Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Cine a fost „Patriarhul Rosu”

CARTEA DE ISTORIE/ Cine a fost „Patriarhul Rosu”
26.11.2009, 14:36 106
George Enache, Adrian NicolaePetcu
Monahismul ortodox si putereacomunista in Romania anilor 50
Editura Partener
Volumul apare in seria "BisericaOrtodoxa in dosarele Securitatii", cuprinde mai multe texte deanaliza ("O perspectiva asupra monahismului romanesc din perioadamoderna pana in 1949", "Reformele monahale ale PatriarhuluiJustinian", "Manastirile sub supravegherea Securitatii in perioada1948-1955", "Actiuni premergatoare adoptarii decretului 410","Adoptarea Decretului 410 si urmarile acestuia"), dar si o addendaconsistenta, in care sunt explicate fenomenul Vladimiresti, anchetaasupra Manastirii Slatina si dosarul "Rugul Aprins". Monahismuleste una dintre cele mai disputate teme ale istoriei BisericiiOrtodoxe Romane din perioada comunista. Prin Decretul 410 din 1959au fost scosi fortat un mare numar de calugari din manastiri,principalul vinovat fiind socotit "patriarhul rosu" JustinianMarina. Inamicii patriarhului l-au acuzat ca a pregatit distrugereadin interior a monahismului prin transformarea manastirilor insimple "cooperative". Documentele date la iveala dupa 1990 arataca, de fapt, patriarhul a fost unul dintre cei mai mari oponenti aimasurilor luate de regimul comunist in privinta manastirilor. Iartransformarea in cooperative este gresit interpretata, masurileadoptate neavand decat un sens pragmatic, de obtinere a unorvenituri.
Muzeul National alAgriculturii
Anca-MariaGeorgescu-Fuerea
Perieti, Slobozia -evocari
Familia C.Georgescu-Fuerea

Volumul este tiparit la Slobozia,face parte din Colectia "Bibliotheca Romaniae HistoriaeAgriculturae" si din seria "Din istoria exploatatiilor agricole dinRomania". Textul este in romana, franceza, engleza si germana.Cartea e cronica unei familii, un fel de arbore genealogic comentatal unei familii "vrednice de pomenire", care a pus, la Perieti, inapropiere de Slobozia, bazele unei ferme-model si ale unei moricelebre, a doua ca importanta din Romania. Peste cenusa MoriiFuerea a fost asezata astazi o biserica. Prefata de Razvan Ciuca,directorul Muzeului National al Agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO