Ziarul de Duminică

Cei mai bine vânduţi pictori contemporani (III). Prince cu mâţa-n sac/ de Daniel Nicolescu

Cei mai bine vânduţi pictori contemporani (III). Prince cu mâţa-n sac/ de Daniel Nicolescu

Cei mai bine vânduţi pictori contemporani (III). Prince cu mâţa-n sac

03.02.2011, 23:55 269

Pictor, fotograf şi, accidental, sculptor, Richard Prince(născut în 1949, în zona americană a Canalului Panama) trăieşte şilucrează la New York. A născut numeroase dezbateri şi, mai ales,scandaluri legate de originalitatea operelor sale. A pictat,repetitiv şi obsesiv, "Cowboys", "Girlfriends", "Gangs", "Jokes" şi"Nurses", suite joviale, hâtre, discret plicticoase. Seria de"Infirmiere", cel puţin, narcotizează încă lumea colecţionarilor,care par dispuşi să ofere sume peste milion pentru acestedomnişoare vag atractive, şi mai vag misterioase, cu alură depersonaje de pe copera romanelor lui Danielle Steel.

Una dintre ele, "Nurse in Hollywood # 4", o picturăacrilică din 2004 (provenită din colecţia Halsey Minor), aconstituit recordul său de preţ de anul trecut, 4,5 milioane deeuro (în data de 13 mai 2010, la casa de licitaţii Phillips de Pury& Company din New York). O sumă care este cu doar 200.000 deeuro (îmi dau seama cât de nepotrivit este acest "doar", în înclipa când îmi amintesc că la noi, după 1989, suma de 200.000 deeuro nici măcar nu a fost atinsă) decât recordul său absolut,"Overseas Nurse" (foto 1), tablou achiziţionat la Sotheby's Londra,pe 1 iulie 2008.
Format în aria picturii figurative, Prince a debutat în1975, realizând colaje pe baza unor fotografii. Una dintre cele maifaimoase imagini ieşite de sub mâna artistului este "Untitled(Cowboy)" (foto 3), un montaj compus din mai multe reclame pentruţigări, vândut pentru 1 milion de dolari la o licitaţie publică din2005, în ciuda unei evidente violări a copyright-ului.
În 1977, Prince năştea o primă controversă, refotografiindpatru imagini apărute în "New York Times". Planeta artistică amomentului era răscolită de problema autenticităţii imaginiifotografice şi de aceea a copyright-ului în materie de fotografie.Prince continuă să agite apele, iar în 1983 iese pe piaţă cu ofotografie ("Spiritual America", foto 2) a unei fotografii celebrea lui Garry Gross, reprezentând-o pe Brooke Shields goală, lavârsta de 10 ani. (Ca să nu mai spunem că până şi titlul relua unalt titlu faimos, cel al unei fotografii a luiAlfredStieglitz.) Artistul va fi dat în judecată de mama luiBrooke şi de Gary Gross, iar imaginea va isca numeroasediscuţii asupra voaiorismului în fotografie. În 1986, lanseazăseria "Joke Paintings" (foto 4), care reproduc textul unor glumiţesau bancuri pescuite din desaga culturii urbane.
În 2007, scandalosul Prince aşază pe simezele MuzeuluiGuggenheim din New York cea mai mare retrospectivă din opera sa,intitulată, n-o să credeţi, "Spritual America".
Chiar dacă a vândut, excelent, tabloul "Nurse inHollywood # 4", 2010 a fost pentru Prince un an prost, în care astrâns aproape jumătate din suma pe care o adunase în perioadaiulie 2008 - iunie 2009 (61 de opere, pe tot tipul de suporturi,vândute la licitaţie pentru 24,2 milioane de euro). Anul trecut aadjudecat 43 de loturi, pentru, atenţie!, 12,4 milioane deeuro.
Rezumând, Prince a cunoscut o spirală ascendentă aprestigiului de piaţă până la sfârşitul lui 2008, când cota sa şi-aatins punctul culminant, afişând o creştere de 550% în raport cuanul 2000. Cererea a devenită furibundă după adjudecarea primeisale pânze de peste un milion, în noiembrie 2006. Era vorba despre"Tender Nurse" (foto 5). De atunci şi până la sfârşitul epocii salede aur, în 2008, a atins nu mai puţin de 18 vânzărimilionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO