Ziarul de Duminică

America stie totul despre copiii ei

17.05.2001, 00:00 11



Doua afaceri de spionaj au zguduit SUA in aceasta iarna-primavara: identificarea "cartitei" Bob Hanssen, inalt oficial al CIA dovedit ca spion rus, si "arestarea" de catre China a avionului de spionaj american in valoare de 80 de milioane de dolari.

Julie Mayeda remarca (Publishers Weekly.com) ca Editura Doubleday nu-si putea gasi un moment mai bun pentru a lansa o noua carte despre Agentia Nationala de Securitate (NSA), institutie despre care - spre deosebire de FBI sau CIA - nici ziaristii nu stiu prea multe...

James Bamford a facut prima oara senzatie in 1982, cand a publicat "The Puzzle Palace", cea dintai monografie despre NSA (initiale care au mai fost interpretate si ca "Never Say Anything").

De aceasta data, in "Body of Secrets: Anatomy of the Ultra-Secret National Security Agency", el duce lucrurile si mai departe, facand o serie de dezvaluiri absolut socante.

Practic, orice cetatean sau rezident american poate fi spionat la el acasa, la birou sau oriunde s-ar deplasa in lume. Anticipatiile lui George Orwell au fost adeverite cu asupra de masura.

Satelitii de informatii exista si functioneaza din plin. Cu ajutorul lor, se poate patrunde oriunde, pot fi accesate orice date. Supravegherea telefonului privat este si ea o metoda prin care intimitatea cetateanului nu mai reprezinta de multa vreme un tabu.

Ceea ce vedem in filme se intampla aievea si in viata de zi cu zi. In "Enemy of State" (1998), Gene Hackman, jucand rolul unui agent federal sub acoperire, i se adreseaza lui Will Smith, incarnand un personaj care simte din plin pe pielea lui cat de departe s-a ajuns cu supravegherea omului obisnuit de catre institutiile statului: "Stai de vorba cu nevasta la telefon. Folosesti cuvinte ca bomba, presedinte, Allah sau elemente ale altor o suta de sintagme-cheie. Computerul le recunoaste automat si imediat se declanseaza o investigatie... Ei bine, asta-i o chestie deja fumata. Se intampla acum douazeci de ani!".

Daca adaugati acestei paranoia a interceptarii mesajelor private si proportiile la care a ajuns delatiunea fiscala (indatorire patriotica, peste Ocean!), veti realiza ca America stie chiar tot despre copiii ei.

Faptul in sine nu trebuie sa ne mire deloc, caci acesta pare a fi, de fapt, visul oricarui stat, mai ales acum, in pragul noului mileniu, cand delirul informatic e pe cale sa transforme lumea intreaga intr-o mega-Silicon Valley.

Hazos e ca, nu demult, si la noi, unde computerele se blocheaza din trei in trei secunde iar accesul la Internet este restrictionat ca apa calda, s-a incercat constituirea unei suprastructuri a "comunitatii de informatii", in fond o mega-Securitate controlata de un numar restrans de persoane, poate chiar de una singura...

Eu tocmai am injurat pe cineva la telefon, ce ma fac?



Acest material apare in Ziarul de Duminica, supliment cultural al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO