Ziarul de Duminică

„Ardealul ne cheamă!” – prima noastră luptă din Războiul cel Mare, la Fundata/ de Adrian-Silvan Ionescu

Adunarea! (foto Adrian-Silvan Ionescu)

RECONSTITUIRE ISTORICĂ

Autor: Adrian Silvan Ionescu

14.06.2013, 00:02 265

După Înălţarea Domnului – care este şi Ziua Eroilor - la sfârşitul acestei săptămâni, Fundata, localitate aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră, se va afla iar sub ocupaţie militară, la fel ca în 1916. Acum, însă, nu vor mai fi aici trupe amice şi inamice, nerăbdătoare să se arunce unele asupra altora şi să se anihileze, fiindcă toţi „soldaţii de duminică” adunaţi pentru a retrăi fierbinţile zile ale verii de acum 97 de ani, sunt nişte oameni paşnici pasionaţi de trecut şi de glorie militară, dornici să aducă istoria în actualitate, spre a nu se mai repeta. Aceasta este a doua ediţie a Festivalului de Istorie Militară de la Fundata (prima s-a desfăşurat anul trecut, vezi „Ziarul de duminică” nr. 21/25-31 mai 2012)

După anii de neutralitate când, în sfârşit, România a declarat război Imperiului Austro-Ungar, Fundata a fost primul sat de dincolo de graniţă pe care l-au cucerit trupele noastre, la sfârşitul lunii august. S-au făcut chiar prizonieri: 3 ofiţeri şi 150 de soldaţi cesaro-crăieşti. Însă au avut pierderi şi ai noştri: în timpul nopţii, când se afla în fruntea soldaţilor săi, deschizându-şi drum prin întuneric, cu lanterna aprinsă, locotenent colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie „Muscel”, a fost o ţintă uşoară pentru santinelele maghiare. El a fost primul ofiţer român care a căzut la datorie. În faţa Primăriei se află monumentul ridicat în memoria acestui brav militar unde, în dimineaţa de duminică 16 iunie, va avea loc o ceremonie în care trupele reunite vor da onorul şi vor fi depuse coroane de flori.

Beligeranţii vor fi interpretaţi de reînscenatori (re-enactors în engleză) din România, Bulgaria, Republica Cehă şi Austria provenind din diverse grupuri specializate în epoca Marelui Război, după cum urmează: Asociaţia „6 Dorobanţi” din Bucureşti – organizatoarea programului –, Asociaţia „Datina Străbună” din  Oradea; Societatea Naţională „Tradiţia” din Veliko-Tîrnovo; Císařský a Královský pěší pluk č. 28, Prag; Klub Vojenské Historie 43.pĕši pluk Brno, Klub přátel pluk Karla Vašátky, şi K.u.K. Dragoner Regiment No.3 din Viena.

Goarna va suna, din nou, deşteptarea în zori şi tabăra se va anima. Trupele se vor alinia şi îşi vor aştepta rândul la distribuirea hranei simple, soldăţeşti, pentru micul dejun (brânză, slănină, marmeladă şi pâine). Postat în faţa cazanului aburind, un popotar pântecos va turna, cu polonicul, ceai sau cafea în cana de tablă a fiecărui combatant. Pentru acest sfârşit de săptămână nu trebuie să ne aşteptăm la fineţurile unui breakfast de vacanţă, în care omletele cu şuncă îşi dispută întâietatea alături de crenvurştii cu muştar, iar cozonacul sau croasantul sunt înmuitate în cafea cu lapte sau în cacao fierbinte, ci ne vom supune rigorilor cazone, fiindcă altfel nu poate fi înţeleasă epoca şi nici nu ne putem transporta, cu veridicitate, în timp. De aceea, nu vor fi folosite obiecte de plastic (pahare, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă), ceasurile de mână, fie ele cu quarţ sau mecanice, vor fi interzise, la fel şi folosirea telefoanele celulare (cel puţin în timpul „campaniei”). Fumătorii înveteraţi sunt îndemnaţi să folosească doar ţigarete fără filtru, eventual chiar rulate de mână – pentru mai mare autenticitate, trupa şi le poate face în hârtie de ziar. Ofiţerii vor savura exclusiv trabuc sau pipă.

Dar, militarul are destul de puţin timp liber, aşa că numai de fumat nu-i arde lui în timp de campanie. Va fi organizat serviciul de gardă şi avanposturile vor fi inspectate periodic de ofiţerul de servici spre a verifica vigilenţa santinelelor. Ceilalţi soldaţi vor face instrucţie şi demonstraţie de luptă. Patrule vor fi trimise în misiuni de cercetare.

Pentru că finalitatea acestui spectacol de istorie vie nu este numai divertismentul, ci şi educarea publicului de toate vârstele, copiilor le-au fost rezervate câteva atracţii: cei interesaţi de arte vor putea să coloreze planşe cu diverse tipuri de soldaţi din Marele Război iar aceia cu înclinaţie spre militărie vor primi primele noţiuni din şcoala soldatului  şi vor putea să tragă la ţintă cu arme cu aer comprimat.

Nu vor lipsi copiii de trupă, cu bocanci şi capele mai mari decât măsura potrivită staturii lor minuscule, care vor primi atribuţii specifice vârstei lor, ataşaţi pe lângă un ofiţer de stat major, în calitate de furieri. Aflaţi sub supravegherea unei infirmiere prevenitoare, ei vor fi mascotele regimentului şi vor face deliciul taberei. Nu va fi neglijată nici lumea civilă din spatele frontului: prin tabără se vor plimba nişte elegante doamne din înalta societate, venite să îşi viziteze soţii aflaţi sub arme.

În orele de repaus ale serii combatanţii se vor putea distra privind filme cu subiecte din Războiul cel Mare şi comedii mute, contemporane perioadei, ce vor rula în sala de mese amenajată la Căminul Cultural. Tot acolo, celebra interpretă Doina Lavric va susţine un recital din care nu vor lipsi doinele de cătănie şi melodiile care au circulat în timpul conflagraţiei, în tranşee sau pe scenele de cabaret.   

Comandantul taberei, însoţit de şeful de stat major – funcţie deţinută de maiorul baron Roman Gamotha din Regimentul 3 Dragoni Cesaro-Crăieşti – va inspecta  corturile fiecărui grup participant şi va face observaţii acolo unde va găsi nereguli în ordinea prestabilită ori va depista obiecte neconcordante epocii  sau, după caz, va lăuda pe aceia care s-au distins prin respectarea regulilor şi prin autenticitatea ţinutei ori prin posesia echipamentului complet. Aceştia din urmă vor fi răsplătiţi nu doar cu felicitările generalului comandant ci şi cu medalii. Diplome vor fi înmânate tuturor participanţilor în solemnitatea de încheiere a campaniei. După care, staţiunea turistica va fi din nou cuprinsă de linişte, pentru încă un an.

Între 14 şi 16 iunie 2013, umbrele trecutului vor prinde viaţă la Fundata. Nu pierdeţi ocazia să fiţi martori la scrierea unei pagini de istorie, aşa cum a fost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO