Ziarul de Duminică

Agatha Christie suferă de amnezie/ de Stelian Ţurlea

Agatha Christie suferă de amnezie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

14.12.2012, 00:06 170

Alan Bradley

Hering roşu fără muştar

Editura Trei

Traducere din engleză şi note de Monica Vlad. Încă un roman care o are drept eroină pe copila Flavia de Luce, după "Plăcinta e dulce la sfârşit" şi "Buruiana care împleteşte ştreangul". La cei 11 ani ai săi, Flavia de Luce are o imaginaţie debordantă, iubeşte la nebunie chimia, îi plac otrăvurile, dezleagă mistere şi, în general, e un personaj simpatic şi captivant. În romanul de faţă, copila descoperă un cadavru care atârnă în bătaia vântului. Cu toate că nu are voie să iasă din camera ei pe durata anchetei, Flavia reuşeşte să evadeze, adună indiciu după indiciu şi soluţionează misterul.

Ursula Poznanski

Erebos

Jocul răzbunării

Editura RAO

Traducere din limba germană de Cornel Stoenescu. Prima cartea a scriitoarei, cu care a câştigat Premiul German pentru Literatură pentru Tineret şi care a fost tradusă în 25 de limbi. Un joc pe computer, numit Erebos, are reguli deosebit de restrictive: îl poţi juca doar o dată, n-ai voie să vorbeşti cu nimeni despre el, trebuie să joci singur, iar sarcinile primite în timpul lui trebuie realizate în lumea reală. Ce se întâmplă când jucătorului i se cere să omoare un om? Şi, mai ales, când i se cere asta unui copil? Stranie carte...

Nora Iuga

Sexagenara şi tânărul

Editura Polirom

Ediţie revăzută şi adăugită.Romanul a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, a fost tradus în Bulgaria, Slovenia, Germania, Spania, Italia şi urmează să fie tradus în Franţa. "Aşezată în faţa unui bărbat mult mai tânăr decât ea, Anna îşi istoriseşte viaţa, amestecând amintirile despre ţinutul natal, despre soţul ei Nino sau despre Terry, prietena care îi este mereu alături în diferite împrejurări, cu detalii amuzante privitoare la lumea literară a anilor '70, dar şi cu personaje şi întâmplări de mai târziu. Rezultatul este o poveste densă, în mare măsură autobiografică."

Dan Sociu

Poezii naive şi sentimentale

Editura Cartea românească

Dan Sociu, născut în 1978, a publicat trei cărţi de poezie şi două romane, a câştigat mai multe premii. "Dan Sociu - scrie Bogdan Alexandru Stănescu - reuşeşte să împace în poemele lui ambele categorii schilleriene: este, în acelaşi timp, un poet naiv pentru că rezonează la fenomenele lumii exterioare şi le mută în text fără a modifica nimic, aparent, dar şi un poet sentimental-reflexiv a cărui privire percepe cu acuitate pelicula în care se înveleşte lumea." Iată: "Ce trist şi frumos e când omul se-nşală/ asupra lumii (şi poate nici nu află/ vreodată), ca pisica înnebunită/ de lucirea unui cuţit pe perete./ Uită pe loc de toate şi ţâşneşte/ ca friptă direct spre pata jucăuşă/ de lumină - şi de fiecare dată/ se duce-n bot şi de fiecare dată,/ fără nici o ezitare, se aruncă/ pe sclipirea aia care de fapt nu e/ nimic, nu înseamnă nimic, n-o ajută/ la nimic. Ba, mai mult, dacă dispare, stă/ nemişcată la perete şi aşteaptă/ să revină, cu mustăţile fremătând."

Aprilynne Pike

Farmece

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Laura Frunză şi Mihaela Alexandrescu. Cartea este continuarea romanului pentru adolescenţi "Aripi" şi e plină, ca şi precedenta, de surprize. "Au trecut şase luni de când Laurel a salvat tărâmul fermecat al zânelor. Acum, ea trebuie să-şi petreacă vara acolo, pentru a-şi dezvolta abilităţile de zână de toamnă. Dar familia ei umană şi prietenii îi sunt încă în primejdie de moarte - iar intrarea în Avalon este mai vulnerabilă ca oricând. Va accepta oare Laurel ajutorul lui David, iubitul ei din lumea oamenilor, când va veni clipa să-şi salveze prietena, sau se va întoarce către Tamani, înflăcăratul spirit al naturii care o iubeşte dintotdeauna?" Urmează al treilea volum al seriei, "Iluzii".

Jared Cade

Aghata Christie: Misterul celor 11 zile

Editura RAO

"La 3 decembrie 1926 - scrie Jared Cade în prefaţă - o femeie îndurerată a dispărut în mod misterios de la reşedinţa sa din Berkshire, Anglia. Descoperirea maşinii acesteia abandonate în Surrey a provocat îngrijorare cu privire la siguranţa ei. A fost găsită o săptămână şi jumătate mai târziu, la un hotel luxos din Harrogate, Yorkshire, citind relatările din ziare despre căutarea iniţiată la nivel naţional pentru descoperirea sa. Când a fost interogată în legătură cu comportarea sa ieşită din comun, soţul ei a intervenit, pretinzând că femeia suferea de amnezie. Acea femeie era Agatha Christie, iar evenimentele din cele unsprezece zile de absenţă aveau să o bântuie pentru tot restul vieţii. (...)Misterul din jurul dispariţiei îi fascinează pe oameni chiar şi în ziua de azi. Ceea ce rezultă de aici este povestea irezistibilă a unei femei aduse de o suferinţă personală la marginea disperării, dar care a reuşit să se salveze şi să devină una dintre cele mai iubite povestitoare ale secolului douăzeci."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO