Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Intalnire de gradul trei cu romano-americanul Jancy Korossy

BULETIN DE STIRI / Intalnire de gradul trei cu romano-americanul Jancy Korossy
23.06.2009, 14:41 51

 
 
USR: Cele mai consistente premii de dupa 1989
Scriitorul Dumitru Radu Popescu a primit Premiul Naţional pentru Literatură pe 2008 la Gala de Decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR), care a avut loc saptamana trecuta, la sediul din Bucureşti al instituţiei. Premiul Naţional pentru Literatură acordat de Uniunea Scriitorilor din România este in valoare de 11.000 de lei.
La aceeaşi gală, juriul, prezidat de Gabriel Dimisianu şi avându-i in componenţă pe Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Dan C. Mihăilescu şi Cornel Ungureanu, a acordat Simonei Sora şi Svetlanei Cârstean câte un Premiu pentru Debut (in valoare de 4.000 de lei fiecare), pentru volumele "Regăsirea intimităţii" (Editura Cartea Românească), respectiv "Floarea de menghină" (Cartea Românească). La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate volumele "Blank", de Vlad Moldovan (Cartea Românească), "Eminescu. Negocierea unei imagini", de Iulian Costache (Editura Cartea Românească), "Petru Dumitriu & Petru Dumitriu", de Oana Soare (Editura Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă) şi "Receptarea critică a lui Eminescu până la 1930", de Ioana Vasiloiu (Editura MLR).
La categoria Poezie, premiul, in valoare de 5.500 de lei, i-a revenit lui Andrei Bodiu, pentru "Oameni obosiţi" (Editura Paralela 45). La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Vasile Igna - "Lumină neagă" (Editura Limes), Ştefan Manasia - "Cartea micilor invazii" (Editura Cartea Românească), Anca Mizumschi - "Poze cu zimţi" (Editura Brumar) şi Liviu Ioan Stoiciu - "Craterul Platon" (Editura Vinea).
Premiul pentru Traduceri, in valoare de 5.500 de lei, a revenit Anamariei Pop, pentru traducerea cărţii "Harmonia caelestis", de Peter Esterházy (Editura Curtea Veche). De asemenea, Premiul pentru Traduceri "Andrei Bantaş", in valoare de 2.000 de lei, a revenit lui George Volceanov, pentru traducerea cărţii lui John Updike "Intoarcerea lui Rabitt" (Editura Humanitas Fiction). La această categorie au mai fost nominalizaţi Ilie Constantin, pentru "Oase de sepie", de Eugenio Montale (Editura Paralela 45), Liviu Cotrău, traducătorul cărţii lui E.A. Poe "Călătorii imaginare" (Editura Polirom), Sorin Mărculescu, pentru "Galateea" lui Miguel de Cervantes (Paralela 45), Rareş Moldovan, pentru "Anxietatea influenţei", de Harold Bloom (Editura Paralela 45), Horia Florian Popescu, cu o traducere din Philip Roth - "Viaţa mea de bărbat" (Editura Polirom) şi Mariana Ştefănescu, pentru "Mantia de stele" a lui Milorad Pavic (Editura Humanitas Fiction).
Comisia pentru literatura minorităţilor a USR a premiat volumul de proză in limba ucraineană "Nici Dumnezeu, nici om", de Mikola Korsiuk (Editura RCR), distincţia având valoarea de 5.500 de lei. La aceeaşi secţiune au mai fost nominalizate două volume de proză in limba maghiară - "Emotikon", de Jancso Noemi, şi "Tatjana", de Bogdan Laszlo, publicate la Editura Hirado Kiado, şi un volum de versuri in maghiară - "Ploaia de la miezul nopţii", de Kiraly Laszlo (Editura Mentor Kiado).
Premiul pentru critică literară, in valoare de 5.500 de lei, a fost acordat lui Ilina Gregori, pentru volumul "Ştim noi cine a fost Eminescu" (Editura Art). Pentru acest premiu au mai concurat Paul Cornea, cu "Delimitări şi ipoteze" (Polirom), Dan Cristea, cu volumul "Poezia vie" (Editura Cartea Românească), Alexandru Muşina, cu "Poezia: teze, ipoteze, explorări" (Editura Aula) şi Eugen Negrici, cu "Iluziile literaturii române" (Editura Cartea Românească).
La categoria Proză, premiul in valoare de 5.500 de lei a revenit volumului "Fantoma din Moară", de Doina Ruşti, publicat la Polirom. Ruşti a fost nominalizată alături de Virgil Duda ("Ultimele iubiri", publicat ;a Polirom), Filip Florian ("Zilele regelui", publicat la Polirom), Eugen Uricaru ("Cât ar cântări un inger", Editura Cartea Românească) şi Daniel Bănulescu ("Cel mai bun roman al tuturor timpurilor", Editura Cartea Românească.
La Gala Premiilor USR au mai fost decernate două premii speciale, in valoare de 5.500 de lei fiecare, lui Valeriu Anania, pentru "Memorii" (Editura Polirom) şi lui Ion Iovan, pentru "Ultimele insemnări ale lui Mateiu Caragiale insoţite de un inedit epistolar precum şi de indexul fiinţelor, lucrurilor şi intâmplărilor, in prezentarea lui Ion Iovan" (Editura Curtea Veche).
 
 
Doi giganti pentru Allianz
De pe 16 iunie, la sediul Allianz-Tiriac Asigurari poate fi vizitata o expozitie de pictura care prezinta cele mai vaste colectii din ultimii 20-30 de ani – adunate din patrimoniul colectionarilor privati – ale pictorilor Iosif Iser si Rudolf Schweitzer-Cumpana. Expozitia este prima din cadrul unui program denumit "Comori ale artei romanesti", initiat de Allianz-Tiriac. Vom reveni cu amanunte.
 
 
Imagine la Maximum
Primul IMAX din România, operat de Cinema City International, se va deschide in luna octombrie, in cadrul unui megaplex de 21 de săli de cinema, ce vor fi inaugurate in mall-ul AFI Place Cotroceni. Megaplexul va fi un complex cu 21 de ecrane de cinema şi aproximativ 4.300 de locuri, iar sala IMAX va avea o capacitate de 400 de locuri şi va putea găzdui până la 12 proiecţii.
IMAX (Image Maximum) este o experienţă tridimensională, foarte bine primită de public in cele mai mari oraşe ale lumii. Ecranul, cu o dimensiune aproximativ egală cu cea a unei jumătăţi de teren de fotbal (sau inaltă cât o clădire de opt etaje), are o formă curbată, pentru a cuprinde vederea periferică a tuturor celor care vizionează. Aranjamentul scaunelor in formă de amfiteatru aduce fiecare spectator in centrul acţiunii şi, cu ajutorul ochelarilor IMAX polarizaţi, imaginile par să părăsească ecranul şi să plutească prin incăpere. Efectele 3D sunt posibile datorită peliculei de film speciale de 70 mm, mult mai mare decât pelicula de 35 mm folosită in mod normal la proiecţiile cinematografice din sălile obişnuite.
Cinema City Cotroceni este al şaselea proiect inaugurat de către companie in România, după Cinema City Iaşi, Timişoara, Cluj şi Bacău, care au avut loc in perioada 2007-2009, şi proxima deschidere a Cinema City Piteşti, programată pentru luna iulie. Cinema City România va mai deschide un al doilea megaplex, cu 15 săli de cinema, in Bucureşti, in Sun Plaza Mall, la scurt timp după inaugurarea megaplexului din Cotroceni. Astfel compania va deveni cel mai mare operator de cinema pe piaţa din România, ajungând să deţină 72 de săli de cinema.
 
 
Daca a fost miercuri, a fost Bucharest Tango
Un nou eveniment menit să marcheze implinirea a 10 ani de existenţă a Institutului Cultural Român "Titu Maiorescu" a avut loc in seara zilei de 24 iunie 2009, când publicul berlinez a fost invitat să descopere sonorităţile inconfundabile ale şlagărelor Bucureştiului interbelic in cadrul unui concert-spectacol care a avut loc la ADMIRALSPALAST, locaţia „prin excelenţă" a celor mai notorii spectacole internaţionale de varietăţi, situată in centrul Berlinului, pe cunoscuta arteră Friedrichstrasse. Cântăreaţa berlineză de origine română Oana Cătălina Chiţu, impreună cu formaţia ei de instrumentişti de mare virtuozitate Eastern-European Tango Orchestra, a suţinut cu acest prilej festiv concertul-spectacol BUCHAREST TANGO. Regia e semnată de Alice Barb (Bucureşti). Interpreţi: Dejan Jovanovic (acordeon), Valeriu Caşcaval (ţambal), Anton Slavic (vioară), Alexej Wagner (chitară), Alexander Franz (contrabas), Dimitris Christides (percuţie), Vladimir Karparov (saxofon, clarinet). 
 
 
Cu filmele pe Litoral
A patra ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF), care are ca scop prezentarea producţiilor româneşti lansate in premieră in ultimul an, are loc la Constanţa şi Mamaia, in perioada 22-28 iunie. IPIFF este unica manifestare din domeniu care are drept program prezentarea tuturor producţiilor româneşti - lungmetraje şi scurtmetraje - lansate in premieră in ultimul an (iunie 2008 - iunie 2009). Dimensiunea internaţională a festivalului este susţinută de secţiunea Panorama Filmului Străin, care va aduce la Constanţa şi Mamaia unele dintre cele mai premiate filme la prestigioase festivaluri din Europa (Cannes, Berlin, Veneţia, Londra). Proiecţiile vor avea loc la City-Plex Constanţa, in Rotonda Mică a noului Pavilion Expoziţional şi la Fântânile Cazinoului din Mamaia.
Vor completa oferta IPIFF 2009 avanpremierele unor lungmetraje româneşti din stagiunea 2009-2010, Caravana IPIFF pe Litoral (Mangalia, Neptun, Saturn, Eforie), workshop-uri de iniţiere in arta şi tehnica filmului, lansări de carte, expoziţii, concerte, spectacole-eveniment.
Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi este iniţiat de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România şi organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
 
 
Mai multe capitale pentru Romania
Comisia Permanentă Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO vrea să iniţieze un proiect de lege care să instituie titlul anual de Capitală Culturală a României unui oraş reprezentativ pentru regiunea din care face parte. Potrivit Comisiei, acest proiect, realizat după modelul european, vizează promovarea culturii, a tradiţiilor şi a specificului local prin toate mijloacele, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. De asemenea, această iniţiativă ar viza şi revigorarea turistică şi economică a zonei respective. Pentru indeplinirea unui asemenea deziderat, Comisia cere sprijinul instituţiilor abilitate ale statului român şi al organizaţiilor nonguvernamentale implicate in proiecte culturale.
 
6 cursuri la Scoala de Vara MP
Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare Media Pro organizeaza Scoala de Vara, un proiect care se va desfasura in perioada 1 iulie - 1 septembrie. Cursurile sunt sustinute de profesionisti din cadrul Grupului Media Pro si se adreseaza atat copiilor cu varste cuprinse intre 7-14 ani, cat si adolescentilor de 15-18 ani. Scoala de Vara Media Pro va avea urmatoarele cursuri: de Limba Engleza (nivel incepatori; nivel mediu-avansati); de Actorie & Regie; de Pictura; de Jurnalism; de Dans; de Muzica. Cursurile vor fi sustinute la sediul Fundatiei pentru Educatie si Dezvoltare Media Pro. Pentru relatii suplimentare: Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Media Pro, Str. Jean-Louis Calderon nr. 33, Bucureşti, tel.: 021.310.37.94 (95), int. 31; 0744.689.854; 0745 986 948, email: office@fedm.ro.
 
 
Locomotiva Jazz cu vagoane din România
Astazi, 26 iunie, ora 20.00, Institutul Cultural Român din Budapesta, in colaborare cu Federaţia de Jazz din Ungaria şi cu programul KULTEA al Muzeului Comerţului şi Industriei Turistice din Budapesta, organizează o nouă cursă a Locomotivei Jazz cu oprire la Budapesta. Locomotiva va călători cu vagoane din România. Vor conduce publicul intr-o călătorie luxuriantă prin variatele forme de relief ale jazzului Jancy Korossy (SUA şi RO, foto) pian şi Ramona Horvath (RO) pian. Jancy Korossy - pianist compozitor şi aranjor, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, autodidact, considerat copil-minune, a plecat din România in 1969, după ce deja editase primul disc de jazz, apărut la Casa Electrecord. Incă de pe atunci, urmare a turneelor şi concertelor internaţionale in Uniunea Sovietică, Ungaria, Cehoslovacia şi Polonia, Korossy era considerat singurul artist nonamerican cu astfel de mari succese şi realizări in jazz-ul internaţional. In SUA, unde se stabileşte, continuă să concerteze dar şi predă. In 1975, primeşte din partea preşedintelui de atunci al SUA, Jimmy Carter, distincţia "Lieutenant Governor's Award of Excellence". Concertează alături de nume mari ale genului, precum: Milt Jackson, Woody Herman, Phil Woods, Percy Heath, Ray Brown, Zoot Sims, Lee Konitz, James Martin, Connie Kay şi mulţi alţii.
Incepând cu anii ’90 revine din ce in ce mai des in Europa pentru diverse proiecte sau concerte in diverse formule. Din 2005 se dedică proiectului de jazz la 2 piane, cu Ramona Horvath, alături de care participă la festivaluri internaţionale, turnee şi concerte in România, Austria, Germania, Franţa. 
 
 
Vlad Nanca la Young Art Europe
Vlad Nanca reprezintă România la cea de-a 5-a ediţie a Anualei organizate de Museum of Young Art (MOYA) din capitala Austriei, Viena. Prima parte a evenimentului stă sub genericul „Young Art Europe" şi se desfăşoara in perioada 18 iunie - 2 iulie. Tema expoziţiei este „1989-2009: Europa – 20 de ani după". La expoziţie participă tineri artişti de valoare din Bulgaria, Germania, Olanda, Austria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Cehia şi Ungaria. Fiecare ţară are la dispoziţie propriul ei spaţiu de expunere, temele abordate gravitând in jurul celor 20 de ani care au trecut de la căderea Cortinei de Fier, cu referire la trecut, la situaţia europeană actuală şi la perspective asupra viitorului. Cea de-a doua parte a Anualei este programată pentru perioada 7-21 iulie şi stă sub genericul „Young Art Global".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO