Ziarul de Duminică

Comorile chirurgului/ de Ziarul de duminică

Comorile chirurgului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.03.2015, 23:45 73

Adrian Buga, prof. dr. Ion Christian Chiricuţă

Comori de artă din colecţia de pictură Ion Chiricuţă

Editura Argo Art Puiblishing - Unarte

 

Texte de Adrian Buga, Ion-Christian Chiricuţă, Ion Chiricuţă, Constantin Constantinescu, Corneliu Bab.

Albumul este un omagiu adus reputatului chirurg oncolog Ion Chiricuţă (1918-1988), unul dintre cei mai pertinenţi şi mai pasionaţi colecţionari de artă ai secolului XX. Cu o precizie de chirurg, între două vieţi salvate, Ion Chiricuţă a achiziţionat opere ale artiştilor români contemporani cu el: Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Marcel Chirnoagă, Constantin Piliuţă, Gheorghe Vânătoru, sau Florin Niculiu. Într-un fel, Chiricuţă a salvat „vieţile” unor tablouri sortite poate uitării, iar cu puţin înainte de finalul vieţii sale, în anul 1982, acesta şi-a donat întreaga colecţie muzeului din oraşul său natal Bârlad, în care tatăl său a fost preot. Selecţia lucrărilor din albumul „Comori de artă din colecţia de pictură Ion Chiricuţă” a fost realizată de către expertul în artă şi totodată iniţiatorul proiectului ARGO ART DESIGN, Adrian Buga, împreună cu prof. Ion Christian Chiricuţă, unul dintre fiii colecţionarului.

Acest album s-a născut, dincolo de spaţiul magic al cărţilor şi al operelor de artă, din dorinţa autorilor de a pune la dispoziţia publicului iubitor de frumos o lucrare amplă, bogat ilustrată, cu detalii şi istorii ale celor mai reprezentative opere de pictură şi grafică aflate în colecţia profesorului Ion Chiricuţă. Urmărind istoria generală a artei româneşti, cât şi cea particulară a operei colecţionate, am reconstituit structura personală a acestui buchet de artă pornind de la sistemul gândit cu o mare stricteţe de la bun început chiar de către colecţionar. Am optat pentru gruparea catalogului în trei capitole separate, legate printr-o viziune comună. Primul capitol, „Pictura românească”, cuprinde o selecţie a celor mai reprezentative lucrări din colecţie. Textul care însoţeşte capitolul dublează experienţa. Contactul intim cu detaliul fotografiat şi prezentat prilejuieşte imersia în fiecare operă reprodusă şi transformă simpla privire într-o veritabilă artă a înţelegerii. Al doilea capitol, „Arta Europeană”, este format dintr-o selecţie a lucrărilor de pictură străină, care, prin cercetarea prilejuită de publicarea acestui catalog, au adus cele mai noi şi neaşteptate date. Caracterul cu totul particular al acestei colecţii de pictură străină este determinat şi de elucidarea parţială a misterelor legate de cópii, falsuri şi de nebănuitele atribuiri ale lucrărilor originale. Al treilea capitol, intitulat „Inventarul total al colecţiei de pictură”, este unul tehnic. Fiecare tablou este ilustrat faţă-verso, considerând că pe spatele unei lucrări sunt sedimentate straturi succesive ce poartă deopotrivă amprenta epocii în care a fost creată şi a mediului în care a circulat. 

„Cei care îndrăznesc să se aplece peste abisul morţii şi încearcă să menţină viaţa prin munca lor se simt pierduţi într-o negură de nepătruns, ca în centrul unui uragan a cărui poziţie şi formă se modifică neîncetat. Cine ar putea să adune zilele şi nopţile medicului care se luptă mereu cu «răul», cum zicea un apropiat al său: «cel mai rău dintre ele»? Dar, totodată, cine ar putea să ştie mai bine decât Profesorul şi Chirurgul Ion Chiricuţă, sau decât fiul său, Ion-Christian Chiricuţă, colecţionar la rândul lui, ce înseamnă pasiunea de a aduna «frumosul» atât de mult îndrăgit şi  admirat o viaţă întreagă? … Ce moştenire frumoasă, ce cruce dublă şi grea – medicina şi dragostea pentru artă!” – Adrian Buga

Albumul „Comori de artă din colecţia de pictură Ion Chiricuţă” poate fi achiziţionat exclusiv de pe site-ul www.argoart.ro .

Albumele au fost tipărite pe hârtie japoneză la celebra tipografie Bortolazzi Stei din Verona din ale cărei tiparniţe s-au născut albumele de lux ale Editurii Taschen.

Lansarea albumului reprezintă uvertura proiectului Buga-Chiricuţă, ce va continua cu o expoziţie de excepţie, la Muzeul Colecţiilor de Artă Bucureşti. Deschiderea expoziţiei şi vernisajul vor avea loc în data de 5 mai 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO