Ziarul de Duminică

Ce spune despre Cazul Eminescu criticul Eugen Negrici

Ce spune despre Cazul Eminescu criticul Eugen Negrici
14.01.2011, 15:56 176

<<Am arătat în "Iluziile literaturii române" că ne va fiprobabil cu neputinţă să-l lăsăm vreodată de-o parte pe Eminescu înipostaza lui de simbol spiritual, moral şi naţional (care a şifavorizat confiscarea numelui lui de către mai toate mişcărilepolitice ale secolului trecut) spre a ne întoarce la statutul luistrict literar şi a reface contactul firesc cu opera.
Climatul receptării continuă să fie unul anormal. Simpla aluzie lao posibilă nouă lectură declanşează isterii şi stârneşte râuri deinjurii printre aşa-zişii apărători ai valorilor patriei. Eu suntpăţit. Şi nu de acum, din vremea "iluziilor literaturii române", cide mai demult.

Îmi amintesc de o emisiune de televiziune în care cereamreîntoarcerea la text şi îmi exprimam oroarea faţă de mumificareapoetului, de sărbătorirea, în stil ceauşist, cu gugumăniiînaripate, a "poetului naţional" de către semidocţii de toateculorile politice.
Iosif Sava, care coordona sectorul cultural, a primit în timpulemisiunii atâtea telefoane fioroase, încât s-a speriat şi s-asimţit obligat să scrie pe burtieră că redacţia nu subscrie laopiniile mele.>>

Mai multe detalii în interviul pe care Eugen Negrici îl acordăZiarului de Duminică de astăzi, 14 ianuarie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO