Ziarul de Duminică

BOOK.COM / Ciocolata in bucate

BOOK.COM / Ciocolata in bucate
02.07.2009, 13:37 33

 
Supranumita si "Hrana zeilor", ciocolata nu a fost niciodata doar un simplu desert, aceasta deghizandu-se, prin intermediul a diverse culori, arome sau forme, in ingredientul care poate schimba total gustul unei mancari serioase. Cand e vorba de gatit cu ciocolata, punctul de referinta e "mole poblano", un clasic al bucatariei mexicane, un sos ori mai degraba o lava picanta, provocatoare, a carei origine a dat nastere mai multor legende. Se spune, astfel, ca "mole" s-ar fi nascut gratie unui vanticel obraznic care ar fi suflat un pachetel de mirodenii intr-o tocanita a carei reteta nu presupunea nicicum prezenta acestora. Intr-o alta versiune, "mole" a aparut cand o bucatica de ciocolata a cazut de pe raft intr-o oala clocotind in bucataria unei manastiri. Mai aproape de adevar ar fi povestea calugaritelor de la Santa Rosa, prin secolul al XVI-lea, care, afland ca arhiepiscopul din Puebla de los Angeles le va face o vizita, au intrat in panica pentru ca nu stiau ce bucate alese sa-i puna pe masa. Rugile lor fierbinti au dat roade si un inger a coborat sa le inspire. Astfel, calugaritele au incropit un sos cu tot ce au gasit in camara - diverse soiuri de ardei iuti, nuci, paine veche, putina ciocolata si alte aproape 20 de ingrediente - servindu-l apoi alaturi de carnea fripta a singurei creaturi care salasluia in batatura lor: un batran curcan, sacrificat, astfel, pentru o cauza nobila. De atunci si pana in zilele noastre, ciocolata apare intr-o multime de alte retete, cateva dintre ele regasindu-se in filele cartilor de specialitate, de la cele deja recent clasicizate (inclusiv Ainsley Harriott sau Robert Rainford) pana la "Rasfatul absolut. Carte de bucate cu multa ciocolata" (de Nana Boyar). Fara nici un fel de modestie culinara, acestea folosesc ciocolata in cele mai inedite combinatii: alaturi de usturoi, ceapa, spanac, sunca afumata sau chiar varza murata. Pestele, carnea de vanat sau o friptura sanatoasa de porc isi redefinesc aromele sub atingerea matasoasa a sosului de ciocolata, fie ea alba, cu lapte, cu diverse arome sau neagra, amaruie. Totusi, secretul unei mancari cu ciocolata reusite este ca savurosul ingredient sa adauge o nota enigmatica si o dulceata abia perceptibila aromei finale, dar in nici un caz sa-si tradeze prezenta. O va face insa, din plin, in partea a doua a "Rasfatului…", care a adunat unele dintre cele mai decadente deserturi si bauturi continand ciocolata, pusa in valoare, dupa caz, de crema de branza, fructe de padure, visine, gemuri sau arome precum vanilia ori scortisoara. Pentru stimularea apetitului, daca mai e cazul, iata cateva titluri de la capitolul deserturi: Paste de ciocolata cu sos de sampanie, Pizza cu fructe si sos de ciocolata, Tarta "Sarut de rozmarin" sau Mamaliga de ciocolata. Cartea n-ar fi fost completa fara o sumara trecere in revista a relatiilor ciocolata - vin, propunand cateva combinatii pentru degustare.
In loc de final, scuzele mele pentru folosirea obsesiva in acest text a cuvantului "ciocolata", o repetitie, sper, mai degraba apetisanta decat iritanta (numai in "Rasfatul absolut", de pilda, cuvantul apare de mai mult de 500 de ori).  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO