Ziarul de Duminică

Jurnalul extraordinar al unei doamne excepţionale / de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

13.09.2013, 00:00 202

Ecaterina Oproiu

Jurnal 1

Piguleli

Editura SemnE

„Nu ştiu alţii cum sunt, dar, pentru mine, recitirea, roaderea, mâncarea, iar, pe parcurs, halirea propriului trecut a fost – şi rămâne – un fel de autocanibalism.” „Pentru acest prim volum de amintiri, n-am fost capabilă s-o iau pieptiş. Am preferat să merg soft, întrucâtva, pe pizzicato şi – cert – pe nevoia de a pomeni câţiva oameni care merită, cu adevărat, veşnica pomenire.” Extraordinar acest volum de amintiri al Ecaterinei Opropiu, dramaturg, critic de film, magistrat, realizator de filme documentare, scriitor şi traducător, redactor şef al revistei „Cinema”, colaborator al televiziunii şi multe altele, în cei peste 80 de ani de viaţă. O adevărată galerie de stop-cadre dintr-o jumătate de secol, cu personaje emblematice pentru o epocă, reînviate uluitor.

 

Adrian Alui Gheorghe

Urma

Editura Cartea românească

„Am scris Urma – declară autorul – dintr-o respiraţie, în trei, patru săptămâni, după ce am purtat  în minte subiectul vreo doi ani. E o poveste care intră în intimitatea teribilei închisori de la Aiud, în anul 1960, un an de vârf al torturii din perioada comunistă.” În închisoarea de la Aiud, apar urme suspecte pe zăpada dintre pavilioanele înţesate cu „politici”. Se declanşează o anchetă. Mărturiile sunt halucinante: soţia unui deţinut – desigur, e vrăjitoare – îşi posedă cu patimă soţul, noaptea, în celulă, călugărul Daniil, mort cu un an în urmă, şi Maica Domnului vin să aline suferinţele „bandiţilor”. Ancheta se împotmoleşte, ameninţările curg de la Centru. Trebuie găsit vinovatul şi cum cazul depăşeşte graniţele realităţii, acesta nu poate fi decât magicianul care preface apa în vodcă, descuie orice uşă, smulge cu puterea gândului hainele gardienilor: deţinutul Gurii Lovin.

 

Graeme Simsion

Proiectul Rosie

Editura Polirom

Colecţia Biblioteca Polirom Actual. Traducere din limba engleză şi note de Ioana Văcărescu. Romanul de debut al lui unui scriitor născut în Noua Zeelandă şi stabilit în Australia, recompensat in 2012 cu Victorian Premier’s Award pentru manuscrise inedite si care s-a bucurat de un mare succes. Cartea urmeaza sa fie tradusa si publicata in peste treizeci de limbi. Este vorba despre o imposibilă poveste de dragoste. La treizeci si noua de ani, Don Tillman, un profesor de genetică suferind – fără sa stie – de sindromul Asperger, e inca burlac. A initiat Proiectul Sotia, pe baza unui chestionar de saisprezece pagini, care il va ajuta sa-si afle partenera perfecta prin eliminarea pas cu pas a tipurilor feminine nepotrivite.

Numai ca frumoasa Rosie, care da buzna in viata lui, e exact pe dos.

 

Iuliana Nălăţan

India Darshan

18.000 km de călătorii interioare

Editura Cununi de stele

„În India, când te afli în prezenţa unui maestru, a unui om sfânt, când mergi la temnplu şi te uiţi la Dumnezeu sub formă de imagine sau statuie, se spune că primeşti darshan... Darshan înseamnă viziune, punct de vedere...  A vedea cu adevărat înseamnă să devii una cu ceea ce vezi. Asta înseamnă darshan... În decursul a două călătorii de şapte luni în total am parcurs India de la nord până în cel mai sudic punct. Am văzut India atemporală şi India istorică. Am dormit pe jos şi în hotel de 5 stele. Am străbătut peste 18.000 de km cu autobuzul şi trenul, vizitând locuri din paisprezece state. Cartea reprezintă, pe de o parte, descoperirea unei culturi noi, pe de altă parte, călătoria mea interioară.”

 

Tiago Rebelo

Timpul iubirilor perfecte

Editura Allfa

Traducere din limba portugheză şi note de Cristina Drăghici. Colecţia Strada Ficţiunii – Bestseller. „La sfârşitul secolului al XIX-lea, în anii tumultuoşi de după Ultimatumul britanic, Coroana portugheză se confrunta, atât în regat, cât şi în colonii, cu o serie de crize politice, sociale şi militare, care aveau să ducă la prăbuşirea monarhiei constituţionale. În aceste vremuri tulburi, locotenentul Carlos Montanha, militar tânăr, curajos şi ambiţios, este detaşat în inima Angolei, unde triburile indigene începuseră să se răzvrătească, profitând de slăbiciunile armatei portugheze. Aici, Carlos o întâlneşte pe Leonor, fiica nonconformistă şi încântătoare a colonelului Carvalho, şi între cei doi se aprinde o pasiune mistuitoare, pe care nu o va putea stinge niciunul dintre nenumăratele obstacole care le vor apărea în cale.”

 

Irina Pavlovici

Cu dragoste despre un popor de cuci

Editura Vremea

„Emigrată în 1993, foarte tânără, Irina Pavlovici trăieşte la Paris. Absolventă a Facultăţii de Matematică din Bucureşti, este posesoarea unui master în finanţe internaţionale la HEC (École de Hautes Études Commerciales) din Paris. Ce a putut-o îndemna pe această matematiciană de formaţie, înzestrată cu un spirit ascuţit şi precis, să se lanseze în aventura literară concretizată în paginile acestui mic roman de debut? Răspunsul poate fi simplu: însuşi universul plin de viaţă şi de haz, multicolor, pitoresc al comunităţii române din Paris.” (Editura Vremea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO