Ziarul de Duminică

Atentatele de la Jilava

26.11.2002, 00:00 23

La doua luni dupa ce au fost cooptati la guvernare de catre generalul Ion Antonescu, legionarii au asasinat, in noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, 64 de detinuti politici incarcerati la Jilava. Printre cei ucisi se aflau militari si persoane care detinusera importante functii politice in timpul regimului instituit de Carol al II-lea.
In aceeasi zi, un alt grup de legionari s-a ocupat de rapirea si asasinarea istoricului Nicolae Iorga, fost prim-ministru, si a economistului Virgil Madgearu, important lider taranist. 
Miscarea legionara isi are originile in socul produs de primul razboi mondial si de revolutia bolsevica. Desi, ca forma de manifestare caracteristica, Garda de Fier seamana cu fascismul german sau italian, legionarismul este un fenomen politic romanesc 100%. In anii '30, organizatia condusa de Corneliu Zelea Codreanu a devenit o miscare de masa, ajungand a treia forta politica in Regatul Romaniei. Dupa instituirea dictaturii regale, Carol al II-lea a luat masuri drastice impotriva Garzii, pe care o considera principalul sau inamic. Guvernul a inceput arestarea masiva a legionarilor, iar conducerea organizatiei a fost decapitata, in noiembrie 1938, prin asasinarea lui Codreanu si a altor 13 membri ai Garzii, "in timp ce incercau sa scape" de sub escorta.
Criza politica aparuta in vara lui 1940 s-a soldat cu abdicarea regelui Carol al II-lea si desemnarea generalului Ion Antonescu cu formarea unui nou guvern. Anuntarea noului cabinet, la jumatatea lunii septembrie, a fost insotita de proclamarea Romaniei ca "stat national legionar", in care singura miscare politica autorizata era Garda de Fier. Legionarii s-au dovedit insa parteneri incompetenti si iresponsabili.
Luna noiembrie a marcat alunecarea definitiva spre radicalism a Miscarii Legionare, conflictul dintre Antonescu si Garda de Fier atingand punctul culminant. Deoarece relatiile tensionate dintre acesta si conducerea Garzii se indreptau spre un conflict fatis, generalul a solicitat sprijinul lui Hitler, obtinand mana libera pentru a actiona. Ceea ce s-a si intamplat, in a doua jumatate a lunii ianuarie 1941, cand Antonescu a inabusit rebeliunea legionara, formand un nou guvern.
Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO