ZF Transilvania

Scheele: Timisul, model de atragere a fondurilor europene

28.05.2004, 00:00 12

Judetul Timisul este un model pentru Romania in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, a declarat Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania dupa ce a facut o evaluare a derularii investitiilor finantate cu fonduri ale Uniunii Europene.
Timisul a primit, incepand din anul 1997, o asistenta financiara de preaderare in valoare de 60,5 milioane de euro prin intermediul programelor PHARE, ISPA si SAPARD, este pe cale sa atinga o performanta unica in domeniul finantarilor europene. Prin finalizarea proiectului de constructie a noului deponeu ecologic al Timisoarei, fondurile comunitare se vor apropia de 100 de milioane de euro, suma care situeaza Timisul pe primul loc in tara, excluzand Capitala, in ceea ce priveste capacitatea de a atrage fonduri europene.
Jonathan Scheele a accentuat faptul ca, dupa momentul aderarii, rata anuala a proiectelor care vor fi finantate de UE va fi de trei ori mai mare decat in prezent, motiv pentru care pregatirea pentru gestionarea unor astfel de fonduri si pentru pregatirea unor proiecte compatibile cu cerintele UE reprezinta un aspect extrem de important.
Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii este unul extrem de activ in judetul Timis, dovada fiind numarul de firme interesate sa isi instaleze afacerile in Parcul Industrial si Tehnologic, obiectiv finantat de Uniunea Europeana cu 2,2 milioane de euro. Parcul, care ocupa peste 18 hectare in partea de nord a intravilanului timisorean, este amplasat la 20 de km distanta de Aeroportul International si la circa 80 de km de Vama Cenad.
IMM-urile sunt si cele mai active si inovatoare in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Astfel, demnitarul european a vizitat si derularea unui proiect de investitii unic in tara si care vizeaza "Dezvoltarea capacitatii de productie pentru realizarea de scaune pentru persoanele cu handicap". Proiectul a primit o finantare de 50.000 de euro si este derulat de societatea Liftnet SRL din Timisoara, finantare prin care firma si-a putut dezvolta capacitatea de productie ce se indreapta in mare parte spre export.
Jonathan Scheele a atentionat asupra nevoii de a gasi o solutie pentru firmele din micile orase inca dependente de agricultura si prelucrarea produselor agricole. Aceasta pentru ca statutul de oras face ca IMM-urile in cauza sa nu fie eligibile pentru programul SAPARD prin care Uniunea Europeana ofera sprijin financiar pentru dezvoltarea agricola, iar programul PHARE este prea putin axat asupra acestor domenii.transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO