Ziarul de Duminică

CARTEA DE ECONOMIE / Cum sa intelegi mai bine criza economica globala

CARTEA DE ECONOMIE / Cum sa intelegi mai bine criza economica globala
02.07.2009, 13:17 179

John Maynard Keynes

Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor
Editura Publica
 
John Maynard Keynes (1883-1946) a revolutionat practica economica prin regandirea rolului guvernului in societate. In urma cu zece ani, revista Time scria ca „a salvat, probabil, capitalismul de el insusi". Cartea de fata, publicata in 1936, care se adreseaza indeosebi specialistilor, a socat lumea academica si cercurile politice prin conceptele pe care le promova: imposibilitatea echilibrului dintre oferta si cererea de bunuri si servicii, ineficienta mecanismelor concurentiale ale pietei libere de a asigura si mentine echilibrul economic, posibilitatea de a utiliza politicile fiscale si monetare pentru a elimina recesiunile si a controla boom-ul economic. Majoritatea economistilor au considerat cartea un punct de cotitura spre o noua intelegere a stiintei economice, dovada ca este considerata inca actuala.
Editia de fata are si o ampla prefata semnata de Paul Krugman, laureat al Premiul Nobel pentru economie pe 2008. Pe langa unele critici pe care i le aduce, Krugman remarca, totusi, ca „Teoria generala se afla in randul unui grup extrem de restrans de lucrari in domeniul stiintei economice – o multime minuscula de carti care au transformat perceptia noastra despre lume, astfel incat, odata ce oamenii constientizeaza lucrurile pe care acele carti le-au avut de spus, incep sa vada totul diferit. (...) Ceea ce face Teoria generala cu adevarat unica este faptul ca ea combina reusitele intelectuale marete cu relevanta practica imediata in cazul unei crize economice globale".
Traducere de Corina Madalina Haita. Prefata de Crenguta Nicolae.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO