Ziarul de Duminică

COLECTII / O lume fantasy - Cronicile lumii pamantene

COLECTII / O lume fantasy - Cronicile lumii pamantene
07.05.2009, 14:19 83

De cand cu succesul formidabil al cartilor lui Tolkien, sporit de succesul la fel de mare al filmului, cam peste tot in lume au inceput sa apara carti mai mult sau mai putin asemanatoare. Nu e vorba de pastise, ci de inventarea unor lumi la fel de ciudate, in care se petrec ispravi uimitoare si care reusesc sa-i atraga spre lectura nu numai pe copii si pe adolescenti. E genul numit fantasy. Iar editurile noastre se grabesc sa traduca aceste carti. Prin urmare, suntem in rand cu lumea.

 
Una dintre aceste ultime aparitii fantasy la noi este trilogia scrisa de italianca Licia Troisi si intitulata "Cronicile lumii pamantene"*).
Licia Troisi este o foarte tanara scriitoare (s-a nascut in 1980), a obtinut diploma in astrofizica, iar astazi este doctoranda in astronomie. Pe cand era studenta, la 21 de ani, s-a apucat sa scrie aceasta trilogie. Dupa un an si jumatate a trimis cartea Editurii Mondadori, care a acceptat-o cu entuziasm.
Ar trebui sa stiti inainte de toate ca lumea ciudata creata de Troisi, numita Lumea Pamanteana, este alcatuita din opt pamanturi. Fiecare dintre cele opt Pamanturi ale Lumii Pamantene ascunde intr-un sanctuar tainic una dintre pietrele dedicate Spiritelor naturii: Apa, Lumina, Marea, Timpul, Focul, Pamantul, Intunericul si Aerul. Fiecare pamant e locuit, fireste, de oameni ciudati.
Cele trei volume au in prim-plan o eroina, pe jumatate elf, pe nume Nihan, cu ochi mari violeti, urechi ascutite, plete albastre. A fost crescuta de un faurar de arme si traieste intr-unul dintre orasele-turn din Pamantul Vantului, jucandu-se de-a razboiul cu prieteni de varsta ei. Cinci dintre cele opt pamanturi au fost cucerite de un Tiran care vrea sa puna mana si pe Pamantului Vantului, unde locuieste Nihan. Careia nu-i ramane altceva de facut decat sa devina un razboinic adevarat si sa-i apere pe nevinovati chiar cu riscul de a cadea in mainile Tiranului.
In volumul al doilea al trilogiei, Nihal se confrunta cu misterul Lacrimei, o piatra dotata cu puteri magice enorme, in vreme ce vrajitorul Sennar, prietenul ei, a plecat in cautarea Lumii Scufundate, un continent ale carui urme s-au pierdut in negura timpurilor. Fireste, nu lipsesc piratii si monstrii marini.
In volumul al treilea, care, la noi, va iesi pe piata in luna septembrie, eroina pleaca in cautarea celor opt pietre care, impreuna, pot alcatui un talisman ale carui puteri vor putea opri razboiul.
Prin urmare, aventuri fara limite. Lectura placuta!
 
 
 
 
*) Ligia Troisi – "Cronicile lumii pamantene". Vol. I: "Nihal de pe Pamantul Vantului"; vol. II: "Misiunea lui Sennar"; vol. III: "Talismanul puterii". Editura RAO. Traducere din limba italiana de Marina Loghin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO