Ziarul de Duminică

7 tapiserii pentru lauda Cerului (I)

7 tapiserii pentru lauda Cerului (I)
05.09.2008, 01:17 93

Bogate Si expresive in reprezentare, diverse si vitale in expresie plastica, lucrarile prezentate in expozitiile ei ne intampina intotdeauna cu "o puzderie de senzatii tari, prefacatoare, asezand obiectul propriu-zis in navodul legaturilor universale" - asa cum scria candva George Calinescu. Intuim in compozitiile artistei concretetea unor aspiratii inalte, traduse in unitatea si eleganta formelor, in selectia parcimonioasa si aristocratica a culorilor, in perfectionismul mestesugului.
Tulburator de melodioase, de o "sonoritate" ce lasa ochiului libertatea de-a se inchide, indemnand mana sa le mangaie, tapiseriile ei sunt rezultatul permanentei dialogului elevat dintre traditie si modernitate, cutezanta de-a alia bogatului tezaur mitic reflectia constructivismului sever controlat.
Organizate adeseori in cicluri tematice (Altare, Pasari, Ferestre, Arheologie) compozitiile monumentale sunt deschideri ale prezentului spre trecut, rememorari afective ale unor timpuri revolute, Cela Neamtu ramanand o cerebrala romantica care stie sa combine simtul ascutit al observatiei prezente cu inteligenta privirii in urma, selectand pentru compozitiile ei expresia plastica ideala.
Un ciclu de tapiserii (aflate partial in lucru) este cel consacrat unui spatiu monastic si cultural nou, cu o puternica prezenta internationala. Este vorba despre Asezamantul Romanesc din Ierihon (Israel), construit in ultimii ani (2000-2008), sub inaltele auspicii ale Patriarhiei Ortodoxe Romane, in "orasul palmierilor", situat la doar 30 km de Ierusalim: un spatiu arhitectural generos si ospitalier, in care sunt ridicate cladirile acestui impresionant nucleu de romanitate sadit pe pamantul sfant al crestinatatii.
In jurul bisericii, cu proportii echilibrate, ce amintesc de sveltetea bisericii Sf. Niculae de la Iasi, se ordoneaza chiliile monahilor, capela, staretia, salile poli-functionale (biblioteca, salile pentru intalniri si expozitii), arhondaricul - cu cele 100 de camere, trapeza si, in sfarsit, corpul administrativ (Proiectul apartine arh. prof. Sorin Vasilescu).
In acest loc minunat a fost invitata Cela Neamtu de catre Sfintia Sa Arhimandridul Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, si de Arh. Sorin Vasilescu, in ideea unei posibile colaborari pentru ambientarea cladirii. Intalnirea se petrecea in anul 2004, dupa inchiderea expozitiei personale pe care artista o avusese la Tel Aviv.
Fermecata de frumusetea locului si de posibilitatea decorarii lui cu ajutorul unor opere de arta, Cela Neamtu se lasa captivata de aceasta idee si de bucuria infaptuirii. Dupa o lunga si serioasa deliberare cu sine, perspectiva realizarii unor tapiserii care sa fie expuse permanent in spatiile ample - proiectate pentru intalnirile ecumenice internationale, conferintele si lectoratele cu bursierii sau pelerinii veniti in acest loc de rugaciune si reculegere - o determina sa se decida.
"Propunerea era pe cat de onoranta pe atat de nobila, marturiseste artista, dar implica o uriasa responsabilitate. Insemna sa ma angajez si sa ma supun unui efort de creatie sustinut, de foarte lunga durata. Sa concep, sa construiesc planurile cartoanelor si paleta cromatica, adica sa realizez artistic si tehnic sapte tapiserii diferite, dar care impreuna sa alcatuiasca un ansamblu, tematic si plastic, exceptional."
Si, totusi...
Educata la scoala emotiei artistice si a generozitatii, Cela Neamtu decide sa devina creatoarea-donatoarea a unor compozitii grandioase, inspirate din istoria crestinatatii si a frumusetilor naturii, care vor "locui" in salile primirilor protocolare ale Asezamantului Romanesc din Ierihon. Diferiti sponsori sustin realizarea tehnica a lucrarilor, conceptia si rezolvarea artistica constituind pretiosul si neinchipuitul dar al acestei creatoare maiestre, care intelege sa lucreze "cu smerenie pentru a darui".
S-a decis, asadar, sa compuna sapte tapiserii, numarul lor fiind legat si de istoria milenara a locului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO