Ziarul de Duminică

Adamsberg în luptă cu Tridentul/ de Stelian Ţurlea

Adamsberg în luptă cu Tridentul/ de Stelian Ţurlea

Adamsberg în luptă cu Tridentul/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

13.01.2012, 00:06 117

Ludmila Uliţkaia

Daniel Stein, traducător

Editura Humanitas fiction

Traducere de Gabriela Russo. Ludmila Uliţkaia este una dintre cele mai importante şi apreciate voci ale literaturii contemporane. Romanul de faţă, din 2006, a primit Premiul naţional pentru literatură (Rusia) şi se clasează pe locul doi în topul celor mai vândute cărţi în Rusia. E un roman compozit, a cărui structură amestecă epistolele, mărturiile din jurnale, articolele de ziar şi interviurile. În Bielorusia anului 1942, Daniel Stein, evreu polonez care îşi ascunde identitatea, este silit să devină traducător pentru armata germană. Profitând însă de această situaţie, ajută 300 de oameni să evadeze din ghetou. După război, Stein se converteşte la catolicism, devine preot şi se stabileşte în Israel, unde joacă de asemenea un rol hotărâtor în viaţa semenilor săi.

Fred Vargas

Tridentul lui Neptun

Editura Trei

Traducere de Ileana Cantuniari. Colecţia Fiction Connection. Este a doua carte a scriitoarei franceze Fred Vargas pe care o publică Editura Trei. Comisarul Adamsberg şi adjunctul său, Danglard, se confruntă cu un caz straniu: o fată este ucisă cu o lovitură de trident, obiect care îi trezeşte lui Adamsberg amintiri dureroase. Cu mult timp înainte, fratele său a fost acuzat pe nedrept de uciderea iubitei sale, iar arma crimei a fost asemănătoare: un trident. Împreună cu echipa lui, Adamsberg pleacă la Quebec pentru un curs de specializare în amprentarea genetică. Ajunşi acolo, lucrurile se complică, iar coincidenţele bizare apar peste tot. Comisarul trebuie să se lupte atât cu demonii din trecut, cât şi cu provocările prezentului ca să rezolve încă un caz misterios. Fred Vargas este cea mai cunoscută autoare de romane poliţiste din Franţa.


Eugen Uricaru

Plan de rezervă

Editura Cartea românească

Este cel de-al treilea roman din ciclul epic care a debutat cu Supunerea, 2006 şi a continuat cu Cât ar cântări un înger, 2009, reconstituind un nou fragment dintr-o frescă a vieţii în comunism. Pe fundalul ultimului deceniu al unei dictaturi ajunse la apogeu se conturează − alături de dramele unor oameni prea mărunţi ca să poată lupta singuri cu aberaţia unui Sistem represiv − un magnific plan conspiraţionist, "Fata Morgana", ale cărui detalii sunt stabilite cu o precizie diabolică în chiar miezul Sistemului, care se obstinează să se salveze, atent la evitarea imploziei. Întâmplător sau nu, acest complot politic se întreţese cu o poveste de dragoste.


Alain Robbe-Grillet

Gelozia

Editura ART

Traducere din limba franceza de Raluca Dincă. "Gelozia este cel mai frumos roman de dragoste de la Proust încoace." - Vladimir Nabokov. Fiţi îngăduitori cu descrierile obsesive ori cu scenele care se reiau. Răbdarea vă va fi răsplătită. Veţi constata la sfârşit că aţi citit cea mai bună carte despre gelozie. Rar s-a întâmplat să fie redat cu atâta subtilitate caracterul demenţial al geloziei. Pentru prima dată într-un mod aşa de convingător, Alain Robbe-Grillet ne dă un roman frumos, un adevărat roman. Alain Robbe-Grillet (1922-2008) este scriitor şi cineast francez. Este considerat "papă al Noului Roman francez", mişcare literară pe care o teoretizează în 1963.


Kathleen McGowan

Cartea iubirii; Cartea a doua a legendei Mariei Magdalena

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Anca Branovici. Editura prezintă cartea în felul următor: "După descoperirea pe care o face - Evanghelia scrisă de Maria Magdalena în care se dezvăluie că Iisus şi Maria Magdalena au fost căsătoriţi - Maureen Paschal primeşte un pachet ciudat, în care descoperă o veche scrisoare, semnată de una dintre cele mai formidabile figuri feminine a secolului al XI-lea, nedreptăţite de istorie. Contesa Matilda de Toscana fusese măritată în secret cu un papă. Maureen intră astfel într-o cursă care o poartă prin Italia, Belgia şi Franţa, o pune faţă în faţă cu pericole numeroase şi o face curând să realizeze că este de fapt pe urmele unei alte descoperiri epocale - Cartea iubirii, Evanghelia scrisă chiar de mâna lui Iisus. Deşi o comoară imposibil de preţuit, cartea a fost ascunsă timp de secole, pentru că învăţăturile ei radicale erau în conflict cu agenda politică a Bisericii."


Oberon Zell-Ravenheart

Cartea ucenicului vrăjitor

Editura Nemira

Traducere in limba engleză de Iris-Manuela Gîtlan-Anghel. Autorul este unul dintre veteranii comunităţii mondiale de magie, care a publicat mai multe decenii revista "Green Egg". În cartea de faţă, spune editura, "cartea pe care Merlin i-ar fi oferit-o tânărului Arthur... dacă ar fi existat, fireşte, vei găsi numeroase informaţii, exerciţii şi instrucţiuni despre: cum să-ţi construieşti o baghetă magică; cum să-ţi compui propriile rune; cum să-ţi faci un minicadran solar; cum să alcătuieşti şi să foloseşti un arc cu săgeţi de foc; cum să creezi Calea Lactee; cum să-ţi urzeşti propriile amulete şi talismane; poţiuni pentru toate scopurile; cum să chemi duhurile şi să creezi efecte speciale; şi multe alte lucruri uluitoare..." O încântătoare carte pentru copiii năzdrăvani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO