Ziarul de Duminică

Conversaţii cu Devis Grebu/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2014, 00:04 33

Timp de o lună, între 3 aprilie şi 7 mai, Colony Art din calea Călăraşilor nr 34, a prezentat expoziţia pictorului, ilustratorului şi desenatorului Devis Grebu – Conversaţii la „pătrat”, primul capitol dintr-o serie de patru dedicate întregii sale activităţi artistice.

Devis Grebu este cetăţean francez de origine română, un artist complex, plin de vitalitate, cu o vastă carieră internaţională. Introducerea în lumea artistului a fost făcută de Horia-Roman Patapievici. Curatorul expoziţiei – doamna Arina Şuşară

Devis Grebu este mai puţin cunoscut publicului românesc, deşi a făcut o carieră internaţională demnă de invidia oricărui artist plastic. Născut la Bucureşti în 1933, absolvă Institutul de Artă Plastică „Nicolae Grigorescu”, secţia pictură, şi părăseşte România în 1964 din „dezgust faţă de regimul comunist”. Este pictor, ilustrator, desenator, în această ordine. „Am primit la Institut o profundă pregatire profesională şi tehnică în domeniul picturii. Acest lucru mi-a dat posibilitatea de a trece spre alte categorii, de pildă ilustraţia, scenografia sau crearea de mari expoziţii pentru ambasade, ministere sau instituţii internaţionale, timbre postale sau chiar grafică de design, desene pentru presă, ilustraţii de cărţi pentru copii şi adulţi, afişe publicitare.”
Timp de un deceniu a lucrat la Tel Aviv. S-a stabilit apoi la Paris, devenind cetăţean francez. Accede la statutul de star în America, datorită ilustraţiilor de presă publicate în cele mai importante ziare şi reviste: New York Times, Washington Post, Newsweek, International Herald Tribune. A colaborat şi la reviste europene: L’Express, Le Monde, Le Point, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde diplomatique. A ilustrat peste 40 de cărţi apărute la renumite edituri, printre care Gallimard, Seuil, Hachette, Random House, Viking-Penguin. Numele său figurează în Who’s Who al celor mai buni ilustratori din lume.
Pentru ilustratorul Devis Grebu, America a fost rampa de lansare. A revenit în Franţa fiind cineva, după ce plecase din România, cum spune, ca un nimic, ca un obiect. „Chiar dacă de la cultura şi mentalitatea americană vin multe ponoase pe care această Europa le adoptă şi le imită acum, Statele Unite m-au tratat cu multă deschidere. Europenii au preluat întotdeauna un artist care s-a afirmat în Statele Unite şi i-au permis să se manifeste în acelaşi domeniu. Ca urmare a faimei dobândite peste Atlantic, am ajuns, cetăţean francez fiind, un star în Franţa. ”
Lucrările lui au fost expuse în prestigioase muzee şi galerii de artă. A avut expoziţii personale în Germania, Franţa, Israel, Elveţia, Italia, România şi Statele Unite.

A revenit în România în anul 2001, după 37 de ani de exil. Colaborează cu numeroase publicaţii româneşti, între ele ziarul „Cotidianul” şi revista “Idei în dialog”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO