Ziarul de Duminică

BOOKCOM / A minţit poporul cu cinemascopul

BOOKCOM / A minţit poporul cu cinemascopul
14.05.2009, 14:10 15

Pe entertainment.timesonline.co.uk, Frederic Raphael scrie neconcesiv despre această legendă a cinematografului american interbelic, pornind de la monografia lui Jeffrey Vance – "Douglas Fairbanks" – recent apărută la University of California Press. Unul dintre primii actori care l-au incarnat pe Zorro, Fairbanks era efectiv obsedat de fizicul său, pe care-l ingrijea cu o cochetărie feminină, adesea surclasându-şi, la acest capitol, nevasta, la fel de faimoasa Mary Pickford ("logodnica Americii"). Mereu bronzat, cu pieptul, abdomenul şi bicepşii lucraţi expresiv, el nu ezita niciodată să işi etaleze bustul gol, fiind, practic, unul dintre inventatorii fenomenului topless. (E adevărat, chestia asta cu fitnessul in exces l-a marcat decisiv: in 1939, avea să moară, făcând atac de cord, după o sesiune indrăcită de antrenamente pentru recăpătarea "ciocolăţelei" abdominale, exerciţii efectuate impotriva sfatului medicului care il ingrijea. Se zice că ultimele lui cuvinte au fost: "Niciodată nu m-am simţit mai bine!".)
Cine era, de fapt, virilul Douglas Fairbanks, omul pe care preşedintele Wilson l-a recrutat, alături de Charlie Chaplin, să facă propagandă pentru vinderea obligaţiunilor emise de statul american pentru susţinerea primului război mondial? Născut Douglas Elton Ulman in Colorado, el a adoptat numele primului soţ al mamei, care fusese măritată cu un bogat plantator de trestie de zahăr, John Fairbanks. Ulman era numele tatălui real, un avocat alcoolic cu care Ella Fairbanks s-a măritat după decesul lui Fairbanks. Decizia schimbării numelui a fost luată din cauza rezonanţelor evreieşti, micul Doug fiind ulterior confirmat romano-catolic. Pe jumătate semit, el impresiona, insă, prin faptul că era extrem de … negricios! De aceea, in prezenţa vizitatorilor, mama lui il infăşura pe bebeluş intr-o pătură, de unde zvonurile că ar fi fost retardat.
Asemenea mamei sale, Doug a făcut un prim mariaj onorabil, cu Beth Sully, o bogată moştenitoare din Boston, de dragul căreia a renunţat o vreme la scenă, pentru a intra in business-ul cu săpun al vremelnicului socru. In 1914, tentaţia filmului s-a dovedit mai puternică, actorul primind o ofertă de 2.000 de dolari pe săptămână de la Hollywood. In 1919, suma se mărise la 15.000 de dolari, al treilea onorariu de vedetă al momentului după cele obţinute de Mary Pickford şi Charley Chaplin. Când cele trei staruri s-au combinat cu D.W.Griffith pentru a forma United Artists, se poate vorbi deja de naşterea marii industri americane a filmului. Apoi, când Griffith aproape că a dat faliment, Fairbanks a fondat impreună cu alt mare producător, Louis B. Mayer, Academia Americană de Film, cea care acordă, şi astăzi Premiile Oscar.
In 1920, Fairbanks şi Pickford au reuşit să se despartă amândoi de lanţurile conjugale precedente, amantlâcul lor devenind, astfel, legitim şi transformat intr-una din poveştile cele mai mediatizate ale istoriei filmului. Anticipându-l pe Hugh Hefner, cei doi au inaugurat un mansion in Beverly Hills, denumit Pickfair. Deceniul care a urmat a fost perioada de glorie a lui Fairbanks, considerat imaginea vie a Marelui Gatsby. Mogul al filmului, el işi putea permite orice excentricitate: numai pentru documentarea la propria versiune pentru "Cei trei muşchetari", el a comandat nu mai puţin de 1.500 de volume. Stabilind multe dintre standardele masculine ale Hollywood-ului, inclusiv un zâmbet imens (…greu de reprodus azi de dentişti!), Fairbanks a devenit prototipul junelui prim, fiind urmat de Errol Flynn, Tyrone Power sau Gene Kelly. Despre al său "The Black Pirate" din 1926 se poate vorbi ca despre "Piraţii din Caraibe" avant la lettre, inclusiv in materie de trucaje (Fairbanks a cerut o cicloramă care să creeze efectul de ocean dezlănţuit etc.).
Incetul cu incetul, supervedeta a pierdut, firesc, contactul cu realitatea … şi cu Mary Pickford. O a treia căsătorie cu o aristocrată britanică, Lady Ashley, nu i-a putut, insă, satisface decât gustul pentru snobism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO