat cu anchetarea celor trei asasinate, investighează şi aparenta sinucidere a unui parlamentar care, în preziua lucrărilor reuniunii, se aruncă în gol de pe meterezele castelului din Edinburgh. Şefii inspectorului doresc, 

din motive necunoscute, să muşamalizeze totul şi îi retrag cazul. Însă inspectorul  Rebus nu a respectat niciodată regulile, chiar dacă la un moment al acţiunii din roman este suspendat, iar partenera sa de acţiune, sergent Siobhan Clarke, are motive foarte personale pentru a vâna un poliţist însărcinat cu reprimarea tulburărilor publice. Pentru cei doi începe o luptă chiar împotriva propriilor colegi. Dacă mai adăugăm acestor elemente şi atentatele petrecute la Londra, în metrou şi pe o linie de autobuz, exact în zilele reuniunii G8 din Scoţia, când încă erau în toi înfruntările dintre protestatarii faţă de reuniunea G8 şi poliţişti, vom avea o imagine de ansamblu a complexităţii situaţiei căreia trebuie să-i facă faţă autorităţile.  

Acest al şaisprezecelea roman în care apare inspectorul Rankin e o poveste complicată, cu personaje puternice, bine exploatate, chair şi cele secundare sau episodice, cu mult suspans şi piste false, cu surprize. Romanul e mai mult decât un simplu roman poliţist, este şi unul social, un amestec ameţitor de crime şi problematică politică locală şi naţională (trafic de arme pentru lumea a treia, sub falsa denumire de ajutor umanitar, în care sunt implicaţi oameni de afaceri şi oameni politici deopotrivă, dar şi probleme locale cu sărăcia, deturnarea de fonduri, traficul de droguri şi locurile de muncă). Deznodământul e îndelung pregătit şi surprinzător. „Rankin se află în deplinătatea maturităţii sale şi aproape că se catapultează în afara constrângerilor genului poliţist”, scria Daily Mail.  

 
 

*) Ian Rankin – Apelul morţilor, traducere din limba engleză şi note de Carmen Ion. Editura Leda

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO