Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Fratii scriu, fratii traduc

CARTEA DE LITERATURA / Fratii scriu, fratii traduc
26.08.2009, 15:46 39
Fratii Presniakov
Ucide arbitrul!
Editura ART
 
Originari din Ural, fratii Vladimir si Oleg Presniakov (nascuti in 1969 si 1974), autori dramatici, romancieri, regizori de teatru, au devenit cunoscuti pe plan mondial in 2003, cand piesa „Terorism" a avut premiera la Teatrul Royal Court din Londra. „Ucide arbitrul!"este primul lor roman. Natasa, Hot-Dog, Pepsi si naratorul al carui nume ramane necunoscut pana la sfarsit, se hotarasc sa-l omoare pe arbitrul care a nedreptatit echipa de fotbal a Rusiei in finala campionatului mondial. Cei patru pleaca in Antalia, unde arbitrul isi petrece concediul, se cazeaza la un hotel de lux si petrec cateva zile distrandu-se si pregatind un asasinat care pare sa nu mai aiba loc niciodata. Desi cartea are toate premisele unui thriller, tensiunea si suspansul lasa loc pe parcurs unui discurs satiric presarat de meditatii pline de savoare asupra Rusiei contemporane si Uniunii Europene. Traducere din limba rusa de Fratii Vakulovski.
 
J.M.G. Le Clezio
Ritornela foamei
Editura Polirom
 
"Cunosc foamea, am simtit-o. Copil fiind, la sfarsitul razboiului, sunt printre cei care alearga pe drum alaturi de camioanele americanilor, intind mainile ca sa apuc tabletele de chewing-gum, ciocolata, pachetele de paine pe care le arunca soldatii. (…) Foamea asta salasluieste in mine. N-o pot uita. (…) De o alta foame va fi insa vorba in povestirea care urmeaza." O carte din 2008 in care premiatul Nobel de anul trecut impleteste fictiunea cu autobiografia, reconstituie franturi de amintiri, contureaza personaje credibile si o societate plina de resentimente fata de straini si fata de evrei. Traducere din limba franceza si note de Ileana Cantuniari.
 
Horia Garbea (coordonator)
Domnul deputat se prabuseste
Noua nuvele politice inedite
Editura Tritonic
 
Volumul cuprinde: „Pe ponton", de Petru Berteanu; „Un dublu asasinat politic (Absintos.Apocalipsa apelor amare)", de Mihail Galatanu; „Detestarea natiunii", de Horia Garbea; „Cap de linie", de Liviu Georgescu; „Liniste, domnul deputat se prabuseste!", de Catalin Mihuleac; „Semnatul... declar ca exist", de Radu Sergiu Ruba; „Dupa Cernobal" de Doina Rusti; „Romania 2009" de Bogdan Teodorescu; „Cvartet", de Lucia Verona. „Volumul a pornit ca un proiect indraznet pentru ca e greu de definit conceptul de <<nuvela politica>> - scrie coordonatorul. In realitate, textele se apropie de ceea ce se poate defini mai exact: nuvele cu politicieni, cu oameni politici.
 
Radu Constantinescu
Clujul in ritm de vals imperial
Interviuri
Editura Casa Cartii de Stiinta
 
Fostul colaborator al „Ziarului de Duminica" a adunat in acest volum consistent un numar de interviuri (42!) cu scriitori, istorici, artisti plastici, compozitori, interpreti s.a., in care, pe langa multimea de subiecte extrem de interesante abordate, se vorbeste despre Clujul de ieri si de azi. „Istoria Clujului este istoria oamenilor care au gandit si au creat aici" – spune autorul. „Volumul este un omagiu adus acestora de catre un tanar/batran indragostit." Interviurile au aparut anii trecuti in „Ziarul de Duminica": Elena Daniello, Camil Muresan, Crisan Mircioiu, Marta Petreu, Ion Albu, Ion Vlad, Dan Damaschin, Vasile Fanache, Constantin Cublesan,Viorica Guy Marica, Nicolae Edroiu, Emil Simon, Cornel Taranu, Iosif Viehmann, Eugen Iaroslavchi, Radu Ardevan, Dan C. Mihailescu, Ion Muresan, Irina Petras, Florina Ilis, Ion Brad, Mariano Martin Rodriguez, Eric Williams, Ioan Glodariu, Vasile Herman, Simona Noja, Andrei Serban, Matei Visniec, Marcel Lupse, Vasile Gheorghita, Serban Savu, Ovidiu Avram, Nicolae Maniu, Ionel Haiduc, Ioan Aurel Pop, Ioan Dragan, Corin Braga, Mihai Barbulescu, Cristian Roman, Szabo Balint, Robert Lakatos, Gabriel Croitoru.
 
 
Bedros Horasangian
Miss Perfumado si alte femei
Editura Leda
 
Un volum cu treisprezece proze plasate in cate un oras european (plus New York, Montreal si Istanbul), care poarta drept titlu numele unei femei si spun, fiecare, cate o poveste de dragoste. Majoritatea sunt scrise din perspectiva femeilor, povestile seamana intrucatva intre ele (despartiri, dezamagiri, infidelitate, melancolie) chiar daca se petrec in locuri exotice diferite si in culturi diferite, incat ajung sa se suprapuna.
 
 
Carmen Firan
Miracole mici si mijlocii
Editura Curtea Veche
 

Volum de eseuri, prezentat chiar de autoare: „In aceste texte pe teme diverse scrise la New York in ultimii ani – eseuri de moment, portrete razlete, note de calatorie, impresii sau emotii – se intampla ca uneori sufletul sa mi-o ia inainte. L-am lasat sa-si faca de cap chiar si dupa ce am strans textele intre copertile aceleiasi carti. Cred ca cititorul va constata ca exista un rost, o cauzalitate interna si fireasca in coabitarea comentariilor despre cele doua case simbolice intre care imi impart viata, Romania si America." 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO