Ziarul de Duminică

Aventură romantică în oraşele norilor/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

23.08.2013, 00:04 127

James Patrick Kelly, John Kessel, editori

Antologia Nebula 2012

Editura Trei

Traducere din limba engleză şi note de Alina Sârbu, Mihai-Dan Pavelescu, Ana-Veronica Mircea. Cele mai bune texte SF şi fantasy votate de Science Fiction and Fantasy Writers of America. O aventură romantică în oraşele norilor de pe Venus, un viitor în care moartea începe la naştere, o societate aztecă din secolul al XX-lea, o carte cu o minte proprie – doar câteva subiecte memorabile din volumul care conţine câştigătoarele premiilor Nebula din cele trei categorii de ficţiune scurtă, un fragment din romanul premiat, câştigătoarele premiilor Rhysling, Solstice, Dwarf Stars şi un fragment din romanul câştigător al premiului Andre Norton.

 

Raymond Queneau

Exerciţii de stil

Editura Paralela 45

Ediţie nouă. Colectiv de traducători coordonat de Romulus Bucur. Prefaţă: Luca Piţu: „Ce alta face Raymond Queneau decât să şteargă, prin rescrieri succesive, căutate cu lumânarea, un text iniţial, un text de pornire, descriptor al unui insignifiant incident de autobuz şi vorbind despre un nasture de pardesiu elegant ce ar trebui mutat mai sus... Incidentul autobuzic, incident postmodern, nu poate căpăta consistenţă decât modulat, reluat, repovestit, reverberat de o mulţime de observatori, naratori, povestaşi, capaci să-l ridice măcar la înălţimea unui fapt divers.”

 

Livia Ciupercă

Teodor Al Munteanu. Popas în timp

Editura Convorbiri literare

„Livia Ciupercă ne propune o emoţionantă şi documentată trecere în revistă a vieţii şi operei lui Teodor Al. Munteanu, 1911 - 1988, ultimul secretar de redacţie interbelic al revistei Convorbiri literare 1939 -1944, din seria I. E. Torouţiu. O lucrare de istroie literară întemeiartă pe surse documentare de primă mână, cu atât mai necesară în cazul unui scriitor trecut la index după instalaera comunismului, când a fost dat afară din USR şi reprimit în breaslă abia în 1968. Cartea Liviei Ciupercă îl repune în drepturi pe Teodor Al. Munteanu, unul dintre nu puţinii scriitori cu destinul strivit de tăvălugul istoriei.” - Cassian Maria Spiridon

 

Laura Lipman

Te-aş recunoaşte dintr-o mie

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Carmen Ion. Eliza Benedict duce o viaţă senină într-o casă din suburbii, alături de soţul ei şi de cei doi copii. Dar o scrisoare îi spulberă liniştea: „Ţi-am văzut fotografia într-o revistă. Sigur, între timp te-ai maturizat. Dar te-aş recunoaşte dintr-o mie.” Un bărbat şi un secret nemărturisit din trecut reapar în viaţa ei şi îi ameninţă existenţa confortabilă. Cândva a fost răpită şi violată de bărbatul aflat acum în închisoare, înaintea executării sentinţei la moarte. Dar Eliza ar face orice să-şi apere liniştea şi familia – chiar dacă aceasta înseamnă să retrăiască evenimentele unei veri terifiante şi să scoată la iveală adevărul înfricoşător pe care l-a ţinut ascuns atâta timp.

 

Amita Bhose

Cosmologia lui Eminescu

Editura Cununi de stele

Cuvânt înainte de Carmen Muşat-Coman. Izvorul cosmogoniei eminesciene s-a identificat cu gândirea indiană, mai precis cu Imnul Creatiunii din Rgveda (X, 129), a cărui cunoaştere de către poet a fost stabilită prin dovezi documentare. Eminescu a şi trimis pe un erou al său în India spre a căuta înţelepciunea (În căutarea Sheherazadei). Apropierea poetului român de mitul vedic, cel mai ştiinţific mit după avizul unor cosmofizicieni eminenţi ai zilelor noastre, ca Fritjof Capra sau Carl Sagan, nu ni se pare deloc întâmplătoare.

Viziunea lui Eminescu despre evoluţia lumii se desfăşoarãăîn patru ipostaze: starea anterioară creaţiei, creaţia, marşul istoriei şi civilizaţiilor pe pământ şi sfârşitul creaţiei, dintre care etapa a treia nu intră în obiectivele acestui studiu.

 

Colum McCann

Zoli

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Gabriela Tănase. „Viaţa lui Zoli Novotna începe undeva, pe drumurile lăturalnice, înverzite, ale Slovaciei când, împreună cu bunicul său, ajunge pe malul unui lac liniştit, unde ceilalţi membri ai familiei fuseseră înecaţi de gărzile fasciste. Zoli şi bunicul ei fug de acolo şi se alătură unui alt grup de cântăreţi itineranţi. Astfel începe această poveste epică despre cântec, intimitate şi trădare. Bazat în mare pe viaţa poetei de origine rromă Papusza şi pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial, Zoli este o poveste de dragoste, o poveste a pierderilor suferite şi o parabolă a Europei moderne.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO