Ziarul de Duminică

Călătorie în timp prin istoria artei/ de Dan Radu Stănescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Dan Radu Stanescu

21.02.2014, 00:06 177

O adevărată călătorie prin timp şi spaţiu, prin artă şi istorie, un ghid splendid ilustrat care vă oferă o viziune globală a evoluţiei picturii este acest masiv volum tipărit de Editura Litera*). De la picturile rupestre din grotele de la Lascaux la Madonele Renaşterii italiene, de la inovatoarele tablouri ale impresioniştilor la pânzele provocatoare ale Pop Art, „30 de milenii de pictură” reuneşte cele mai reprezentative opere picturale, punctând decisiv evoluţia artei din preistorie până în prezent. Cuprinzând o selecţie de exact 1.000 de picturi de pe toate continentele, aceste comori culturale sunt prezentate în contextul lor istoric, împreună cu explicaţii, citate şi biografii a 100 dintre cei mai influenţi artişti ai umanităţii.

O resursă culturală şi educaţională documentată şi scrisă pentru publicul larg, această carte ne invită să analizăm interacţiunea dintre istorie şi artă, influenţa reciprocă pe care au avut-o în timp artiştii de toate orientările, precum şi viitorul picturii.

„Lucrările alese pentru această carte demonstrează varietatea marii picturi ce poate fi întâlnită în muzeele publice. Cu siguranţă, pictura continuă să exercite o atracţie perpetuă asupra unei lumi în schimbare. Oare acest domeniu al artei va continua să dea capodopere? Aceasta este o întrebare la care e mai greu de răspuns. Lucrările adunate în acest volum arată că măiestria fizică este o componentă importantă pentru pictura de succes.”

Autorii sunt conoscuţi experţi în domeniul artei: Joseph Manca este profesor la Departamentul de istoria artei la Rice University, expert în Renaşterea italiană; Mahan McShane şi-a luat doctoratul cu o lucrare despre arta europeană de avangardă; Donald Wigal este specialist în arta modernă occidentală; Victoria Charles a publicat studii de istoria artei; Klaus H. Carl şi-a dedicat mare parte din timp realizării unei monumentale istorii a artei.

O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui.

 

*) Victoria Charles, Klaus H. Carl, Joseph Manca, Magan McShane, Donald Wigal, 30 de milenii de pictură. 1000 de picturi celebre. Editura Litera. Traducere din limba engleză de Oana Cristea, Anca Bacria, Carmen Ion

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO