Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Calatoria lui Stefan cel Mare de la teatru la roman

CARTEA DE LITERATURA / Calatoria lui Stefan cel Mare de la teatru la roman
04.08.2009, 15:46 39
Francoise Sagan
Cele mai frumoase amintiri
Editura Nemira
 
Amintirile spumoase ale celei care a ajuns celebra la 19 ani, dupa publicarea romanului „Bonjour tristesse", devenit peste noapte bestseller. „Am intalnit gloria la 18 ani, a fost ca o epxlozie". Casatorita si divortata de doua ori, imbatata de succes, bani, jocuri de noroc droguri si alcool, Sagan a fost mereu eroina unor scandaluri. S-a stins din viata in 2004, la 69 de ani. A cunoscut oameni importanti, celebri si fermecatori, Billie Holiday, Tennessee Williams, Orson Welles, Rudolf Nureiev, Jean-Paul Sartre. Despre toti vorbeste in aceasta cartice de amintiri, ca si despre lecturile sale („Am aflat totul de la Proust"), iubirea de joc si de viteza s.a. Traducere din limba franceza de Ion Doru Brana.
 
Radu Cocea, Alexandru Cocea
Patimile dupa Stefan
Editura Junimea
 
In anii 60, Alexandru Cocea a scris o piesa istorica, „Io Stefan Voievod", inlcusa in repertoriul Teatrului National „Vasile Alecsandri" din Iasi. Un binevoitor a sugerat intr-o nota informativa ca piesa ar fi nationalista si spectacolul a fost interzis. Fratele autorului, Radu Cocea, a reluat piesa si a transfromat-o in romanul de fata, prezentat elogios de Barbu Cioculescu: „Radu Cocea a realizat o investigatie psihologica originala, de un incontestabil adevar in adancime si intindere, cu evitarea ispitelor indulcitoare, dar scotand in evidenta un caracter, o vointa, un temperament ce-l trec pe Stefan cel Mare in randul eroilor si dincolo de omenesc, in zilele cumplitelor framantari de dupa Valea Alba."
 
Peter Straub
Copiii pierduti
Editura Tritonic
Cel mai bun roman al lui Straub, dupa cum spune Stephen King, un autor a paisprezece romane traduse in peste douazeci de limbi si castigator a numeroase premii. Un scriitor de succes ajunge in oraselul natal, unde cauta explicatii pentru moartea misterioasa a cumnatei sale, apoi pentru disparitia nepotului. In scena intra personaje diabolice, un ucigas inconjurat de o aura de legenda, un pedofil criminal in serie, iar baiatul disparut, care incepuse si el o investigatie pe cont propriu, se indragosteste de cine nu trebuie. Un bun roman fantasy. Traducere din limba engleza de Alexandra Danila.
 
Constantin Stoiciu
Rafuieli
Editura Allfa
 
Scriitor, cineast, ziarist, Constantin Stoiciu a plecat din Romania in 1981. La Montreal, a fondat, in 1983, editura de literatura generala de expresie franceza Humanitas si a publicat mai multe romane. Romanul de fata este unul despre cautarea identitatii reale. Eroul isi povesteste viata, o insiruire de incredibile acrobatii spirituale si morale chiar si dupa triumful capitalismului. O singura umbra in aceasta alegere existentiala autentic levantina: fuga sotiei sale, Lisa, cu un general al serviciilor secrete romanesti la inceputul anilor ’80 in America de Nord. In periplul sau pentru a o regasi, eroul intalneste tradatori, spioni, ranchiunosi, oportunisti, lasi, ticalosi...
 
Carmen Musat-Coman
Cum s-a facut de-am ramas fata batrana
Editura Cununi de stele
 
Fosta ziarista, autoarea a tradus din franceza (carti de psihologie) si din bengali, a publicat un volum de basme bengaleze (la Editura Polirom), este discipola Amitei Bhose (a primit, intre altele, premiul ambasadei Indiei pentru promovarea culturii indiene in Romania). Cartea de fata reprezinta debutul in proza. Cuprinde unsprezece povestiri. Trei dintre ele au aparut pe site-ul „liternet", au fost traduse in maghiara si au aparut pe site-uri din Ungaria.
 
Sophie Audouin-Mamikonian
Tara Duncan
Dragonul renegat
Editura Corint junior
 

Doriti sa cititi o carte fantasy in care abunda pegasii, glurpsii, vrrririi, traducii, spasunii, taormii si alte bestiole bizare, in care actiunea se petrece in cea mai mare parte pe planeta AltaLume si in care printesa Tara Duncan, devenita prea puternica datorita unei manipulari genetice, se straduie nu numai sa-si salveze viata, dar si sa salveze Pamantul, ajutata de o multime de personaje stranii – cainele Manitou, semielful Robin, Moineau Bestia, Fabrice si Cal, istetul Hot, un dragon. E cartea perfecta. Din seria Tara Duncan au mai aparut alte trei tituri („Magicienii sotitori", „Cartea interzisa" si „Sceptrul blestemat") si urmeaza sa apara „Continentul interzis". Traducere de Emil Paraschivoiu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO