ZF Transilvania

Proiect european de peste 261 mil. euro pentru extinderea reţelelor de apă şi de canalizare din judeţul Vâlcea

Proiect european de peste 261 mil. euro pentru extinderea...

Autor: Laurentiu Cotu

03.11.2022, 16:47 142

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ’’Apa Vâlcea’’ a accesat un proiect european de 261,4 mil. euro, fără TVA, pentru extinderea reţelelor de apă şi de canalizare în 9 oraşe şi 25 de comune din judeţul Vâlcea. Proiectul include investiţii pentru îmbunătăţirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate pentru 45.625 de locuitori şi creşterea gradului de acoperire cu servicii de colectare şi epurare a apelor uzate pentru 79.100 de locuitori din judeţ. Gradul de conectare al populaţiei din aria proiectului la servicii de alimentare cu apă va creşte de la 18% înainte de proiect, la 89% după finalizarea proiectului, potrivit unui comunicat de presă al ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

’’Valoarea proiectelor de apă-canal pentru care am semnat contractele de finanţare doar în ultima lună se ridică la peste 1 miliard de euro pentru 91 de unităţi administrativ-teritoriale din ţară, ceea ce înseamnă acces la alimentare cu apă la standarde conforme pentru 170.000 de oameni şi acces la canalizare pentru aproape 200.000’’, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru, într-un comunicat de presă. 

Pentru perioada de programare 2021-2027, proiectele de apă-canal vor fi finanţate prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD), care alocă suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă şi apă uzată şi tranziţia la o economie circulară. Prin PODD se vor finanţa investiţii atât în cadrul unor proiecte noi, cât şi în continuarea investiţiilor POIM, în cazul etapizării acestora. Finanţarea prin PODD va include pregătirea şi gestionarea proiectelor de investiţii de apă şi apă uzată, dar şi consolidarea capacităţii actorilor implicaţi în sector.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO