Ziarul de Duminică

400 de steaguri româneşti la Londra/ de Ziarul de duminică

400 de steaguri româneşti la Londra/ de Ziarul de duminică

BULETIN DE ŞTIRI

Autor: Ziarul de Duminica

03.08.2012, 00:00 76

Olimpiada sporturilor şi culturii

ICR Londra a celebrat deschiderea Jocurilor Olimpice printr-o premieră absolută. Steguleţe naţionale festive au îmbrăcat sediul din capitala Regatului Unit, în semn de suţinere a valorilor culturale şi sportive româneşti (foto 1).

Pentru prima dată, sediul unui institut cultural dintr-o mare capitală a lumii va avea afişate pe clădire însemnele României, sub forma unor steguleţe festive, pentru a celebra atât începutul Jocurilor Olimpice, cât şi prezenţa valorilor culturale şi sportive româneşti la Londra. Începând de pe 27 iulie, data oficială a deschiderii Jocurilor Olimpice, pe faţada sediul ICR Londra din 1 Belgrave Square, londonezii şi turiştii vor putea vedea peste 400 de steaguri ale României, în miniatură. Demersul este, totodată, o formă de a susţine echipa noastră olimpică. Steaguleţele, care vor împodobi sediul ICR Londra până la 9 septembrie, pe întreaga durată a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, sunt confecţionate din material textil şi au, fiecare, o dimensiune de 45 pe 30 cm. Acestea au fost fixate cu sfori longitudinale, întinse pe ambele laturi ale clădirii, cu faţa spre binecunoscutul Belgrave Square. Sediul ICR Londra este situat într-o zonă ultracentrală a Londrei, chiar în apropiere de Hyde Park, unul dintre cele mai vizitate parcuri regale pe durata Jocurilor Olimpice. Iniţiativa ICR Londra este o premieră şi pentru londonezi. Clădirea va fi singura cu însemne naţionale festive din elitistul cartier Belgravia, unde sunt situate majoritatea sediilor ambasadelor şi unele centre culturale străine.

Programul evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra (21 iunie - 9 septembrie), ROlympics, totalizează 17 evenimente. ROlympics este realizat în parteneriat cu importante instituţii britanice - Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place - şi integrat marilor evenimente culturale londoneze - London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture şi River of Music.

Zburdălnicie din poartă-n poartă

Asociaţia De dragul artei lansează programe de educaţie creativă pentru familii cu copii de 2-6 ani în Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti (foto 2). Astfel, în sezonul cald, în zilele de sfârşit de săptămână, copiii însoţiţi de părinţi vor fi invitaţi în muzeul în aer liber pentru a descoperi prin joc şi joacă gospodăriile. Se propun două tipuri de activităţi într-un singur program care durează o oră: vizită interactivă în curtea unei gospodării şi un atelier creativ în care copiii vor folosi materiale naturale întâlnite în spaţiul satului tradiţional. Totul, în aer liber!

Copiii vor fi mici Hänseli sau Greteli care îşi vor crea propriile trasee de la poarta mare maramureşeană spre una dintre clădirile din gospodăria Ieud. Cu faină, grâu sau pietricele, traseele lor vor duce la câte o şură, casă, grajd sau fâneaţă şi le vor descoperi funcţiunea prin asocierea cu un obiect sau prin răspunsul la o ghicitoare. Gospodăria cu unghere ascunse sau portiţe mobile, cu fântână şi fâneaţă se va lăsa descoperită natural de către copii prin jocuri de asociere, motricitate şi prin bucuria folosirii materialelor naturale. În partea de atelier, în funcţie de vârstă, se va testa echilibrul cumpenei propriei fântâni şi mobilitatea crenguţelor împletite ale gardului maramureşan.

Programele se desfăşoară după următorul orar: sâmbată, 4 august, ora 10.00, familii cu copii de 4-6 ani, duminică, 5 august, ora 10.00, familii cu copii de 2-3 ani, sâmbată, 11 august, ora 10.00, familii cu copii de 3-4 ani, duminică, 12 august, ora 10.00, familii cu copii de 4-6 ani.

Viv'Arte la Braşov

Primăria Braşov, Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE şi Biserica Evanghelică C.A. din România - Parohia Braşov, organizează între 1 - 5 august 2012, zilele Viv'Arte, pe tema "Patrimoniu. Tradiţie. Restaurare". În 4 august va avea loc evenimentul central al zilelor Viv'Arte, prin care este marcată împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea primei stagiuni estivale de muzică de orgă la Biserica Neagră. Hans Eckart Schlandt, Corina Ibănescu, Valentin Mureşan, Paul Cristian şi Steffen Schlandt vor înfăţişa fascinanta istorie sonoră a instrumentelor cu clape. Clavicordul, spineta, virginalul, fortepiano-ul, pianul, positivul şi orga vor fi prezente într-un concert extraordinar, transmis live în Piaţa Sfatului (foto 3) , din Biserica Neagră. Acestei idei s-a alăturat binecunoscutul jurnalist Cătălin Ştefănescu, cel care va indeplini rolul de moderator al transmisiunii directe şi de ghid prin lumea propusă de cei cinci muzicieni braşoveni. Cu această ocazie se lansează Fundaţia Forum ARTE, unul dintre iniţiatorii şi organizatorii Viv'Arte. Obiectivul fundaţiei este acela de a susţine şi promova arta, cultura si patrimoniul, de a sprijini dezvoltarea şi promovarea, prin programe educaţionale, a copiilor şi tinerilor talentaţi. Fundaţia Forum ARTE intenţionează, de asemenea, să readucă la lumină obiecte de patrimoniu, să iniţieze şi să promoveze evenimente culturale prin care să facă cunoscute valorile şi talentele din această zonă.

Cei doi Constantin

Expoziţia dedicată lui Constantin Blendea la Muzeul de Artă Cluj Napoca, mai poate fi vizitată până pe 5 august. Selecţia prezintă opere din creaţia de maturitate a artistului, ce poate fi considerată, din perspectiva aportului creativ, ca una din cele mai importante contribuţii la configurarea picturii din România ultimelor cinci decenii. Influenţa sa a fost resimţită şi din perspectiva prezenţei la catedră, unde, talentul său pedagogic a contribuit la formarea multor generaţii de artişti. Originar din proximitatea nordică a Peştişanilor, Constatin Blendea aduce în opera sa un conţinut tematic care poate fi pus în relaţie cu opera altui descendent din zona Peştişanilor, Constantin Brâncuşi. Structuri compoziţionale verticale, de tip coloană, recurenta temă a păsării şi a zborului, precum şi arhetipala formă semicirculară (foto 4) ce stă la baza unor structuri plastice complexe conturează marca unui soi de "spiritus loci" ce animă opera celor doi artişti. O altă apropiere între cei doi artişti o reprezintă parcursul de la formele realităţii sensibile spre forme esenţializate, spre universuri personale ce reuşesc să se constituie în adevărate şi inconfundabile "voci" plastice. Constantin Blendea (2 martie 1929, ianuarie 2012) a fost distins cu numeroase premii şi distincţii: Medalia de argint la Festivalul Internaţional al Tineretului, Moscova, (1957), Medalia de argint la Festivalul Internaţional al Tineretului, Viena, (1958), Premiul al II-lea pentru pictură al Uniunii Artiştilor Plastici, Ordinul Meritul Cultural, clasa a IV-a, (1968), Premiul pentru Artă Monumentală al UAP (1980), Il premio di pace al Centrului Cultural "Caravaggio", Roma, Italia (1980), Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române, (1985), Premiul I pentru pictură la Salonul Internaţional de Artă de la Quissac, Franţa, (2001), Ordinul serviciu credincios în grad de cavaler pentru activitate profesională în domeniul monumentelor istorice, (2002), Medalia de argint pentru pictură acordată în cadrul expoziţiei "Soleil de l'Est", Toulouse, Franţa, (2002), Premiul pentru arte plastice la Gala Radio România Cultural (2011).

Academia Itinerantă Andrei Şerban: Shakespeare şi Caragiale la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia

Cea de-a patra ediţie a Academiei Itinerante Andrei Şerban (foto 5) s-a încheiat pe 21 iulie, la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. "În cei şase ani de existenţă, Academia Itinerantă Andrei Şerban a reunit în jurul ei peste 300 de artişti din teatru (actori, regizori, scenarişti, jurnalişti, scenografi şi muzicieni studenţi). Fiecare ediţie a avut un context, un ton, o vibraţie aparte. Fiecare s-a finalizat diferit, dar ceea ce a traversat întotdeauna circuitul Academiei a fost detaşarea prin artă, izolarea într-un spaţiu curăţat de cotidianul mecanic, refugiul şi regenerarea într-un loc viu, unde energia creativă se desprinde din registrul profan şi tinde către sacru", declară Corina Şuteu, iniţiatoarea Academiei Itinerante, director ICR New York.

Regizorul Sanda Manu, care a participat la prezentarea finală din cadrul Academiei Itinerante de anul acesta, consideră evenimentul "esenţial, major, salvator", un prilej de "oxigenare şi îmbogăţire, arhitectură pentru viaţă". "Tineri talentaţi care află că au, într-un fel, acces la fericire pentru că au dreptul să lucreze de la cinci dimineaţa până la unsprezece noaptea împreună cu Andrei Şerban, fără să se pregătească un spectacol, capătă cel mai mare dar în aceste vremuri în care totul costă". De patru ediţii, consideră Sanda Manu, aproape tot ce înseamnă talent în rândul tinerilor actori de la noi au primit hrană pentru minte şi pentru suflet în acelaşi timp, cultură şi emoţie. "Aceasta este împlinirea definitorie a vieţii lor".

Înţelepciunea iubirii

Cartea de Nisip a organizat pe 28 iulie 2012 prima întâlnire dedicată psihologiei aplicate: Atelierul de psihologie Înţelepciunea iubirii. O perspectivă psihologică(foto 6). Moderatorul întâlnirilor va fi Lect. Dr.Coralia Sulea iar invitatul de sâmbătă: Conf. Univ. Irina Macsinga. Atelierul de psihologie este o întâlnire între oameni, cărţi, experienţe, înţelesuri. Este o invitaţie la dialog şi cunoaştere în diferite domenii ale teoriei, cercetării şi practicii din psihologie. Miza pe care ne-o propunem este aceea de a oferi noi moduri de a comunica, de a ne întelege unii pe alţii, de a ne cunoaste pe noi însine, de a iubi, de a trăi, de a vedea, iar pentru asta am ales pentru început o temă pe care cu toţii ne-am dori să o cunoaştem pe deplin: Înţelepciunea iubirii. O perspectivă psihologică. Irina Macsinga este conferenţiar universitar la Catedra de Psihologie din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara. Susţine cursurile de Psihologia Personalităţii şi Psihologie Cognitivă. Este implicată în granturi naţionale de cercetare şi a participat ca expert la mai multe proiecte internaţionale. Este membră a Asociaţiei Psihologilor din România şi referent ştiinţific al Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara, membru în colectivul de redacţie pentru Romanian Journal of Applied Psychology (Timişoara) şi membru fondator al Centrului Euroregional de Psihologie Aplicată din Timişoara. A semnat, ca autor sau coautor, numeroase lucrări şi a publicat peste 30 de studii şi articole în reviste sau volume de specialitate. Interesele sale ştiinţifice vizează metodologia în evaluarea perso nalităţii, aplicaţiile psihologiei cognitive în mediul educaţional, precum şi psihologia diferenţială. Coralia Sulea este doctor în psihologie, lector la Departamentul de Psihologie al Universităţii de Vest din Timişoara, cu o activitate de predare, cercetare şi consultanţă în domeniul psihologiei organizaţionale şi cel al psihologiei sănătăţii ocupaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO