Ziarul de Duminică

Catedrala de cuvinte

24.09.2004, 00:00 42



"Acest dictionar este o lucrare unica in cultura romana", este de parere academicianul Marius Sala. "In esenta, e vorba de un dictionar care cuprinde, intr-o forma comprimata, toate cuvintele si variantele din dictionarul-tezaur al limbii romane, cunoscut sub numele de Dictionarul Academiei. Spus altfel, va fi cel mai bogat dictionar al limbii romane, cu 175.000 de intrari, dintre care 125.000 sunt cuvinte propriu-zise, iar restul de 50.000 sunt variante lexicale".



Elaborarea Dictionarului Academiei a inceput in urma cu 135 de ani, indata dupa constituirea Societatii Academice, dar realizarea efectiva s-a produs abia la inceputul secolului trecut, sub conducerea lui Sextil Puscariu. Intre 1913 si 1949, au aparut cinci volume. Activitatea a fost intrerupta in 1952 si reluata abia in anii '60. Din 1965 si pana astazi, au mai aparut 20 de volume. Sunt in diferite faze de finalizare ultimele tomuri.



Ideea alcatuirii unui dictionar in patru volume care sa le comprime pe cele 32 ale Dictionarului Academic a aparut in anii '80, dar s-a concretizat abia in 1993. Lucrul la Micul Dictionar Academic, elaborat sub egida Academiei Romane de catre Institutul de lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" a inceput sub conducerea academicianului Ion Coteanu si a continuat sub aceea a academicianului Marius Sala si a lui Ion Danaila, seful sectorului de lexicologie si lexicografie. Dictionarul a fost redactat in cadrul Sectorului de lexicologie si lexicografie al Institutului de Lingvistica de catre un colectiv urias si revizuit de un altul aproape la fel de numeros - o armata de cercetatori ale caror nume ar merita din plin sa fie amintite, daca am dispune de un spatiu mai generos.



Sunt patru volume format mare, fiecare avand intre 775 si 1.250 de pagini, volume care nu pierd nici o informatie lingvistica importanta. Fiecare articol are 14 sectiuni - cuvantul-titlu, categoria morfologica, pronuntarea, variantele lexicale, indicatiile morfologice, etimologia, indicarea numarului de sens, indicarea domeniului, aria de raspandire, o paranteza explicativa, unitatile frazeologice, sensul, sinonimia. Spre deosebire de marele dictionar, MDA nu are citate.



In cuvantul inainte al primului volum, Eugen Simion, presedintele Academiei, scria, in urma cu trei ani: "In clipa in care voi contempla, cu dictionarul in mana, familia cuvintelor care incep cu litera Z, voi fi convins ca noi, romanii, am invins inertiile spiritului adamic si suntem gata sa proiectam catedrale pe care, in mod sigur, nu le vom parasi inainte de a le pune acoperisul". Acum exista toate cele patru volume, inclusiv litera Z.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels