Ziarul de Duminică

Adrian Ghenie, lider de piaţă la 36 de ani/ de Remus Andrei Ion

The King

GALERIE FOTO

Autor: Remus Andrei Ion

05.07.2013, 00:07 1877

Adrian Ghenie a ajuns liderul pieţei de artă contemporană din România, dar nu la Bucureşti, ci la Londra. Casa Sotheby’s i-a licitat pe 27 iunie un portret al lui Elvis Presley, „The King”, cu 218.500 lire sterlie (256.000 de euro). Lucrarea era estimată însă la cel mult 90.000 de lire. Creşterea de preţ arată că Ghenie are deja colecţionari ataşaţi de creaţia sa. În luna februarie, artistul a licitat la Londra, tot la Sotheby’s, „Dr Mengele 2”, un alt portret, adjudecat cu 121.500 lire sterline deşi estimarea era de cel mult 40.000 de lire. Şi estimările şi cotele de adjudecare s-au dublat în mai puţin de şase luni. Între timp Adrian Ghenie a mai vândut o întreagă expoziţie prezentată la o galerie din New York şi a expus la Praga, Hong Kong, Arken Museum of Modern Art, Danemarca... Ghenie se apropie de recordul din licitaţii obţinut de marele Nicolae Grigorescu, de 270.000 de euro. Este vorba despre preţul cel mare de la Bucureşti, pentru că pictorul de la Câmpina a obţinu sume mult mai mici la licitaţiile internaţionale...

Aşa stând lucrurile, este greu de estimat cum s-ar vinede o pictură a lui Adrian Ghenie în România. Cred că este imposibil să fie adjudecate la sumele din străinătate. Chiar dacă la Cluj există galeria Plab B care îl reprezintă iar în CV scrie că este născut la Baia Mare în 1977. E drept însă că la multe dintre expunerile din această lume largă, în biografia sa se evită locul naşterii şi ţara de origine. Se scrie sec: born 1977.

Ghenie este acum un mare artist al internetului. Numele său şi reproduceri după lucrările sale pot fi văzute pe site-uri din întrega lume. A făcut pasul spre Europa, apoi în America şi mai apoi pe piaţa asiatică. Lucrează la Cluj şi Berlin. Are clipuri de prezentare, biografice, realizate de San Francisco Museum of Modern Art, iar toate reproducerile după lucrările din ultima perioadă sunt protejate de un copyright sever. În noiembrie 2009 a avut o expoziţie personală la Muzeul de Artă Contemporană de la Casa Poporului. Acum aşa ceva pare greu de repetat.

 

Povestea începe la Cluj cu o trupă de artişti absolvenţi care s-au sprijinit şi promovat împreună. Este grupul care susţine galeria Plan B cu nume precum Ciprian Mureşan, Mircea Cantor, Victor Man, István László, Cristi Pogăcean, Şerban Savu, Gabriela Vanga, Miklos Onucsan, Navid Nuur, Cristian Rusu, Ioana Bătrânu etc. Prin Ghenie, Plan B există şi la Berlin unde au ajuns toţi amicii din Cluj. Toţi au şi vândut lucrări colecţionarilor din Vest la preţuri care nu există în România. Şi acum, la Muzeul din Arken, Danemarca, „Hotspot Cluj – New Romanian Art”, deschisă până în luna  noiembrie, adună patru artişti, Ghenie, Mureşan, Pogăceanu şi Savu. Ghenie trage o întregă generaţie după el. Împreună cu portretele pe care le face, cu Ceauşescu, Mengele, Elvis, Hitler, Lenin, Adrian Ghenie re-traduce în lume şi referinţe puternice din istoria picturii - Caravaggio, Rembrandt, Duchamp, Dada… A vorbit atât despre Ceauşescu cât şi despre Rembrandt inclusiv în clipurile realizate de Muzeul din San Francisco.

Cred că este momentul ca şi România să vorbească despre Adrian Ghenie, dacă se mai poate…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO