Ziarul de Duminică

Cea mai cunoscută carte din lume/ de Ziarul de duminică

Cea mai cunoscută carte din lume/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.01.2016, 00:06 750

Biblia ilustrată, repovestită şi explicată

De la Creaţie la Învierea lui Hristos

Editura Litera

 

Traducere de Georgiana Harghel.

Citeşte şi înţelege Biblia ca niciodată până acum – de la Facerea la Apocalipsa, naraţiunile Vechiului şi ale Noului Testament sunt repovestite şi explicate într-un mod accesibil şi cu o grafică excepţională. Descoperă o mulţime uimitoare de populaţii, locuri şi evenimente care au modelat Scripturile. Explorează fundalul social, istoric şi geografic al Bibliei prin hărţi şi fotografii color ale unor situri, artefacte şi tradiţii care continuă şi astăzi. Bucură-te de una dintre cele mai mari capodopere ale tuturor timpurilor, o sursă de inspiraţie pentru nenumărate generaţii şi pentru milioane de oameni până în zilele noastre.

Autorii acestui somptuos album sunt autorităţi în materie. Editorul principal este Părintele Michael Collins – a studiat filosofie, civilizaţie greacă romană şi a absolvit Institutul Pontifical de Arheologie Creştină; printre cărţile sale se numără „Vatican”, apărută tot la DK. Consultanţi: dr. Debra Reid – director al Online Learning şi asistent pentru disciplina Vechiul Testament la Spurgeon’s College, Londra, colegiu specializat în instruirea personalului religios din cadrul denominaţiei baptiste; rev. dr. Michael Thompson – director adjunct la Rodley Hall, un colegiu teologic anglican, lector în Studii ale Noului Testament la Cambridge Theological Federation şi preot episcopal. Autori principali şi consultanţi: reverend Mike Beuamond, lector de teologie şi pastor; Nick Page, scriitor şi istoric. Autori: dr. Derek Tidball, fost direct la London School al Theology, rev. dr. Andrew Stobart, preot, David Perry, teolog, Martin Manser, scriitor.

Explicaţiile introductive ale părintelui Michael Collins merită reproduse:

„Biblia este cea mai cunoscută carte din lume. Însuşi numele ei vine de la biblos, cuvântul grecesc pentru «carte». Scrisă pe parcursul a peste o mie de ani, nicio altă lucrare literară – cu excepţia Coranului – nu a avut un asemenea impact asupra istoriei omenirii şi nici nu a exercitat o asemenea fascinaţie asupra imaginaţiei noastre. Paginile sale sunt pline de poezie, poveşti mitice, povestiri istorice şi imnuri. Poveşti despre trădare şi asasinate stau alături de poveşti de dragoste sublime. Regate sunt furate şi redobândite. Trădarea şi ura se combină cu fapte extraordinare de iertare şi de mântuire.

Pentru mulţi, Biblia este mai mult decât o colecţie a celor mai frumoase poveşti spuse vreodată. Mai mult de o treime din populaţia lumii crede că Biblia este cuvântul lui Dumnezeu sau că originea acesteia este în Dumnezeu. Evrei, creştini şi musulmani îşi revendică originea spirituală de la un om, Avraam din Ur, prima mare figură a Vechiului Testament. Temele centrale ale Bibliei, deşi unic iudeo-creştine, au multe în comun cu alte mari religii ale lumi – inclusiv regula de aur ce ţie nu-ţi place altora nu face, ca ghid în viaţă, şi credinţa într-o viaţă de apoi.

Stând în centrul vieţii oamenilor pentru o mare parte a istoriei şi în multe părţi ale lumii, Biblia a inspirat şi lucrări magnifice de artă şi piese muzicale sublime. Manuscrisele somptuos ilustrate ale mănăstirilor medievale erau, invariabil, texte din Biblie. Gloriosul ciclu de fresce al lui Michelangelo, din Capela Sixtină de la Vatican, din Roma, este o versiune vizuală spectaculoasă a Bibliei, de la crearea lumii până la Judecata de Apoi. Compozitorii s-au inspirat din Biblie pentru a scrie oratorii, mese, opere şi cântece religioase. Chiar şi limbajul nostru de zi cu zi este presărat cu expresii care provin din Biblie – a întoarce şi celălalt obraz, un semn al timpurilor, până la sfârşitul lumii.

În secolul al XV-lea, Biblia a devenit una dintre primele cărţi tipărite şi, în totalitate sau parţial, este tradusă acum în mai mult de 2.000 de limbi. Pe parcursul a două milenii, credinţa în mesajul Bibliei a făcut sute de mii de creştini să călătorească spre tărâmuri îndepărtate pentru a răspândi credinţa. Principalul mesaj al Bibliei se referă la dragostea pe care Dumnezeu şi poporul său o au unul pentru celălalt. Prin urmare, a inspirat nenumărate generaţii.

Cu toate acestea, pentru mulţi, Biblia, în forma sa tradiţională, rămâne o carte închisă. În Biblia ilustrată, scopul nostru a fost de a aduce la viaţă poveştile sale extraordinare, personajele şi învăţăturile din paginile ei, pentru cel mai larg cerc de cititori. Ne-am consultat cu o echipă de experţi şi de scriitori, aparţinând unei varietăţi de denominaţii creştine şi de discipline. Am scris pentru persoane de credinţe diferite sau fără o credinţă anume, pentru cei deja familiarizaţi cu Biblia şi pentru cei care ştiu foarte puţine despre ea. Am căutat cele mai frumoase şi cele mai pline de informaţii ilustraţii, de la hărţi la picturile Vechilor Maeştri, de la artefacte istorice la fotografii ale ţinuturilor biblice de astăzi. Aceasta este, sperăm, o carte pentru oricine şi pentru orice moment.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO