Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Din tara sarmelor ghimpate

CARTEA DE ISTORIE/ Din tara sarmelor ghimpate
21.10.2009, 14:56 24
Cicerone Ionitoiu
Memorii
Din tara sarmelorghimpate
Editura Polirom
Prefata de Marius Oprea. Editieingrijita deCosmin BudeancasiAndrei Lascu. Volum aparutsub egidaInstitutului de Investigare a CrimelorComunismului in Romania.

Cicerone Ionitoiu este poate cel mai cunoscutdintre supravietuitorii Gulagului romanesc, condamnat pentru ca afacut parte din conducerea organizatiei de tineret a PartiduluiNational Taranesc. S-a nascut in 1924, a urmat Facultatea de Literesi Filosofie din Bucuresti, a aderat la tineretul taranist, dar afost arestat inca din 1945. Dupa ce a iesit din inchisoare, a fostpermanent supravegheat de Securitate, iar in 1970 s-a mutat inBucuresti. Dupa ce Romania a semnat, in 1975, Actul final de laHelsinki, a inceput sa faca o serie de memorii, aratandpersecutiile la care a fost supus si cerand sa fie repus indrepturi sau sa i se permita sa plece din tara. In 1979 a plecat inOccident, stabilindu-se in Franta, de unde a continuat sa-si ajutetovarasii de suferinta. Beneficiind de o impresionanta documentatie(date adunase in legatura cu aproape 150.000 de victime aleregimului comunist), a publicat mai multe volume de referinta:Victimele terorii comuniste. Arestati, torturati, intemnitati,inchisi (10 vol.), Morminte fara cruce (3 vol.) siMartiri si marturisitori ai bisericii din Romania (2vol.).
Volumul de fata este primuldintr-o serie de trei. Acest prim volum se opreste la plecarea dinRomania, in 1979. "Am facut parte dintr-o generatie framantata cespera ca viata sa-si urmeze cursul intr-o atmosfera de intelegere,in care problemele sa se rezolve la lumina zilei, cu prevalentabienlui asupra raului, intr-un cadru in care adevarul si dreptateasa fie scopul vietii pamantesti. Dar raii au deturnat idealurileintr-o confruntare mondiala ce a rasturnat valorile adevarateintr-un haos din care s-a iesit cu greu, nu numai prin varsari desange si schilodirea oamenilor, dar si cu amputarea idealurilorperene ce ne conduc popoarele pe drumul infloririi in toatesectoarele vietii."
"Cicerone Ionitoiu a stat ininchisoare mai bine de un deceniu si s-a aflat sub supraveghereaSecuritatii aproape intreaga viata, pentru ca a crezut indemocratie, in valorile sale, in opozitie cu regimul comunist. In1989 comunismul s-a prabusit, oferindu-le lui si celor de seama sidin generatia sa dreptatea istorica de a putea fi socotiti, inraport cu comunistii si securistii care i-au inchis si torturat,cei neinvinsi." (MariusOprea)
Volumul cuprinde si unsubstantial numar de pagini de fotografii sidocumente.

STELIAN TURLEA (n. 1946) aurmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti,a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO