ZF Transilvania

Proiect european de 4,4 mil. euro pentru restaurarea Castelului Huniade din centrul municipiului Timişoara

Proiect european de 4,4 mil. euro pentru restaurarea...

Autor: Laurentiu Cotu

26.04.2023, 19:00 145

Consiliul Judeţean Timiş a accesat un proiect european de aproape 22 mil. lei (4,4 mil. euro), prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - Componenta C11. Turism şi cultură, pentru restaurarea Castelului Huniade (Muzeul Banatului) din centrul municipiului Timişoara. Proiectul presupune lucrări de restaurare a zidurilor şI a tavanelor, desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior, refacerea pardoselilor, cu piatră naturală, restaurarea tâmplăriei din lemn şi a feroneriei originare, restaurarea faţadei principale, restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest.

’’De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timişoarei are o istorie de probleme, însă, prin obţinerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârşit, în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanţare în valoare peste 1 miliard de lei’’, a spus Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, într-un comunicat de presă.

Proiectul prevede şi realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului şi prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. Vor fi realizate instalaţiile necesare şi vor fi asigurate sursele de energie pentru funcţionarea acestora de la momentul finalizării până la realizarea tuturor tronsoanelor şi etapelor propuse prin proiect, în vederea creşterii performanţei energetice.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO