Ziarul de Duminică

Artă nepreţuită, dar cu cod de bare. GALERIE FOTO

Artă nepreţuită, dar cu cod de bare. GALERIE FOTO

Artă nepreţuită, dar cu cod de bare. GALERIE FOTO

15.06.2012, 00:01 61

Vineri, 8 iunie 2012, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), în spaţiul generos ca dimensiuni, corect iluminat, dar oarecum impropriu (din pricina felului în care sunt articulate simezele etalărilor expoziţionale) al sălii de spectacole & conferinţe a Institutului, a fost vernisată (de către criticul de artă Aurelia Mocanu) expoziţia "Cod de bare" a lui Vladimir Şetran.

Pentru cine l-a urmărit pe maestru* de-a lungul întregii sale cariere, acest bivuac în abstract nu constituie o surpriză. Vladimir Şetran a fost mereu preocupat de căutări formale, de împrospătarea registrului plastic şi de regenerări tematice. O balansare necrispată a unui artist cu o mie de talente şi cu tot atâtea feţe. Pentru cine îi ştie doar evoluţia ultimilor ani, marcaţi de libertatea ameţitoare a desenului pur, întotdeauna figurativ, această recluziune în aria liniilor drepte şi zgândărirea unui pattern al mentalului consumerist modern, codul de bare, pot părea stranii. Jucărele simpatice, rătăciri oţioase ale unui artist plictisit de elanul şi eleganţa curbelor, de forţa evocatoare, lirică, condensată, de haiku contemporan a grafismelor pe care le-a adus aproape de perfecţiune. "O serie grafică amplă, în eleganţa alb-negrului vizitată de mici intrigi colorate, ne oferă atelierul uimitor de productiv al unui stimat senior al artei româneşti. «Codul lui Vladimir», adică un flux linear, melodios-sincopat, poate foarte bine deveni un model de preluare creatoare a unui motiv cotidian signalectic: barele de sigilat marfa. Pictorul Vladimir Şetran, iubit profesor - de decenii - la secţia de design a UNA Bucureşti este, încă o dată, un ingenios, tonic şi imprevizibil creator de câmp vizual-plastic generator de flux ritmic. Un «bar»-itonal rhythm & blues al artei româneşti, acum la 77 de ani.", spune Aurelia Mocanu.

Expoziţia lui Doru Şetran este, într-adevăr, un spectacol "ingenios, tonic şi imprevizibil", atâta doar că din fluxul "melodios-sincopat", noi, cel puţin, nu am regăsit decât portativele, pentru că notele propriu-zise ni se pare că au rămas să joace în alte şlagăre ale maestrului. Trecute sau viitoare.

*) Vladimir Şetran (n. 1935, Dăncăuţi, Ucraina) a absolvit în 1959 Institutul de Arte la clasa profesorului Ion Marşic, din 1957 participând la numeroase expoziţii în România şi în străinătate. Lucrări ale sale sunt expuse în muzee şi colecţii de artă din România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban şi Marea Britanie. Printre titlurile onorifice pe care le deţine se numără: Ordinul "Meritul Cultural", Ordinul "Serviciul Credincios" în rang de Cavaler, Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în rang de Comandor, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO