Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Amintiri din viitor cu Gabriela Tudor

BULETIN DE STIRI / Amintiri din viitor cu Gabriela Tudor
08.07.2009, 13:55 36

Haydn este asteptat la Cluj

Aproximativ o suta de muzicieni romani si straini vor participa, in 24 iulie, la Cluj-Napoca, la un concert extraordinar cu oratoriul "Creatiunea" de Haydn. Concertul va avea loc la Biserica Reformata din Cluj-Napoca. Printre artistii implicati in acest eveniment se numara Delta David Gier (dirijor, New York Philharmonic's Young People's Concerts, Phoenix Symphony), Ellen Rose (prim-violista la Dallas Symphony), maestrul de cor Kenneth Tucker, tenorul Ruben Muresan, soprana Georgeta Stoleriu. Concertul va fi sustinut de corul si orchestra proiectului "Oratorium", avandu-l ca dirijor pe Delta David Gier. Alte doua concerte sunt programate la Brasov (25 iulie) si Sibiu (26 iulie). Un bilet costa 20 de lei.
 
Posteritatea Gabrielei Tudor
Bursa de management cultural "Gabriela Tudor", ce va permite anual unui tanar manager din orice domeniu artistic sa se perfectioneze timp de sase saptamani in Marea Britanie, a fost lansata recent de catre reprezentantii Fundatiilor Gabriela Tudor si Ion Ratiu. In valoare de 3.500 de lire sterline, ea va fi acordata anual si se va derula in Marea Britanie, pe parcursul a sase saptamani: doua saptamani de stagiu in timpul Festivalului Filmului Romanesc, organizat de Fundatia Ratiu, un internship intr-o organizatie culturala britanica sau un proiect propriu de dezvoltare profesionala si un curs sau stagiu de formare profesionala in management cultural cu durata maxima de doua saptamani. Cei interesati pot aplica accesand site-ul www.gabrielatudor.ro pana la data de 10 septembrie 2009. Bursa se va derula in perioada ianuarie - iulie 2010. Gabriela Tudor, decedata in ianuarie 2009, a contribuit in mod semnificativ la dezvoltarea scenei artistice romanesti prin initiativele si proiectele realizate si prin sprijinul direct acordat artistilor si organizatiilor culturale.
 
De 23 de ori la Avignon
Spectacolul "Nascut pentru niciodata", al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, va fi reprezentat de 23 de ori la Theatre des Halles, in cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon, editia a 63-a, care se desfasoara in perioada 7-30 iulie.
Spectacolul cu piesa "Nascut pentru niciodata" ("Naitre a jamais") de Andras Visky, in regia lui Gabor Tompa, ii are in distributie pe Aron Dimeny, Hilda Peter, Attila Orban, Balazs Bodolai, Eniko Gyorgyjakab, Zsolt Bogdan, Erno Gallo, Lehel Salat, Ferenc Sinko, Emoke Kato, decorul si costumele fiind semnate de Carmencita Brojboiu, iar coregrafia de Vava Stefanescu.
Festivalul International de Teatru din Avignon este cel mai prestigios eveniment teatral din Europa si a fost creat in 1947 de catre Jean Vilar.
 
Vesti proaspete din Evul Mediu
Festivalul "Sighisoara Medievala", care se va desfasura in perioada 24-26 iulie, va gazdui o Tabara a Cavalerilor, acestia urmand sa participe la turniruri, pe parcursul celor trei zile de festival. Spectacolul in care vor aparea cavaleri calare si cascadori va fi oferit de trupa bucuresteana Ecvestria, renumita pe plan international, si va fi televizat. De asemenea, cateva ordine cavaleresti, intre care Ordinul Cavalerilor de Medias, vor oferi spectacole interactive. La festivalul din acest an si-au mai anuntat prezenta stegarii din Italia, cu un numar de jonglerie cu steaguri, dar si trupe ce vor prezenta muzica si dansuri irlandeze ori muzica medievala cu instrumente specifice din Marea Britanie. Invitata speciala a festivalului va fi solista Sofia Kallgren. Festivalul urmeaza sa gazduiasca si un concert, in avanpremiera nationala, al formatiei Trooper, intitulat "Vlad Tepes - Poemele Valahiei", ca si un concert extraordinar de muzica celta, oferit, in premiera, in Romania de trupa Briganthya (Franta-Spania).
 
O coproductie in pasi de dans
Pana pe 11 iulie, la Bytom, in Polonia, se desfasoara Festivalul International organizat de Teatrul Silezian al Dansului, cea mai puternica institutie coregrafica din Polonia. In cadrul Festivalului a avut loc loc premiera spectacolului "My song, best shoes, the cake, first flight, my friends, the passport, and the work I do", a carui coregrafie este semnata de Mihai Mihalcea (foto). Spectacolul este produs de Teatrul Silezian al Dansului in colaborare cu ICR Varsovia, fiind prima coproductie romano-poloneza in domeniul dansului. Dansatorii – Anna Piec, Tomasz Graczyk, Daniel Galaska, Jacek Szwesta, Korina Kordova, Aleksander Kopanski, Sylwia Hefczynska, Sebastian Zajkowski, Leszek Stanek, Ali Akabali – sunt angajati ai Teatrului Silezian al Dansului. Mihai Mihalcea a lucrat intens cu dansatorii, in lunile mai si iunie, urmand ca spectacolul sa fie prezentat, dupa incheierea Festivalului din Bytom, la Cracovia si Kalisz, raminind apoi in repertoriul Teatrului Silezian al Dansului.
 
„Espresso" frappe la Radio Romania Cultural
Binecunoscuta si indragita emisiune matinala „Espresso" de la Radio Romania Cultural, difuzata de luni pina vineri de la 07.10 la 09.00, si-a schimbat reteta. Daniela Ivanov si Diana Joicaliuc (foto) va asteapta in aceasta vara cu editii estivale, in care voia buna, informatia culturala, muzica pe alese si bunul-gust vor compune cocktailul ideal cu care sa va incepeti ziua. Nu vor lipsi plimbarile culturale prin Bucuresti, noutatile discografice, amintirile din verile de altadata sau vintage summer, actualitatea receptata la viteza mersului pe jos, informatii despre virtutile plantelor aromatice, plimbari prin galeriile de arta contemporana ale Europei, sugestii de lectura pentru o vara cu stil.
 
Mari scriitori romani evocati la Istanbul
Miercuri, 8 iulie, la sediul ICR Dimitrie Cantemir din Istanbul, a avut loc Simpozionul International „Scriitori romani la Istanbul". Au fost prezentati, pe baza de materiale si interpretari noi, Dimitrie Cantemir (prof. univ. dr. Mihai Maxim), Ion Ghica (doc. dr. Ali Fuat Orenc, de la Facultatea de Litere a Universitatii Istanbul, care a consacrat o teza de doctorat lui Ion Ghica in calitate de Bey de Samos), Mihai Eminescu (scriitorul si traducatorul Ali Narcin, autorul recent aparutului volum "Poetul legendar al versului romanesc, Mihai Eminescu", cu traducerea direct din romana a 61 de poezii eminesciene), Panait Istrati, cel mai tradus scriitor roman in Turcia (prof. univ. dr. Zamfir Balan, "cel mai bun istratolog din Romania", dupa opinia lui Mircea Iorgulescu), Nicolae Batzaria, "Mos Nae" (prof. univ. dr. Kemal Karpat, University of Wisconsin, USA, nascut in Romania, celebritate a turcologiei mondiale). Cu prilejul simpozionului, va fi lansat si CD-ul cu muzica de Dimitrie Cantemir, scos de firma SONY Istanbul, in colaborare cu ICR Istanbul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO