Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
13.01.2009, 16:19 13

 

Victoria Dragu Dimitriu 

Doamne si Domni la raspantii bucurestene

Editura Vremea
 
12 raspantii si tot atatea capitole si povesti intersante despre Bucurestii de altadata. "Bucurestenii au nevoie de mitologie. Trecutul, pur si simplu, nu este suficient de puternic ca sa apere cetatea de prezentul ei. Ii mai trebuie duhul vietilor traite in veac, lumina si constiinta lor de sine. In calea navalirilor barbare, niciodata incheiate cu adevarat, iubirea, soapta si speranta au fost intotdeauna cu mult mai puternice decat fortificatiile, armele si disperarea. Poate veti gasi, in aceste pagini, in lumina trecutelor vieti, cateva soapte de iubire si de speranta pentru Bucuresti" (Victoria Dragu Dimitriu).
 
 
 

Pío Moa
Franco
Un bilat istoric

Editra Historia
 
O incercare de a recupera aspectele pozitive ale regimului Franco, pe nedrept omise. Unii critici pretind, cu o indoielnica naivitate, ca "toate dictaturile sunt la fel". Nimic mai gresit. Observam deosebirile dintre unele si altele fie si doar comparand dictatura lui Franco cu cea a lui Fidel Castro, atat de popular in cercurile "progresiste" din lume. Castrismul se sprijina pe un aparat politienesc cu adevarat monstruos, el a ruinat tara si o va lasa profund scindata. Dificultatile Cubei de a se democratiza vor fi enorme, asa cum au fost sau continua sa fie cele din Rusia si din tarile din Europa Rasariteana, in vreme ce democratizarea Spaniei a venit drept o consecinta fireasca, fara alte frecusuri si riscuri decat cele provocate de separatisme, de stanga extremista si de reactiile unei slabe extreme drepte fata de violentele aceleia... Traducere din limba spaniola de Alexandru Calciu.
 
 
 

Lynn Picknett, Clive Prince 
Mastile lui Hristos

Editura RAO
 
Traducere din engleza de Patricia Scurtu. Lynn Picknett si Clive Prince, autorii marilor succese Misterul templierilor si Misterul Sionului, isi intorc de aceasta data atentia asupra lamuririi neclaritatilor care inconjoara figura lui Iisus Hristos. Concluziile uluitoare din carte sunt sustinute de ultimele cercetari ale Evangheliilor, de alte texte anterioare si de descoperiri arheologice, ca si de examinarea numeroaselor teorii contradictorii ale specia­listilor in domeniu. Una dintre interesantele ipoteze ale autorilor explica, in premiera, relatia de dependenta a lui Iisus de Ioan Botezatorul, considerat adevaratul Mesia. Conform lui Picknett si Prince, Evangheliile au fost modificate astfel incat sa ascunda adevarul despre importanta covarsitoare a lui Ioan, iar aceasta adevarata „musamalizare" nu a incetat niciodata – o dovada ca istoria este in permanenta rescrisa. Pentru prima oara, toate teoriile si diversele fapte legate de Iisus sunt luate in consideratie intre copertele unei carti accesibile marelui public.
 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO