Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - COLECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - COLECTIA Z.D.
05.09.2008, 01:29 73

Jean-Dominique Bauby

Scafandrul si fluturele, Editura Humanitas

Publicata cu doar cateva zile inaintea mortii autorului, victima a unui accident vascular, aceasta carte este una dintre cele mai zguduitoare povesti despre viata. Iesit din coma, dar paralizat cvasicomplet, cu o singura pleoapa, stanga, mobila, Jean-Dominique Rauby "a dictat" acest text care a devenit indata bestseller international, vandut in peste un milion de exemplare si tradus in 30 de limbi. Cartea sta la baza filmului omonim al lui Julian Schnabel, distins in acest an cu Globul de aur pentru cel mai bun film, premiul pentru cel mai bun regizor, premiul pentru cel mai bun actor.Traducere de Lidia Bodea.


Rebecca Miller

Vietile secrete ale Pippei Lee, Editura Trei

De la o rebela de provincie la o boema de oras, de la o tanara amanta la o sotie implinita: destinul Pippei Lee a suferit diverse transformari de-a lungul anilor. Dar cand isi urmeaza sotul, un editor celebru si fermecator, cu treizeci de ani mai in varsta decat ea, intr-o comunitate retrasa din partea de nord a New Yorkului, vietile multiple ale Pippei nu se mai imbina asa cum credea ea ca se intampla. Scenariul deja adaptat de Rebecca Miller dupa acest roman va sta la baza unui film ce urmeaza sa fie lansat in august 2009, cu Robin Wright Penn, Julianne Moore si Winnona Ryder in distributie. Traducere din limba engleza si note de Bogdan Perdivara.


Roxana Valea

Prin praf si vise, Editura RAO

Nascuta in Romania, autoarea a trait in Elvetia si Italia, s-a stabilit la Londra, unde este freelancer in consultanta de management.
La 28 de ani a facut o pauza in cariera si a plecat pentru opt luni intr-o calatorie in Africa, de la nord la sud. Prin intermediul internetului ii cunoaste pe Richard si pe Peter, doi englezi excentrici, si impreuna pleaca in calatoria care le va arata o noua dimensiune a vietii. Cartea de fata este povestea acestei calatorii, o poveste despre curaj si prietenie, despre indrazneala de a pune intrebari si de a cauta raspunsuri si despre descoperirea de sine. Traducere din limba engleza de Daria Protopopescu.


Liiceanu, Bittel, Blandiana, Manolescu, Parvulescu

Povesti de dragoste la prima vedere, Editura Humanitas

Cel mai important lucru de spus in legatura cu aceasta carte este ca nu aduna o suma de fragmente memorialistice privind dragostea la prima vedere, ci o suma de proze cu acest subiect - prin urmare sunt chiar literatura. In prima poveste de dragoste simti parfum de crini regali. In a doua - un puternic miros de terebentina. A treia aduce cu sine adieri de aripi nevazute. A patra, ceva ascuns, cum numai marea poate sa nasca. A cincea aduce o mare de acoperisuri. Cate povesti, atatea stiluri.


Bogdan Hrib, Razvan Dolea

Blestemul manuscrisului, Editura Tritonic

O carte inegala, scrisa de un ziarist si de un profesor de istorie, dupa o reteta arhicunoscuta (un manuscris strabate secolele si pune in pericol echilibrul lumii), cu parti plictisitoare, cu pretentie de cultura. Se amesteca intemeierea Tarii Romanesti, luptele pentru independenta, marile mistere ale istoriei, cavaleri si domnitori, catolici si ortodocsi, iubiri interzise, aliante secrete, targuri de carte internationale si servicii secrete. Opt secole de istorie in umbra unui misterios manuscris al Papei, manuscris blestemat sa nu poata fi citit niciodata.


Florina Zaharia

1863-1894, Editura Opera Magna

Ca toate volumele anterioare - Goala pe strazi, 1998, Possssssster, 1999, Alextandru, 2001, Neuroflorina, 2004 - si acesta, subintitulat Asteptarea fara brate, arunca o mreaja, de la fotografia de pe coperta I la textele si imaginile din interior si la poza de pe coperta a IV-a. Totul, dar absolut totul in aceasta carte, ba chiar si in afara ei, in Galatiul natal, in Romania, in Europa, pe Pamant, in sistemul solar, in galaxie, in Univers, este Florina, "florina acestui drum/ o linie trasata ca un alint/ in pielea pufoasa". Iar expansiunea, galopul, luarea in posesie continua la fel de nestavilite si la interior: "aveam paisprezece ani/ cresteam pe dinauntru/ imi curgea din sira spinarii un sirop de fragi/ din care faceam dara pana la scoala". Da!


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO