ZF Transilvania

Vanzarile producatorilor locali de mobilier sunt puternic afectate de actuala conjunctura interna si internationala

Vanzarile producatorilor locali de mobilier sunt puternic afectate de actuala conjunctura interna si internationala

Principalii producatori locali de mobilier au raportat pentru 2008 afaceri în stagnare sau în scadere

26.03.2009, 18:00 330

 
Printre companiile clujene afectate de criza financiara se numara si producatorul de mobilier din lemn masiv Libertatea. Compania clujeana a încheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de aproximativ 3 mil. euro, în scadere cu 25% fata de anul precedent, rezultatele fiind sub estimarile initiale.
Reprezentantii Libertatea estimau la începutul anului trecut o cifra de afaceri pentru 2008 de aproximativ 4 mil. euro. In 2007, firma clujeana a obtinut vanzari totale de peste 3,95 mil. euro. Conducerea companiei din Cluj prognozeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,4 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 20% fata de anul trecut.
 Potrivit conducerii Libertatea, în primele doua luni din acest an, compania a înregistrat o scadere a vanzarilor cuprinsa între 30%-40% fata de perioada similara de anul trecut.
„Suntem nevoiti, din cauza crizei financiare, sa renuntam la o parte din angajatii nostri, astfel ca într-o prima faza vom disponibiliza 19 persoane, iar începand de luna viitoare vom trimite în somaj înca 51 de persoane. Disponibilizarile de personal vor afecta procesul de productie, însa am recurs la aceasta cale fiindca vanzarile de mobilier au scazut dramatic pe pietele estice, iar noi suntem nevoiti sa producem pe stoc’’, a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Marchis, director economic în cadrul companiei Libertatea.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, cererea cea mai mica pe piata de mobila se înregistreaza în prezent pe segmentul mobilei clasice din lemn, iar pentru majoritatea producatorilor instabilitatea cursului valutar si cresterea semnificativa a pretului materiilor prime, al energiei electrice si al gazului au dus la o diminuare semnificativa a afacerilor.
Compania clujeana produce mobilier din lemn masiv, diverse modele de dormitoare, sufragerii, coltare, cuiere, articolele fiind fabricate din lemn de stejar, cires, paltin sau fag. Dormitoarele fabricate de compania clujeana sunt comercializate sub brandurile Richard, Floriane, Lucian, Amadeus, mobila pentru sufragerie - sub marcile Alberta, Perla, Elba, Malina, Tamisa, iar coltarele - sub marcile Bozen, Viena, Fantastica.
În 2008, exportul a reprezentat 60% din totalul cifrei de afaceri a companiei Libertatea, 28% din productie fiind directionata catre Rusia, 11% în Ucraina, 18% în Republica Moldova, 2% în Anglia si 1% în Canada. Numarul de angajati ai companiei clujene este în prezent de 200 de salariati.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, principalii competitori interni pe aceasta nisa de piata sunt firmele Mobex Targu-Mures, Alprom Pitesti, IMAR Arad si grupul de firme Simex din Simleul Silvaniei.
O alta companie afectata de criza financiara este producatorul de mobilier Samus Mex din Dej, parte a grupului Mobexpert. Compania Samus Mex a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 8,7 mil. euro (30,48 mil. lei), ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu peste 19% în euro si 12% în lei fata de anul precedent. Firma clujeana a obtinut în 2007 o cifra de afaceri de peste 10,36 mil. euro (34,21 mil. lei).
„Principala cauza a scaderii vanzarilor companiei noastre anul trecut a fost volumul mic de comenzi la export. Evolutia cifrei de afaceri din acest an va depinde de produsele noi lansate pe piata interna, politica fiscala si bancara, de piata de desfacere externa de la care asteptam în cel mai bun caz o stagnare fata de anul trecut. Trebuie tinut cont în aceasta perioada de utilizarea eficienta a resurselor interne, productivitatea muncii, optimizarea controlului asupra stocurilor atat de materii prime si materiale, cat si de produse finite, exploatarea eficienta a echipamentelor tehnologice, controlul asupra consumului de energie electrica si termica’’, a declarat pentru ZF Transilvania Mihail Gîdei, directorul general al companiei Samus Mex.
La începutul anului trecut, oficialii Samus Mex estimau pentru anul 2008 o usoara crestere a vanzarilor, de pana la 5% fata de valoarea înregistrata în anul precedent. In 2007, firma din Dej a înregistrat o scadere de peste 8% a indicatorilor financiari fata de anul 2006, cand afacerile Samus Mex au ajuns la aproximativ 11,1 mil. euro (peste 37mil. lei).
Vanzarile companiei clujene din ultimii doi ani de zile au fost influentate, pe langa reducerea volumului de vanzari la export, si de majorarea continua a preturilor la materiile prime si materialele utilizate în procesul propriu de productie.
Potrivit reprezentantilor Samus Mex, pentru eficientizarea produselor compania cauta solutii tehnice de înlocuire a materiilor prime scumpe, contribuind astfel la rentabilizarea marfurilor. Totodata s-au proiectat si implementat, conform oficialilor companiei clujene, produse noi în vederea cresterii competitivitatii marfurilor pe piata interna si externa.
Capacitatea de productie medie lunara a companiei din Dej a fost anul trecut de peste 700.000 de euro, iar pentru anul în curs conducerea Samus Mex estimeaza o productie medie lunara de aproximativ 500.000 de euro .
Compania Samus Mex produce mobilier rustic francez Louis Philipphe, mobilier modern din panouri din PAL furniruite, diverse modele de sufragerii, dormitoare, mic mobilier, articole din lemn pentru holuri si cabinete de lucru.
Produsele fabricate de compania clujeana sunt comercializate în Franta, Bulgaria si Ungaria, iar în Romania vanzarile Samus Mex se deruleaza în cadrul retelei Mobexpert existente în întreaga tara. Compania produce în prezent cantitati mici de mobilier si pentru diverse hoteluri din Romania.
„Intentionam sa lansam în acest an gama Opera, produs clasa A cu furnir natural din cires, sa extindem gama Cuir pe sectorul de office si sa dezvoltam gama Macao pentru piata externa. Sunt în pregatire pentru anul acesta multe alte linii noi de produse, precum Sloane, Canton, Diamond, Jasper, dar si doua modele de bucatarii, cu care Samus Mex îsi va face intrarea pe aceasta piata’’, spune Mihail Gîdei.
La începutul anului trecut, compania din Dej si-a majorat capitalul social cu aproximativ 1,85 mil. euro (6,78 mil. lei), la aproape 4,4 mil. euro (16,06 mil. lei), prin aport de numerar al actionarilor. Actionarii au subscris circa 70% din numarul total de actiuni scoase la vanzare. Actiunile Samus Mex au închis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 0,04 lei/actiune.
„În prezent dispunem de 453 de angajati, însa din cauza recesiunii economice suntem obligati sa lucram cu planificari pe temen scurt, lunare, care sunt actualizate saptamana de saptamana. Desi pana acum nu am fost nevoiti sa reducem numarul de angajati sau activitatea, nu excludem nicio masura care ar deveni necesara pentru adaptarea la presiunile pietei’’, a afirmat directorul general al companiei Samus Mex.
Compania Samus Mex S.A. face parte din Mobexpert Group Bucuresti. Potrivit celor mai recente raportari, actionarul majoritar al firmei din Dej si directorul general al grupului Mobexpert, Dan Sucu, are o participatie de 88,89%, restul de 11,11% din actiuni aflandu-se în posesia diferitelor persoane fizice. Numarul de angajati Samus Mex este de 453 de persoane, cei mai importanti competitori ai firmei fiind IKEA, Elvila si Silvarom.
Conducerea companiei Sortilemn din Gherla, unul dintre furnizorii locali de corpuri de mobilier catre concernul IKEA, anunta pentru 2008 o cifra de afaceri de 36 mil. euro, în stagnare fata de anul precedent.
„Pe fondul restrangerii pietei de mobilier la nivel european, nu pot face o estimare pentru valoarea vanzarilor Sortilemn din acest an. Colaborarea cu IKEA va constitui în continuare un avantaj pentru noi, în conditiile în care tendinta pietei de mobilier este în scadere, aspect influentat si de situatia economica din Europa de Est’’, a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brandhuber, manager general Sortilemn.
Potrivit reprezentantului Sortilemn, piata de mobila din Germania, Franta, Marea Britanie este în declin începand din 2008, cele mai bune piete pentru afacerile cu mobila fiind în 2008 pietele din Olanda si din tarile scandinave.
Ponderea exportului reprezenta anul trecut 99% din totalul cifrei de afaceri a companiei din Gherla, Sortilemn fiind si unul dintre furnizorii traditionali ai firmei suedeze IKEA. In 2007, peste 70% din totalul productiei Sortilemn a fost contractata de furnizorul suedez IKEA, printre clientii companiei din Gherla numarandu-se si firmele Stokke, din Norvegia, si Brio si Elfa, din Suedia.
Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita, Japonia, SUA, Canada, Norvegia, Polonia.
Compania clujeana produce mobilier din elemente mulate de lemn (fag si mesteacan) combinate cu elemente din lemn masiv si elemente de metal si textil, fotolii, scaune de birou si conferinta, mobila de bucatarie si mobilier pentru copii. Sortilemn produce si scaune si mese pliante fabricate din elemente de lemn stratificat, paturi pentru bebelusi, mobilier din panouri mulate, panouri din elemente celulare si tobogane pentru copii. Suprafata totala a terenului pe care sunt amplasate cele trei unitati de productie Sortilemn este de 20 de hectare, iar halele acopera peste 4.500 de metri patrati.
Compania are o capacitate de productie lunara de 50.000 de fotolii, iar targetul fixat de conducerea Sortilemn pentru 2008 a fost de 600.000 de fotolii. O parte din materia prima utilizata în procesul de fabricatie provine de la firma Silvatica din Baia Mare, unde se executa exploatarea si prelucrarea primara a lemnului, dar si din contracte de furnizare a lemnului încheiate cu diverse firme în domeniu.
Anul trecut, piata de mobilier si decoratiuni interioare din Romania era estimata la aproximativ 1,5 miliarde de euro.
 
 

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO