Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Cântând sub gloanţe

CARTEA DE LITERATURA / Cântând sub gloanţe
28.07.2010, 16:10 22

Ruxandra Cesereanu
Angelus

Editura Humanitas
"Atunci când cei trei îngeri se scoborâră în Metropolă, ei furăaproape imediat băgaţi în seamă. Erau identici." Nu erau nicisurzi, nici orbi, dar erau muţi. Înfăşuraţi în mantii albastre, cuochii alungiţi şi sprâncenele parcă pictate, îngerii bulverseazătotul şi pe toată lumea: preşedinte, înalte feţe bisericeşti,savanţi tobă de carte, filozofi bărboşi, afacerişti plini de idei,patroni de bar, dar şi oameni de rând, fete cuminţi, copii. Nimeni,nimic nu mai e la fel...

Henry Fielding
Joseph Andrews

Editura Allfa

Un roman picaresc celebru din secolul al XVIII-lea, carepovesteşte aventurile unui servitor hotărat să-şi apere"virtutea"în faţa avansurilor stăpanei sale şi să-şi dăruiască iubirea egaleisale în condiţie socială. Subiectul devine un pretext pentru ofrescă a societăţii engleze, în care autorul (1707-1754),romancier, dar şi pamfletar, a excelat, ajungand un strălucitilustrator al modernizării societăţii britanice. Traducere deMicaela Ghiţescu.

Steven Gallaway
Violoncelistul din Sarajevo

Editura Litera

Steven Gallaway este un scriitor canadian, autor a trei romane,cel de faţă fiind cel mai recent (din 2008), devenit imediatbestseller internaţional. Este povestea a patru oameni careîncearcă să supravieţuiască într-un oraş devastat de război. Unuldintre ei este un violoncelist care îşi vede douăzeci şi doi deprieteni ucişi de un obuz şi care îşi făgăduieşte să cante douăzecişi două de zile, în memoria lor, acolo unde a avut loc atacul. Întimp ce violonisul cantă, o tanără femeie lunetist îl apără desoldaţi, cu propria ei viaţă. Toate se peterec la Sarajevo, laînceptul anilor 90. Traducere din limba engleză de SebastianBican.


Peter Acckroyd
Hawksmoor

Editura Leda

Romanul a fost distins cu Guardian Fiction Prize şi WhitbreadNovel Award. Romancierul, biograful şi poetul Peter Ackroyd (n.1949) deţine o rubrică de recenzie de carte în cotidianul The Timesşi o altă rubrică permanentă la radio. Atât în biografiile carel-au făcut celebru, cât şi în cărţile sale de beletristică, Ackroydamestecă trecutul şi prezentul, faptul real cu ficţiunea, de celemai multe ori în legătură cu Londra, văzută ca o puternică prezenţăfizică şi o sinistră metaforă omniprezentă, bântuită şi însufleţităde trecutul şi de personajele ei, deopotrivă reale şi imaginare.Exact ca în romanul de faţă. Traducere din limba engleză deAlexandru Asmarandei.

Roslund & Hellstrom
Box 21

Editura Crime Scene

Anders Rsolund este ziarist de televiziune, fondator şi şef alunui program, de ştiri culturale. Borge Hellstrom este unul dintrefondatorii organizaţiei "Întoarcerea criminalilor în societate" alcărei scop este prevenirea crimelor. Împreună, cei doi au publicatcinci romane care au înregistrat vanzări de peste un milion deexemplare şi au fost traduse în peste 20 de ţări. Romanul de faţă aprimit Premiul oraşului Stockholm pentru cel mai bun roman alanului 2005. Un roman în care, cum subliniază toţi comentatorii,povestea poliţistă plină de suspans se îmbină cu o usturătoarecritică socială. Traducere din limba suedeză de VioricaMorogan.

John Updike
Rabbit e bogat

Editura Humanitas Fiction

Este al treilea volum al tetralogiei care îl are dreptprotagonist pe Harry Angstrom. Romanul a fost distins în 1982 cuPremiul Pulitzer. Într-o spectaculoasă răsturnare de situaţie faţăde finalul volumului anterior, "Întoarcerea lui Rabbit", unde neapărea în ipostaza de şomer şi homeless (cu casa incendiată denişte vecini "binevoitori"), îl regăsim pe Rabbit în hazlia posturăde "ţăran parvenit" al sfârşitului de secol XX, stăpân pe prosperaafacere moştenită de la defunctul său socru. Banii, sexul, statutulsocial, ireconciliabilul război al generaţiilor dintre Rabbit şiNelson, permanenta pendulare a eroului între hedonismul exacerbatşi momentele nostalgice, de evocare a celor dispăruţi şi deanticipare a propriului sfârşit, mutaţiile suferite de imaginaruloraş Brewster sunt coordonatele pe care imaginează autorul undestin individual şi, în acelaşi timp, o copleşitoare frescă asocietăţii americane. Traducere din engleză şi note de GeorgeVolceanov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO