Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Serviciile secrete sau despre cine conduce lumea

CARTEA DE ISTORIE / Serviciile secrete sau despre cine conduce lumea
17.06.2009, 16:32 301

Caietele CNSAS
Revista semestriala editata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii
Anul1, nr. 1-2/2008
Editura CNSAS
 
La aproape opt ani de la infiintarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii s-a hotarat lansarea revistei semestriale „Caietele CNSAS" care isi propune sa faca cunoscut impresionantul patrimoniu arhivistic detinut de CNSAS – peste 20 km liniari de arhiva (anterior, individual sau colectiv au mai aparut 13 volume de documente, monografii si 6 colectii de studii). Primul numar al Caietelor cuprinde: metodele si actiunile Securitatii, subiectele si subiectii acesteia (problema cultelor, masoneriei, invatamantului, defectorii din spionajul romanesc -intre anii 1958-1978), literatura istorica si documentele Securitatii. In numarul 2 al Caietelor: reteaua informativa a Securitatii in anii 50, schimbarile din politica de personal in cadrul structurilor MAI, Directia a V-a Securitate si Garda, politica de control asupra spatiului public (cazul Jocurilor Mondiale Universitare de Iarna de la Poiana Stalin din 1951), manipularea si dirijarea prin observarea starii de spirit a populatiei (cazul Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor de la Bucuresti, din 1953), greva minerilor din Valea Jiului din 1977, starea de spirit a populatiei din timpul evenimentelor din Cehoslovacia din 1968, dar si articole interesante asupra unor subiecti: Ion Mituca, de la rezistenta la disidenta; Ion Eremia, biografia unui rebel din PMR, istoricul Ioan Lupas in timpul regimului comunist, „Martorii lui Iehova" in arhivele Securitatii s.a. La aceste doua numere ale revistei colaboreaza: Virgiliu Tarau, Elis Neagoe-Plesa, Vasile Valentin, Denisa Bodeanu, George Enache, Nicolae Ionita, Liviu Taranu, Liviu Plesa, Florin Banu, Raluca Spiridon, Petrache Zidaru, Oana Ionel, Luminita Banu, Mihai Demetriade, Silviu Moldovan, Alina Ilinca, Liviu Marius Bejenaru, Adelina Oana Stefan, Nicoleta Ionescu-Gura, Iuliu Cracana.
 
 
 
Eugen Ovidiu Chirovici
Puterea
Editura RAO
 
Autorul pleaca in analiza sa de la o intrebare pusa la inceputul anilor 2000 unei duzini de economisti participanti la un seminar de studii avansate la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti: Cine conduce lumea? Nu exista limitare a variantelor de raspuns. Raspunsul nu este simplu. „Pentru cei care o cunosc, puterea nu este doar un labirint, ci si o sarada, uneori." spune autorul, care propune un unghi inedit de abordare: a analiza a evolutiei Puterii de-a lungul timpului, pe toate palierele – militara, economica, simbolica. Eugen Ovidiu Chirovici detine trei titluri de doctor honoris cauza, e mebru al Academiei Oamenilor de Stiinta si al Clubului de la Berna, iar din 2008 a insotit echipa de conducere a Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de consilier al guvernatorului acesteia.
 
 
Eric Frattini
CIA
Ferma din Langley
Editura Tritonic
 
Cartea cuprinde, cum precizeaza autorul in introducere, un mic rezumat al celor saizeci de ani de viata ai Agentiei Centrale de Informatii. Sub forma a sase sute de intrebari si tot atatea raspunsuri, cititorul afla „istoria oportunistilor, a cruzilor, a geniilor, a intereselor personale si a orgoliilor prost intelese." Lucrarea face parte dintr-o serie pe care Frattini a dedicat-o marilor servicii de informatii din lume (la aceeasi editura au mai aparut MI6, KGB si va urma Mossad). Traducere din limba spaniola de Andra Enescu. Cuvant inainte de Tiberiu Troncota.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO