Ziarul de Duminică

48 Hour Film Project (HFP) Braşov 2014/ de Diana Pârvulescu

48 Hour Film Project (HFP) Braşov 2014/ de Diana...

Autor: Diana Pârvulescu

25.07.2014, 00:06 105

Monteurul Cătălin Cristuţiu, criticul de film Anca Grădinariu şi regizorul Adi Voicu fac parte din juriul celei de-a patra ediţii a 48 Hour Film Project (HFP) Braşov 2014, care se va desfăşura între 25 şi 27 iulie. Din juriul evenimentului mai fac parte producătorul Ioana Lascăr şi actorul Ciprian Mistranu.

Juriul festivalului 48 HFP va desemna câştigătorii celei de-a patra ediţii a evenimentului, în urma vizionării filmelor realizate la timp: în doar 48 de ore.

Organizat în peste 100 de oraşe din întreaga lume, 48 Hour Film Project este o competiţie de creaţie de film, contracronometru, care stimulează creativitatea, munca în echipă şi îi provoacă pe participanţi să dezvolte o producţie de calitate şi originală într-un timp scurt.

Echipa filmului premiat cu titlul Best City Film 2014 primeşte o cameră GoPro Hero3+ Black Edition. De asemenea, scurtmetrajul câştigător va intra în competiţia internaţională, alături de filme din întreaga lume, pentru titlul „Best 48 Hour Film 2014” şi marele premiu de 5.000 de dolari. Zece din cele mai bune filme din turul 2014 vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul Short Film Corner 2015.

Cătălin Cristuţiu lucrează în Bucureşti, ca monteur de film. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti la începutul anilor 2000 şi de atunci a tăiat filme de ficţiune, documentare şi seriale TV, alături de regizori precum Cristian Nemescu, Radu Jude, Alexandru Solomon, Călin Peter Netzer, Florin Şerban, Silviu Purcărete, Nae Caranfil, Claudiu Mitcu, Radu Potcoavă, Andrei Creţulescu, Dieter Auner, Constantin Popescu şi Adrian Sitaru. De câţiva ani, activează ca parte a casei de producţie We Are Basca, colectiv independent de prieteni şi aventurieri cinematografici.

Anca Grădinariu, de asemenea absolventă a Universităţii Nationale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (UNATC), este jurnalist, scenarist şi critic de film. Ea face parte, de la prima ediţie, din echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în departamentele de programare şi de presă, este selecţioner şi director artistic pentru TIFF Sibiu în 2014, respectiv 2013. A colaborat la crearea serialelor TV „La urgenţă” şi „Serviciul omoruri”.

Ioana Lascăr este masterandă în anul II la UNATC, specializarea Producţie de Film. În 2013, acesta a absolvit departamentul Cinematografie, Media de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca. În 2011 şi 2012, Lascăr a participat la concursul 48 Hour Film Project Braşov, realizand filmele „Prioritar”, respectiv „Elektra”. „Prioritar” a obţinut premiile pentru cea mai bună regie, cea mai bună coloană sonoră şi cea mai bună utilizare a personajului. A participat la numeroase workshopuri şi masterclass-uri precum Transilvania Talent Lab 2013 şi Laboratorul de Dramaturgie a Cotidianului, avându-i ca tutori pe Andrei Ujică în 2012 şi Adrian Sitaru în 2013. A produs scurtmetraje precum „Ultima staţie”, de Bogdan Benea, şi „Tatăl nostru”, de Sergiu Lupşe, în competiţiile festivalurilor Cluj Shorts, respectiv Festivalul Internaţional de Film Studenţesc (FFEST), TIFF, NextFilmFestival.

Ciprian Mistreanu este actor, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş, specializarea actorie, promoţia 2008. Este angajat al Teatrului Naţional Târgu-Mureş, compania „Liviu Rebreanu”, colaborator al Teatrului „Sică Alexandrescu”, Braşov. Este câştigător al Galei Hop, cel mai bun actor secţiunea grup. A jucat în lungmetrajele „Sistemul nervos”, de Mircea Danieliuc, „Dolina”, de Zoltan Komondi, „Bibliotheque Pascal”, de Szabolcs Hajdu, „Portretul luptătorului la tinereţe”, de Constantin Popescu, „Despre oameni şi melci”, de Tudor Giurgiu, şi scurtmetrajele „Trei zile”, de Teo Marton, „Promit”, de Vlad Ionel, „Necrolog în do major”, de Vlad Ionel.

Adi Voicu este absolvent al UNATC. În 2009, acesta a câştigat premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de film documentar. Cele mai recente producţii finalizate sunt „Metrobranding - O poveste de dragoste între oameni şi obiecte” şi „Victoria”.

„Metrobranding” a fost în 2010 unul din cele cinci filme europene selectate în DocAlliance, a fost selectat în Cph:Dox Copenhaga şi în mai multe festivaluri internaţionale, dintre care Dok Leipzig, Visions du Reel, Zagreb Dox, IDDF Jihlava, Planet Dok Warsaw, DMZ South Coreea, TIFF, OpenCity Documentary Festival London şi Astra Sibiu. În 2010, „Victoria” a avut lansarea în România şi a fost selectat în mai multe festivaluri printre care Visions du Reel, International Documentary Festival London, Open City Documentary Festival, London, Astra International Documentary Festival, Jihlava International Documentary Festival.

În 2013, Adi Voicu, a prezentat la Festivalul International de Film Berlin şi Festivalul International de Film Cannes scenariul de lungmetraj „Avertismentul”, în cadrul Scripteast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO