Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - Selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - Selectia Z.D.
24.09.2008, 15:53 19

Alasdair Gray

Lanark- O viata in patru carti

Editura Polirom

Anthony Burgess spunea ca, din intreaga literatura de limba engleza de dupa 1945, acesta ar fi unicul roman comparabil cu Ulise al lui James Joyce. Un roman de peste 700 de pagini, publicat in 1981, dupa ani de asteptari si respingeri, de o mica editura din Edinburgh. Cartea sfideaza orice incercare de a o rezuma, fiind o combinatie halucinanta de imaginar si autobiografic. Romanul se deschide cu cartea a treia, care prezinta o lume infernala, vazuta prin ochii unui tanar fara trecut care, in lipsa unui nume, prefera sa-si spuna Lanark. Traducere din limba engleza si note de Magda Teodorescu.

 

P.F. Thomese

Copilul-umbra

Editura Humanitas

“Cuvant lipsa: Unei femei care-si ingroapa sotul i se spune vaduva, unui barbat ramas fara sotie, vaduv. Un copil fara parinti e orfan. Dar cum se numesc tatal si mama unui copil care a murit?” Desi porneste de la un eveniment real - autorului ii moare fiica la doar cateva saptamani de la nastere -, cartea de fata nu este un text propriu-zis autobiografic. Nu aflam nimic despre boala, spital, circumstantele mortii. Departe de orice forma de indiscretie, autorul cauta cuvintele si lucrurile care raman dupa disparitia fizica a fiintei dragi. Cartea a fost publicata in 15 tari. Traducere din neerlandeza, postfata si note de Andrei Anastasescu.

 

 

David Young

Scribul thailandez

Editura Pandora M

Este povestea lui Henry Russel, un scriitor de duzina care isi castiga existenta redactand scrisori pentru prostituatele thailandeze. Mesajele lui de dragoste ajung pana in colturile cele mai indepartate ale lumii, convingand clientii amorezati ca experienta de o noapte din Orasul Ingerilor ar putea fi in realitate inceputul unei frumoase relatii. El ofera speranta celor disperati, confort celor insingurati si afectiune inimilor suferinde. Cartea este o creatie socanta si hilara, a carei actiune se desfasoara in mijlocul vietii de noapte a Bangkokului. David Young este un scriitor american care s-a stabilit in Thailanda in 1996, unde a publicat mai multe romane. Traducere de Bogdan Perdivara.

 

 

Marian Coman

Teoria flegmei - Apel la mitocanie

Editura Tritonic

Volumul de publicistica al redactorului-sef al cotidianului Obiectiv: Vocea Brailei cuprinde articole aparute in anii 2004-2008. “Romania in care traim e departe de a fi perfecta. De fapt, nu e departe. E la mama dracuÕ! Prin urmare, mi-e imposibil sa ma asez linistit in fata biroului si sa fac literatura. Acesta este motivul pentru care am imbracat haina de jurnalist. Acesta este motivul pentru care, aproape saptamana de saptamana de vreo patru ani, scriu cate un editorial intr-un ziar de provincie. Caseta aia de pe prima pagina in care-mi apar textele este lupa prin care vad Romania si este felul in care interactionez cu realul.”

 

 

Radu Paraschivescu

Cu inima smulsa din piept

Editura Humanitas

Totul incepe cu un gest scandalos, la o nunta princiara. La marile case regale, casatoria si dragostea sunt indeobste chestiuni diferite. De data aceasta s-a intamplat ca mirele sa se indragosteasca, la propria nunta, de fata de langa mireasa. Asa incepe una dintre cele mai romantice si mai crude iubiri medievale din Portugalia, tara in care pietrele incinse de soare si plesnite de vant spun povesti. Ines si Pedro pot intra in randul marilor cupluri din istoria omenirii, ei sunt, spune autorul, “simbolul aventurii romantice si al iubirii pana dincolo de margini. Despartiti in viata, ei s-au regasit in moarte”.

 

 

Andrea Vitali

Secretul Orteliei

Editura Historia

Care este rusinosul secret pe care Cirene Selva il incredinteaza fiicei sale Ortelia? In fapt, e mai mult decat un secret in jurul mostenirii lui Amleto Selva. Acesta, ajuns in tinut pe cand era un tanar necioplit, dar foarte ambitios, se casatoreste cu Cirene, o fata stearsa, dar pe cale sa mosteneasca macelaria tatalui ei, aflata intr-un lung razboi cu pravalia rivala, un razboi comercial vechi de decenii. O istorie captivanta, plina de intrigi si suspans in asteptarea dezvaluirii secretului bine tainuit, care va fi devoalat de abia in ultimele pagini ale cartii. Traducere de Alexandru Calciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO