Ziarul de Duminică

Bucate regale/ de Ziarul de Duminică

 Bucate regale/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.12.2010, 23:57 30

LaTârgul de Carte Gaudemus desfăşurat la sfârşitul lunii noiembrie laRomexpo s-a petrecut un eveniment mai puţin obişnuit - un membru alfamiliei regale a lansat o carte. Nu una de memorii, de istorie saude genealogii regale, ci o carte de bucate. Cartea a apărut laEditura Curtea veche, se cheamă "Carte regală de bucate" şi estesemnată de principesa Margareta a României.

"Titlul cărţii - declaraprincipesa Margareta - nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie.Sunt fericită că vă pot oferi o carte de bucate, regală la modulpropriu. Ştim cu toţii cât de importantă a fost şi rămâne, înritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea. De-alungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiţie,frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încâtastăzi împărtăşirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferimusafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos estereflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală saunu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice aleunei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are unînţeles şi o însemnătate in plus.

Ideea de a pune împreună reţeteculinare, alături de poveşti cu oameni dragi, este plăcută şiamuzantă. Am făcut acest lucru cu pasiune, amintindu-mi o mulţimede detalii despre oameni pe care îi iubesc, îi admir sau cărora leport prietenie şi recunoştinţă.

Am fost crescută într-o lume încare comunitatea şi spiritul asociativ sunt fundamentale pentruindivid şi societate. Am fost mereu un om de echipă, iar prezenţacelor care îmi împărtăşeau părerile, preocupările, profesiaînseamnă mult pentru mine.

Timpul petrecut în jurul mesei depranz sau cină este un act de generozitate, de comuniune spiritualăşi de înţelegere omenească. Fiecare dintre noi se simte bine înaceste părţi din zi.

Capitolele cărţii nu respectăordinea în care sunt servite felurile la masă, nici ordineaalfabetică sau cea a importanţei personalităţilor. Capitolelepoartă numele celor de la care am reţetele şi sunt aşezateaproximativ în ordinea în care mi-am cunoscut rudele. Crescând înAnglia, Danemarca şi Italia, atât de aproape de bunicile mele, amînceput cu ele, apoi am continuat cu părinţii mei, Regele şiRegina, surorile şi verii pe care i-am ştiut de mic copil,Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei şi Ducele deAosta.

Fiecare capitol cuprindeamintirile mele, detalii despre prietenia şi legătura noastră derudenie, un crâmpei din lumea care ne uneşte, contextul cultural şiistoric în care familiile noastre au existat âmpreună, reţeta saureţetele şi fotografii. Pentru fiecare dintre ele, am cerut acordulverilor mei, cărora le-am scris scrisori detaliate, le-am cerutreţetele preferate şi fotografii, încercand să le insufluentuziasmul meu pentru acest volum. Am folosit şi multe fotografiidin arhiva mea.

Cartea este un fel diferit de acunoaşte Familiile Regale ale lumii. Sunt mândră de acest lucru. Şisunt sigură că societatea românească va avea de câştigat din acesttravaliu."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO