Ziarul de Duminică

Corul veteran/ de Ziarul de duminică

Corul veteran/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.01.2016, 23:43 19

Corul de copii Radio 70

Corul de Copii Radio, una dintre fiinţele colective pline de viaţă, tinere şi ce conferă muzicii româneşti o perpetuă primăvară, este desigur modelul formaţiilor artistice care intră în lumea sunetelor odată cu primii ani de viaţă ai micilor interpreţi. Sub îndrumare de maeştri, acest cor cu valoare de unicat în peisajul cultural naţional se apropie, la modul simbolic, de vârsta a trei sferturi de veac de existenţă.

Fondatorul Corului de Copii al Societăţii Române de Radiodifuziune, dirijorul Ion Vanica, a propus înfiinţarea formaţiei în 1945, promovând un stil de lucru educaţional şi artistic care, încă din primul deceniu a proiectat ansamblul printre valorile vieţii muzicale româneşti. Nivelul formaţiei, al cărei specific este determinat de o permanentă primenire a membrilor săi, de la o generaţie la alta, a fost constant urmărit datorită celor care au urmat dirijorului Ion Vanica - Elena Vicică, Eugenia Văcărescu Necula şi, actualmente, Voicu Popescu. În această autentică şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii au debutat viitori mari artişti precum Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu şi mulţi alţii.
În agenda anului 2015, se evidenţiază participarea la finala Festivalului - Concurs Internaţional „Let the People Sing”, organizat de Uniunea Europeană de Radio (8-13 octombrie, München). Concertul celor nouă formaţii finaliste a fost transmis în direct sau preluat de 12 posturi naţionale de radio şi a putut fi urmărit în direct pe internet, astfel că evenimentul a beneficiat de o audienţă potenţială de milioane de ascultători, situaţie unică în istoria Corului de Copii Radio.
Faptul că în anul 2004, la peste o jumătate de veac de existenţă, Corul de Copii Radio condus de Voicu Popescu a fost distins de către Federaţia Corurilor din Uniunea Europeană – pentru valoarea interpretării, tehnicii şi sonorităţii în interpretarea muzicii contemporane – cu titlul de „Ambasador Cultural al Uniunii Europene” înseamnă că această istorie frumoasă, din care am prezentat câteva aspecte, îşi împlineşte menirea.

(Extrase din prezentarea realizată de muzicologul Grigore Constantinescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO