Ziarul de Duminică

ATLAS

ATLAS
16.03.2007, 17:59 42

Desi n-am facut recenzii in aceasta rubrica, tin sa va prezint astazi o carte remarcabila: Atlasul Romaniei, publicat de Volette Rey, Octavian Groza, Ioan Ianos si Maria Patroescu (Bucuresti, Rao, 2006, 196 p.).
E un instrument de lucru excelent, aparut cu sprijinul MAE francez si al Ambasadei Frantei la Bucuresti, care merita gratitudinea noastra. Dincolo de sponsori, trebuie salutata cooperarea unei echipe romano-franceze de specialisti care si-au mobilizat expertiza in varii campuri, pentru a scoate pe piata o sinteza de imediata utilitate. N-as putea rezuma mai pregnant "filosofia" demersului decat citand cuvintele dlui ambasador Herve Bolot, care prefateaza volumul: "Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania intra intr-o faza de foarte intensa echipare, de dezvoltare si de amenajare teritoriala. Dat fiind faptul ca in perioada pe care o traim imaginea este regina, ambitia noastra este aceea de a oferi tututor factorilor de decizie un instrument de cunoastere si de analiza vizuala de mare valoare stiintifica, in stare sa sprijine diagnozele, prognozele, alegerile strategice si deciziile de actiune efectiva. Numai un atlas geografic poate sa prezinte sinoptic toate componentele peisajelor fizice, umane si economice si sa permita autoritatilor, actorilor economici si tuturor factorilor implicati in dezvoltarea tarii sa-si structureze actiunile in functie de realitatile vietii romanesti".
Atlasul nu este, de altfel, la prima editie. Cred ca, din 2000 inainte, el a devenit aliatul multor cabinete ministeriale. Actualizarile periodice la care e supus, prin contributia Institutului National de Statistica, ii mentin valoarea de intrebuintare si subliniaza, concret, evolutiile din spatiul fizic, economic, administrativ. Lucrarea are, daca vreti, proprietatile unei sfere de cristal prin care observatorul poate constata deopotriva starea de fapt si dinamicile angajate. Cititorul interesat obtine "o veritabila radioscopie a teritoriului", chiar daca primele concluzii - la fel de necesare precum diagnosticul ce precede terapia - nu sunt neaparat optimiste: mari dezechilibre regionale, o retea rutiera inca primitiva, distibutia eterogena a serviciilor publice sau concentrarea in folosul marilor centre urbane sunt doar cateva dintre maladiile postcomuniste pe care integrarea europeana si asistenta sectoriala a partenerilor francezi au menirea de a le corecta.
Rasfoind macar Atlasul, veti vedea si aspecte in genere neglijate sau ignorate: tranzitia demografica, cristalizarea societatii civile, comportamentele electorale, dar si gestiunea teritoriilor sau internationalizarea tarii, prin includerea ei geostatistica in peisajul (cu prioritate) european reprezinta puncte de inflexiune autoreflexiva. Cine cunoaste gradul de aproximatie din viata politica interna, mecanismul adesea aleatoriu al deciziilor cu incidenta comunitara sau rupturile pe care ciclurile electorale le provoaca la nivelul administratiei centrale si locale are motive sa se declare melancolic. Atlasul ne indica realitati care nu par sa fondeze politicile publice, desi sunt cartografiate si, cum spuneam, sugestive. Poate ca in urmatorul deceniu, dupa ce vom fi schimbat bazele si regulile sistemului nostru politic, viitoarele editii ale Atlasului franco-roman vor deveni, spre binele comun, tot atatea povesti de succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24