Ziarul de Duminică

Colectionarul de amintiri

18.11.2008, 15:43 19

Un bun prieten creste pe langa casa impresionante colectii de amintiri. Pozele lui si ale celor dragi n-ar fi nimic, desi am intalnit destui oameni care nu poseda mai mult de o mana de fotografii raspandite de-a lungul deceniilor si carora, din cate se pare, nu le da prin gand sa imortalizeze (foto sau film) nici macar incursiunile in alte spatii decat cel zilnic: orase, peisaje, tari, croaziere.

Dar omul strange si poze ori filme ale altora, mai exact o buna parte dintre cele pe care si dvs., fara indoiala, le primiti ori le descoperiti, zilnic, pe Internet. Fie ele frumoase, amuzante sau incredibile, inclusiv videoclipuri din seria "idiotii in actiune". Si de-ar fi numai zona video si cea audio (pe langa discuri de vinil, CD-uri, DVD-uri si casete audio, are vreo doua mii de mp3-uri descarcate, selectiv, unul cate unul)! Amicul meu colectioneaza insa si scrieri - intr-un folder intitulat "Articole si alte texte interesante". Acum se misca in spatiul digital, dar pe cand era copil, apoi adolescent - ne cunoastem de mult - strangea poezii, proze scurte, cronici si eseuri din "Romania literara" (si nu numai) a anilor '70-'80. Se prinsese repede ca va fi greu sa stocheze integral publicatiile respective, asa ca downloada numai ceea ce ii placea foarte tare. Bunaoara, cronicile cinematografice ale lui Radu Cosasu sau eseurile lui Cezar Baltag. Le are pe toate, pana azi. Dupa cum si-a pastrat cele cateva zeci de caiete umplute cu poezii si insemnari de jurnal. Si asta nu e tot! In nebunia lui, a pastrat numeroase mici obiecte: cravata de la absolvirea clasei a VIII-a, cu mesajele si semnaturile colegilor, cea similara de la sfarsitul liceului, biletul de troleibuz cu care a calatorit pana nu stiu unde (evident, el stie si data, si orele), mici sculpturi in creta facute printr-a XII-a, ba chiar si ornamentele metalice ale unei perechi de pantofi pe care a purtat-o in cutare perioada!
Daca nu ajunge, mai adaug ca bea zilnic cafea dintr-o cana pe care o are de vreo doua decenii si pe care a purtat-o prin enspe locuri de munca. Nu are nici o valoare sentimentala, zice ca nu-i aminteste de nimic special si, pe deasupra, s-a spart cu multi ani in urma. A lipit-o si a pastrat-o. Poate credeti ca e un soarece de biblioteca, singuratic, frustrat si dezamagit de viata. Nt. Are trei copii, patru joburi si duduie de energie si buna dispozitie. Culmea culmilor, sustine ca e atat de tonic si multumit de viata lui (si) pentru ca pastreaza toate chestiile alea.
Ciudat, nu?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO