Ziarul de Duminică

Ce înseamnă să fii fotograf free-lance GALERIE FOTO

Ce înseamnă să fii fotograf free-lance/ de Ziarul de duminică

Ce înseamnă să fii fotograf free-lance

Autor: Ziarul de Duminica

27.04.2012, 00:01 520

Recapitulările artistului

La Galeria Anca Poteraşu a avut loc joi, 26 aprilie, vernisajul expoziţiei "7 dispariţii" (foto 1), semnată de artistul Călin Dan. Cunoscut în ipostaza de critic de artă şi de promotor al primelor evenimente de artă media autohtone, Călin Dan s-a remarcat ca artist din anul 1976, combinând cercetarea şi libera creativitate în proiecte ce reunesc teme politice şi sociale, cu aspecte din domeniul divertismentului şi al culturii populare.
Călin a ajuns la recunoaştere internaţională prin filmele sale din seria "Arhitectura Emoţională", care analizează tensiunea subtilă şi continuă dintre oameni şi habitatul lor, precum şi interdependenţa acestor tensiuni cu alte forţe active în ţesătura urbană.
Membru fondator al Grupului subREAL (1990), Călin Dan a fost şi este interesat de experimentul mediatic, de instalaţii foto şi video, de acţiuni/performance şi proiecte multimedia interactive. Despre actualul proiect, Bogdan Ghiu spune:

"7 dispariţii nu este un proiect nou, dar nici o auto-antologare, aşa cum ar putea să pară, ci un meta-arhi-proiect care recontextualizează elemente din proiecte anterioare, reasamblându-le pentru a le degaja supra-temele, ajutându-l în felul acesta pe artist să se descifreze pe sine însuşi pentru a se transforma la rândul său în istorie vie. 7 dispariţii este o recitire de sine, o punere la încercare a propriei arte, un gest al artistului la deplină maturitate, care îşi permite curajul de a se confrunta cu sine însuşi, de a se recapitula pentru a se auto-esenţializa şi pentru a putea crea mai departe."

Călin Dan(n.1955, Arad, România), trăieşte şi lucrează în Amsterdam. Dintre participarile importante amintim: Retrospectiva subREAL, MNAC(Ro, 2012), Anturaju' şi alte întâmplări , Muzeul de artă din Cluj (Ro, 2012), Festivaluri internaţionale de film: Osnabrück, Oberhausen, Rotterdam, La Rochelle; Bienale artistice: Bienala de la Veneţia, Bienala de la Istanbul, Manifesta 1, Bienala de la Sydney, Bienala de artă contemporană din Praga; Muzee şi Galerii de artă din Europa, SUA şi Australia.

O echipă monumentală

Expoziţia "Monumental" (Jecza Gallery, City Business Centre, Timişoara, 26 aprilie- 30 mai 2012, foto 2) reuneşte operele a unsprezece artişti contemporani români în jurul ideii de monumentalitate, într-o perioadă în care lipseşte interesul şi curajul pentru această problematică.

Sculptura, instalaţiile video, fotografia şi pictura sunt mediile alese pentru a experimenta, a construi sau a deconstrui monumente fizice şi mentale. Artiştii expozanţi sunt creatori ce se bucură de recunoaştere internaţională, bună parte dintre aceştia expunând pentru prima dată la Timişoara. Vor fi expuse lucrări semnate de Dan Perjovschi, Teodor Graur, Peter Jecza, Anca Benera, Vlad Olariu, Cristian Rusu, Bogdan Gîrbovan, Michele Bressan, Alexandra Bodea, Ioan Augustin Pop şi Roman Tolici.

Fotojurnalismul în România

În perioada 19 aprilie - 10 mai 2012 Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul în parteneriat cu Istanbul Fotografevi organizează o serie de evenimente centrate pe arta fotografică românească contemporană. Cinci fotografi români (Bogdan Croitoru - foto 3, Dragoş Lumpan - foto 4, Şerban Mestecăneanu - foto 5, Cristian Movilă - foto 6, Marin Raica - foto 7) expun la galeria Fotografevi din Istanbul. Fiecare dintre ei a ales 8 instantanee revelatoare pentru activitatea lor fotografică, pentru stilul, performanţele şi evoluţia carierei lor. Fotografii prezenţi lucrează la graniţa dintre fotojurnalism şi arta fotografică propriu-zisă, dezvoltând un stil personal care prezintă realitatea socio-culturală şi politică într-o manieră estetică, dar nu estetizantă. Selectia a fost realizată de Hasan Senyuksel, fondator Fotografevi şi editor al publicaţiei de specialitate IZ. Expoziţia oferă o imagine caleidoscopică a foto-jurnalismului în România. Pe 20 aprilie Bogdan Croitoru, Dragoş Lumpan, Şerban Mestecăneanu şi Cristian Movila au vorbit despre experienţa lor ca fotografi liberi profesionişti în şi din România. Ei au lansat o dezbatere care atinge chestiuni de bază precum: ce înseamnă o bună fotografie, care este relaţia între această profesie şi aceea de jurnalist, ce înseamnă de fapt să fii un fotograf freelance.

În perioada 23-25 aprilie Şerban Mestecăneanua susţinut un workshop având ca temă fotografia instantaneu - Street Photography, a Hit or Miss Business. Cele mai bune recompense şi premii sunt obţinute în general pentru astfel de momente dificile surprinse in instantaneele fotografice, iar tehnica instantaneelor este probabil cea mai uzitată în domeniul imaginii. Atelierul se adresează tinerilor fotografi interesaţi de acest domeniu care vor învăţa timp de trei zile chestiuni teoretice şi practice legate de instantaneul fotografic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO