Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
12.03.2009, 20:58 36

 
 
25 de titluri pentru NexT 2009
 
Cea de-a treia editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT va avea loc la Cinemateca Eforie si Cinema Scala, intre1 si 5 aprilie. Directorul artistic al festivalului este Andrei Gorzo. 25 de filme de scurt si mediu metraj din 13 tari se vor intrece pentru câstigarea Trofeului NexT. De la pelicule imediat accesibile (TheBlindness of the Woods – parodie de film porno saptezecist, Martians Go Home - o parodie de horror optzecist cu zombie extraterestrii si heavy metal), pâna la productii extraordinar de austere si epurate stilistic (The Dead Hear Not the Bells – unul dintre cele mai sobre filme despre Evul Mediu), selectia din acest an este una cât se poate de variata.Veti putea viziona de asemenea un film nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (2 Birds), câstigatorul Premiului Intâi al sectiunii Cinefondation la Cannes 2008 (Anthem), Cel mai bun scurt metraj belgian desemnat la Namur anul trecut (Legend of John the Inverted) sau titluri care au facut turul marilor festivaluri, precum Clermont Ferrand, Karlovy Vary, San Sebastian sau Berlin (Cherries, The Watchsau Vestido). Selectionerul recomanda de asemenea La neige au village, un mediu metraj frantuzesc de 49 de minute, veritabil film de suspans. Reprezentantii României sunt Radu Potcoava cu Danut pleaca pe vapor, Tudor Jurgiu cu Nunta lui Oli, Raluca Mirescu cu Picnic si Paul Negoescu & Vlad Trandafir cu Fabulosul destin al lui Toma Cuzin.    
 
 
Vesti de la AFCN
Administratia Fondului Cultural National (AFCN) anunta lansarea primei sesiuni de finantare nerambursabila pe anul 2009, având alocata suma totala de 1.897.000 de lei pentru proiecte culturale cu derulare in perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si 1 octombrie 2009. Solicitarile se inscriu online, accesând adresa http://www.afcn.ro/programe/sign_up/.Termenul-limita de inscriere este 1 aprilie. Suma disponibila va fi distribuita astfel: 127.710 lei pentru activitati muzeale, 295.020 de lei pentru arte vizuale si arhitectura, 264.330 de lei pentru muzica, 157.410 lei pentru teatru, 76.230 de lei pentru dans, 73.260 lei in categoria diversitate culturala, 152.460 de lei pentru proiecte de educatie culturala, 73.260 de lei pentru interventie culturala, 157.410 lei pentru management cultural si formare profesionala, 311.850 de lei pentru patrimoniu cultural national si 173.250 de lei pentru patrimoniu imaterial. La concurs pot participa persoane fizice autorizate, asociatii, fundatii, institutii publice de cultura, societati comerciale care deruleaza activitati culturale. Suma maxima ce poate fi solicitata pentru un proiect cultural este de 25.000 de lei.
 
 
Se pregateste la Sfantu Gheorghe
Bienala Internationala de Teatru REFLEX va avea loc la Sfantu Gheorghe intre 17 si 29 martie si va debuta cu spectacolul Goldoni: Ultima noapte a carnavalului, realizat de Teatrul Katona Jozsef din Budapesta. Pe 18 martie va veni randul spetacolului Romeo si Julieta, al Teatrului M-Studio din Sf. Gheorghe, urmat de Eschil, Orestia (Stary Teatr din Cracovia, 19 martie), BL (20 martie), Fragmente din povestea ratacirii (Atelierul Teatral Osono, 21 martie), Durrrenmatt: Vizita batranei doamne (T. Jozsef Attila, Budapesta), Lucia patineaza (T. Andrei Muresanu din Sf. Gheorghe, 23 martie), Kafka: Procesul (Divaldo Komedie din Praga, 24 martie), Ionesco: Cinci piese scurte (T. Odeon, Bucuresti, 25 martie), The Furrow (Scena Plastyczna LUL, Lublin, 26 si 27 martie), Gombrowicz: Ivona, principesa Burgundiei (T. Tamasi Aron, Sf. Gheorghe, 26 si 27 martie), Fragil (T. M-Studio, Sf. Gheorghe, 27 si 28 martie), Eschil: Orestia (Deutsches Theater, Berlin, 28 si 29 martie).
 
 
Timpul vegetal al Marianei Gheorghiu
Pana pe 22 martie, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca poate fi vizitata expozitia Timp si rastimp a artistei Mariana Gheorghiu. Expozitia face parte dintre manifestarile dedicate dramaturgului norvegian Henrik Ibsen si organizate de Consiliul Judetean Cluj – Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Compania de teatru Art Act, Teatrul National „Lucian Blaga" Cluj si Ambasada Norvegiei la Bucuresti. Aceste manifestari vor mai cuprinde premiera spectacolului Cand noi, morti, inviem, regizat de Catalina Buzoianu la Teatrul National „Lucian Blaga" si lansarea volumului omonim, editat cu aceasta ocazie. Obiectele prezentate de Mariana Gheorghiu sunt realizate din elemente vegetale - ele insele parte din ciclul viata-moarte al naturii - adunate, selectate si constituite in corpuri plastice cu ajutorul unor elemente textile ce au rolul de suport. Textura, culoarea si chiar mirosul acestora ar ramane elemente in sine daca deosebita capacitate de sinteza al artistei nu ar opera in favoarea realizarii unor ansambluri cu o puternica incarcatura spirituala.
 
 
Cearta preotului cu primarul
 
Editura Vellant a publicat recent volumul Don Camillo, de Giovannino Guareschi, talmacire din italiana, note si postfata de Geo Vasile. Poate cel mai tradus si vândut autor italian din veacul XX (tirajele cartilor sale au atins milioane de exemplare), dupa Malaparte, Calvino, Moravia sau Pavese, Giovannino Guareschi (1908-1968) a debutat ca jurnalist si desenator la reviste satirico-umoristice, fiind de-a lungul anilor colaborator, redactor sef (Il Bertoldo), director fondator (Candido) la acest tip de publicatii periodice. Ca scriitor s-a impus definitiv in istoria literaturii italiene prin ciclul epic Mondo piccolo, dedicat provinciei si câmpiei Bassa Padana. Istoria, prin cele doua razboaie, nu cruta nici acest paese emblematic, nicicând numit dar identificat de biobibliografi cu mica localitate Brescello. Guareschi isi focalizeaza cele patruzeci de naratiuni din cartea de fata in jurul celor doi protagonisti, preotul Don Camillo si primarul comunist Giuseppe Botazzi, zis Peppone, prezentati intr-un permanent contrapunct al conflictelor verbale, ideologice si de interese, care de multe ori degenereaza in incaierari si benigne reglari de conturi, amândoi fiind insa constienti de valoarea si puterea celuilalt.
 
 
 
Hitler in Love, in premiera la Nottara
 Acest spectacol inedit pentru scena romaneasca de teatru a avut premiera in Romania in noiembrie 2008, la Teatrul Tony Bulandra din Targoviste, unde a fost jucat cu sali arhipline. In 2009, spectacolul vine la Teatrul Nottara din Bucuresti si se va juca in cadrul Nocturnelor organizate de teatru. Hitler in Love porneste de la textul original al lui Dumitru Acris, il are ca protagonist unic chiar pe autor si este regizat de Suren Shahverdyan din Armenia. Actiunea se petrece in ultimele zile de viata ale dictatorului nazist, in buncarul in care acesta este inchis, si prezinta aspecte ale vietii sale intime: relatiile cu mama, cu femeile din viata lui, cu generalii armatei. Reprezentatiile au loc pe 16 si 17 martie, incepand cu orele 19.30, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara.
 
 
Doua pentru Chicago
Lungmetrajele Cocosul decapitat si Calatoria lui Gruber, de Radu Gabrea, si "Boogie", de Radu Muntean, vor rula in cadrul Festivalului International de Film al Uniunii Europene, care va avea loc la Chicago (6 martie - 2 aprilie). In cadrul evenimentului vor mai fi prezentate productii precum Les plages d'Agnes, de Agnes Varda, câstigatoare a unui premiu Cesar anul acesta, si Il Divo, de Paolo Sorrentino. Festivalul, ajuns la cea de-a 12-a editie, prezinta filme din 25 de tari din Uniunea Europeana.
 
 
Victor Brauner la Suceava
O expozitie cu lucrari ale pictorului suprarealist Victor Brauner se va derula, in perioada 10-20 aprilie, la Muzeul de Istorie din Suceava, printre acestea numarându-se si Personaj cu balaur, cotata la valoarea de 400.000 de euro. Sunt expuse 16 tablouri aflate in colectiile Muzeului din Piatra Neamt, dar si in colectiile unor persoane private. Victor Brauner s-a nascut la 15 iunie 1903 la Piatra Neamt si a murit la Paris in 12 martie 1966. In anul 1938, s-a stabilit definitiv la Paris. A avut mai multe expozitii personale, la New York, Londra, Milano, Roma. In anul 1930 a pictat Autoportretul cu ochiul scos, tema premonitorie, deoarece in anul 1938 si-a pierdut ochiul stâng.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO