ZF Transilvania

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a investit 2,2 mil. euro în realizarea a două centre de date

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a investit...

Autor: Laurentiu Cotu

29.01.2024, 16:16 134

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a investit aproximativ 2,2 mil. euro pentru realizarea a două centre de date, care să contribuie la digitalizarea universităţii. Centrele de date completează şi sunt integrate în ecosistemul UBB de tehnologia informaţiei (IT-HUBB). Acestea vor fi folosite, printre altele, pentru digitalizarea mai multor activităţi şi procese administrative ale UBB care implică relaţia cu studenţii, dar şi pentru susţinerea activităţilor didactice şi de cercetare.

Noile centre de date cuprind, alături de echipamente şi servere de ultimă generaţie, sisteme de  stocare a datelor, sisteme de securitate şi back-up, sisteme dedicate de arhivare digitală, echipamente de reţea pentru transfer de date şi pentru management de echipamente, licenţe software pentru virtualizare, managementul virtualizării, back-up şi automatizare, potrivit unui comunicat de presă al UBB Cluj. Centrele de date au fost construite prin proiectul ’’Dotarea cu infrastructură digitală în scop didactic şi de cercetare(Digital HUBB)’’, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), al cărui buget total este 13 mil. euro.

Piaţa de infrastructureă pentru centrele de date din România este estimată să depăşească 50 de milioane de euro în 2024, un ritm aproape dublu de dezvoltare raportat la evoluţia pieţei din ultimii 3-4 ani, şi ar putea să treacă de 200 de milioane de euro în următorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO