Ziarul de Duminică

Biografii si memorii

Biografii si memorii
04.08.2006, 13:03 18

In colectia Eco-grafii a Editurii Polirom au fost publicate pana acum 28 de jurnale, confesiuni, autobiografii necenzurate, amintiri. Le prezentam pe cele mai recente.

Andrei Serban - O biografie. Volumul este oglinda pe care regizorul si omul Andrei Serban si-o pune in fata la mijlocul vietii: un parcurs uimitor, plin de succese, de experiente inedite si exotice, dar si de munca zdrobitoare si dezamagiri. Revelatiile emigrantului picat din lumea cenusie a comunismului romanesc in "jungla" boemei newyorkeze, momentele deosebite petrecute alaturi de Peter Brook si de discipolii sai, exercitiile de meditatie zazen intr-o manastire de langa Tokio, intalnirea cu regina Farah a Iranului si cu numeroase personaje iesite din comun sunt doar cateva dintre punctele de interes ale acestei (auto)biografii. Nu lipsite de picanterie sunt povestile legate de Romania, mai ales de-a lungul celor trei ani petrecuti de autor in fruntea Nationalului bucurestean. Aceste pagini sunt marcate de tristetea omului care vrea sa-si puna talentul si experienta in slujba tarii sale, dar intampina aceleasi oprelisti care inca otravesc spatiul romanesc. Postfata de Basarab Nicolescu. Andrei Serban (n. 1943) este unul dintre cei mai importanti regizori de teatru si opera din lume. A plecat in 1971 din Romania in SUA cu o bursa Ford; a lucrat cu trupa La Mama din New York si cu Peter Brook la centrul de cercetari teatrale al acestuia. A semnat regia unor spectacole de exceptie in cele mai importante institutii de teatru si opera din lume. A fost director al Nationalului bucurestean intre 1990-1993. Azi este directorul Scolii de Teatru a Universitatii Columbia din New York.

Vasile Ernu ? Nascut in URSS. Vasile Ernu s-a nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi, 1996); master in filosofie (Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, 1997). Din 1990 traieste in Romania. "Ceea ce incerc sa fac este un fel de arheologie a vietii de zi cu zi a Uniunii Sovietice, ca o metafora a culturii si civilizatiei sovietice. Este o arheologie subiectiva (...) care ne poate ajuta pe toti sa intelegem mai bine ce a fost Uniunea Sovietica si ce inseamna lipsa ei". Surprinzator este faptul ca din paginile cartii razbate o anume nostalgie dupa vremurile URSS. Faptul poate fi explicabil: Vasile Ernu a trait si s-a format in perioada perestroikai, despre ororile comunismului doar auzind. "Ostap Bender este eroul meu preferat", spune el. Postfata de Sorin Antohi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO