Ziarul de Duminică

Antologie Dickens/ de Lidia Vianu

Antologie Dickens/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

25.01.2013, 00:01 49

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Irlandei,anunţă publicarea volumului Dickens in a Nutshell, editat de Lidia Vianu.

La 7 februarie 2012, Charles Dickens (1812-1870) ar fi împlinit 200 de ani. Sărbătorirea lui, acum şi în alte dăţi, este o recunoaştere a faptului că lumea lui este încă vie. Dickens este pentru cititorii lui şi Mr Pickwick, şi David Copperfield, şi Mr Dombey, Pip, ori Martin Chuzzlewit.

Mini-antologia aceasta, pe care am intitulat-o Dickens in a Nutshell, se adresează tuturor vârstelor şi tuturor gusturilor. Romancierul englez are câte ceva pentru fiecare, fie că e vorba de fraze care stârnesc râsul, ori de situaţii care ne ţin cu sufletul la gură, şi care duc la un sfârşit fericit ori tragic. Am adunat în doar 111 pagini texte care provoacă hohote de râs, zâmbete ironice şi sentimente pe care le veţi descoperi citind.

Volumul se deschide cu o listă a tuturor cărţilor lui Dickens în ordinea publicării lor în volum. Fragmentele alese din romane sunt însoţite de un număr mare de ilustraţii, toate aparţinând ediţiilor de acum cel puţin o sută de ani. Această mică antologie Dickens, publicată de Contemporary Literature Press, la aproape un an după aniversarea naşterii romancierului victorian, are mai presus de orice un scop didactic: este o unealtă în predarea limbii şi civilizaţiei engleze, un instrument care îl îmbracă pe Dickens în haina acestei noi invenţii - şi anume cartea electronică.

Antologia noastră este numai un început. Sperăm ca acestui prim volum să se adauge cât de curând un roman, sau mai multe, scrise de Charles Dickens, în traducerea unora dintre colaboratorii noştri. Până atunci, textele acestea scurte, variate şi însoţite de ilustraţii amuzante, vor capta interesul şcolarilor, al adulţilor tineri sau mai puţin tineri, al celor care îşi reconsideră experienţa din persepectiva vârstei. Dickens este un autor care a fascinat în secolul al XIX-lea bunici şi nepoţi deopotrivă - iar volumul pe care îl publicăm acum, la două sute de ani de la naşterea lui Dickens, arată că, la urma urmei, omul nu s-a schimbat chiar atât de mult.

Dickens in a Nutshell, s-a lansat la 24 ianuarie 2013. Cartea poate fi consultată şi descărcată din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/Vianu-Dickens-in-a-Nutshell.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO