Ziarul de Duminică

CARTEA DE STIINTA/ Enciclopedii extraordinare

CARTEA DE STIINTA/ Enciclopedii extraordinare
13.01.2010, 14:22 48
Horia C. Matei, Silviu Negut, Ion Nicolae,Corneliu Coterbic, Adrian Kanovici, Caterina Radu, IoanaVintila-Radulescu
EnciclopediaAmericilor
Editura Meronia
O lucrare dinamica, actuala, cuo structura coerenta si usor de urmarit, care face ca cititorul sapoata identifica intr-un timp scurt informatiile si detaliile ce iisunt necesare. Intr-o perioada in care distantele geografice semicsoreaza pe fondul unei lumi tot mai globalizate, necesitateaunei astfel de lucrari care sa vina in ajutorul studentilor sielevilor, al cadrelor didactice, dar si al persoanelor doritoare sacalatoreasca sau doar sa cunoasca continentul american era unaevidenta.
Prima parte a lucrarii estedestinata familiarizarii cititorilor cu o serie de caracteristicifundamentale ale continentului America (al doilea ca marime, dupaAsia). Acesta este un demers absolut necesar in conditiile in carepe teritoriul acestui continent intâlnim regiuni extrem de diverse,cu spatii in interiorul carora se manifesta evidente disparitatieconomice sau culturale. Partea centrala a lucrarii este dedicataunei analize cuprinzatoare a tuturor celor 35 de state de pecuprinsul continentului american. Din aceste analize aflam, desprefiecare dintre acestea, informatii relevante referitoare la:capitala, mediul natural, populatie, diviziuni administrative,istorie, limba, forma de guvernamânt, armata, drapel, economie sauprincipalele obiective turistice. De asemenea, toate acesteinformatii sunt insotite de o scurta parte introductiva ce ne ajutala conturarea unei imagini cât mai complete asupra fiecarui stat(nume, situare, vecini, suprafata, populatie, grad deurbanizare, densitate, capitala, limba oficiala, culte,alfabetizare, acces la internet, moneda, valoarea PIB siPIB/locuitor, valoarea importurilor si exporturilor). Lafinalul lucrarii autorii au considerat necesara adaugarea unorliste cuprinzatoare, liste ce au rolul de a ne contura o imagine deansamblu asupra acestui continent. Din acestea observam, deexemplu, ca Statele Unite ale Americii domina clasamentele inmajoritatea domeniilor economice (fiind principalul producator depetrol, gaze naturale, carbune, otel, aur, energie electrica). Pede alta parte, nu putem sa nu remarcam faptul ca unele state aleAmericii Latine se situeaza la polul opus, confruntându-se cunumeroase probleme economice si sociale (in Brazilia, Haiti,Surinam sau Bahamas procesul de demarare al unei afaceri dureazapeste 100 de zile; Columbia, Mexic si Cuba sunt ultimele in ceea cepriveste indicele de libertate a presei; Ecuador, Venezuela siHaiti se confrunta cu un nivel ridicat al coruptiei; Venezuela,Haiti si Cuba au un indice scazut al democratizarii).
Enciclopedia Americilorreprezinta, nu in ultimul rând, o lucrare de anvergura ce esterecomandata unul public larg, si care isi propune sa fie o lecturaplacuta si utila pentru cei dornici sa cunoasca cu adevarat spatiulcontinentului american.
CorneliuCoterbic
Enciclopedia drapelelor sistemelor statelor lumii
Editura Meronia

Este prima lucrare consacrata lanoi exclusiv drapelelor si stemelor tuturo celor 194 de statesuverane de astazi si care mai include cateva repere enciclopediceesentiale: populatia, suprafata, produsul intern brut, PIB-ul pelocuitor. Hartile incluse sunt un alt element menit sa ajute laconsultarea lucrarii si la formarea unei imagini mai clare desprelumea in care traim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO